Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2010 00:00
ABD’nin Pennsylvania eyaletinde yaşayan Fethullah Gülen, Wall Street Journal Gazetesi’ne verdiği demeçte, İHH’nin İsrail ile anlaşmaya varmadan böyle bir işe kalkışmasını, “Otoriteye karşı gelmenin işareti ve bunlar yararlı şeyler değil. Gördüklerim çirkin şeylerdi” sözleriyle değerlendirdi. Gülen, İHH’yi de ilk kez duyduğunu belirterek, “Politize bir örgüt olup olmadıklarını söylemek zor” dedi.
İLK kez bir Amerikan medyasına konuşan Fethullah Gülen, İsrail komandolarının Gazze’ye yardım götüren gemiye yaptığı baskını ve Türk eylemcilerle çatışmayı televizyon ekranlarından izlediğini söyledi. ABD’nin Pennsylvania eyaletinde yaşayan Gülen, Amerikan Wall Street Journal Gazetesi’ne verdiği demeçte, yaşananlarla ilgili “Gördüğüm şeyler hoş değil. Çirkin şeylerdi” dedi. Gazetenin “İmam” sıfatını kullandığı Fethullah Gülen, yardımı organize edenlerin İsrail ile anlaşmaya varmadan böyle bir işe kalkışmalarını “Otoriteye karşı gelmenin işareti ve bunlar yararlı şeyler değil” sözleriyle değerlendirdi.
Gülen ayrıca kendisiyle bağlantılı olan bir yardım vakfının Gazze’ye yardım götürme isteğini kendisine ilettiğinde, onlara “Önce İsrail’den izin alın” dediğini de sözlerine ekledi. Wall Street Journal, Gülen’in görüşlerinin Türkiye’de demokrasiyi yeniden şekillendirmeye çalışan güç odakları tarafından çok yakından izlendiğini de vurguladı.
İHH’yi yeni duydumGülen’in Türkiye’nin “İslamcı eğilimli hükümeti” üzerinde etkili olduğunu belirten gazete, bu etkinin boyutunun da tartışma konusu olduğunu ileri sürdü. İslami Yardım Vakfı İHH’nin adını daha yeni duyduğunu söyleyen Gülen, “Politize bir örgüt olup olmadıklarını söylemek zor” dedi. Gülen, bu konuda kimin suçlu olduğunun tayin edilmesi işinin de Birleşmiş Milletler’e bırakılması gerektiğini söyledi. Söyleşiyi gerçekleştiren muhabir, Gülen’in evinin koridorunda büyük bir Türkiye haritası, Kuran’dan bir ayet ve Boğaz üzerinden geçen bir Türk F-16’sının resmi bulunduğunu da aktardı.
Sade vatandaşımNe şimdiki ne de eski hükümet liderleriyle bağlantısı olduğunu söyleyen Gülen, “Siyasi hedefleri olan herhangi bir hareketle bir ilişkim yok ve olmadı. Ben sade bir Türk vatandaşıyım” dedi.
Vaazları 60 kitaptaWall Street Journal, Gülen’in şiddet karşıtı, Batı ile Müslüman alemi arasında diyaloğu öngören, bilim ve İslamı birleştiren bir eğitim yapısı öngördüğünü belirterek, vaazlarının 60 kitapta toplandığını belirtti. Gazeteye göre Gülen’in takipçileri çeşitli kaynaklara göre 3 milyon ile 8 milyon arasında telaffuz ediliyor. Gülen taraftarlarının 100’den fazla ülkede okulları, İslami bir bankası (Asya), kendi gazeteleri ve dergileri olduğunu belirten WSJ, “Gülen Hareketi” adlı bir kitap yazan Houston Üniversitesi araştırmacısı Helen Rose Ebaugh’nun iddialarına da yer verdi. Ebaugh, müritlerin gelirlerinin üçte birini Gülen ile bağlantılı derneklere aktardıklarını öne sürüyor. Röportajda Gülen, herhangi bir holdingde finansal bir ortaklığının bulunmadığını söyledi.
Gülen’in bakışı yanlışGÜLEN Cemaati lideri Fethullah Gülen’in, İHH’yi eleştiren sözleri AK Parti’de yankı buldu. Görüşler şöyle:
- TBMM Filistin Dostluk Grubu Başkanı Zeyid
Aslan: Eğer bu beyanat doğruysa ve bakış buysa doğru değil. Böyle birşey yok. Gemidekilerin yolculuk hesapları, İsrail karasularına girmeyip diplomatik girişimleri beklemek, birilerinin devreye girmesiyle geçici bir yolun açılmasıydı.‘Biz girelim de burada bir çatışma yaşansın’ diye birşey yok.
- TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyesi Mehmet Emin Tutan: Doğruysa, bu açıklamayı anlamakta zorluk çekiyorum. İsrail ablukayı uygulayan devlet zaten. Defalarca görüşmüşler, İsrail’den izin alınmasının mümkün olmadığını bilmesi lazım Sayın Gülen’in. Bu İHH da olsa İHD de olsa bunlar Filistin’e yardım götürüyor. Sadece İHH yok ki. her milletten insan var.