Nükleer imzalandı, vize kalktı

Güncelleme Tarihi:

Nükleer imzalandı, vize kalktı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2010 10:01

Türkiye ile Rusya arasında vize uygulamasını karşılıklı olarak kaldıran ve Akkuyu'da Türkiye'nin ilk nükleer santralinin kurulmasını öngören tarihi imzalar atıldı. Nükleerde anlaşma 12.35 sent birim fiyat üzerinden sağlandı. İnşaat ise en geç iki yıl içinde başlayacak.

Cumhurbaşkanı Gül ve Rusya Devlet Başkanı Medvedev'in düzenlediği ortak basın toplantısında bir Türk gazetecinin sorusu, salonda gülüşmelere neden oldu. Medvedev bu durumla ilgili olarak gazeteciye 'Nükleerden başlayıp, doğalgazla bitirdin' diyerek yanıt verdi.

Haberin Devamı

MEDVEDEV İÇİN DÜZENLENEN TÖRENDEN FOTOĞRAFLAR

 

İŞTE TÜRKİYE'YE VİZE UYGULAMAYAN ÜLKELER

MEDVEDEV'İN ZİYARETİ NE GETİRECEK 

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, nükleer enerji, doğalgazda indirim ve Rusya ile Türkiye arasında vizelerin kaldırılmasını öngören 17 tarihi anlaşma için Ankara'da. İki ülke arasında en önemli anlaşma vize uygulamasının kaldırılması. Medvedev, bu karar için ''Tarihi bir dönüm noktası'' dedi.

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ikili görüşmelerinin ardından, imza törenine katıldı. Türkiye ve Rusya arasındaki anlaşmaları ise iki ülkenin bakanları imzaladı.

Haberin Devamı

Tarihi anlaşmalardan biri iki ülke arasında “Akkuyu Sahasında Nükleer Güç Santralinin Tesisine ve İşletimine Dair İşbirliği Anlaşması” ve vize uygulamasının karşılıklı olarak kaldırılması.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, vize muafiyeti anlaşması kapsamında, "hususi, hizmet ve umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşları ile hizmet ve umuma mahsus pasaport hamili Rus vatandaşları birbirlerinin ülkelerinde 30 günden fazla kalmayacak şekilde vizesiz olarak seyahat yapabilecekler." Dışişleri ayrıca, vize muafiyetinin 180 gün içerisinde 90 günü aşmayacak şekilde geçerli olacağını açıkladı.

20 milyar dolarlık anlaşma

 

Türkiye ile Rusya arasında uzun süredir devam eden nükleer santral görüşmeleri sonuçlandı ve iki ülke arasında 20 milyar dolarlık "Akkuyu Sahasında Nükleer Güç Santralinin Tesisine veİşletimine Dair İşbirliği Anlaşması" imzalandı. Nükleerde anlaşma 12.35 sent birim fiyat üzerinden sağlandı. İnşaat ise en geç iki yıl içinde başlayacak.

 

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'le ortak basın toplantısı düzenleyen Başbakan Tayyip Erdoğan, "Nükleerde imzalar atıldı, bunu parlamentolarımızdan geçireceğiz ve süreci başlatacağız. Akkuyu santralinin inşası başlayacak" dedi.

 

Haberin Devamı

Rusya'nın santralin yapımının 2017 yılına kadar tamamlanacağını garanti ettiği kaydediliyor. Enerji Bakanlığı 2010-2014 yıllarına ilişkin stratejik plan hazırlarken, bu planda da nükleer santral inşasına 2014 yılına kadar başlanacağı vurgulandı.

 

MEDVEDEV: MERHABA ASKER

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmi ziyarette bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'i resmi törenle karşıladı.

Çankaya Köşkü'ndeki törende, 21 pare top atışı eşliğinde iki ülke milli marşları çalındı. Medvedev, Türkçe “Merhaba asker” diyerek tören kıtasını selamladı.

Gül ve Medvedev, Büyük Şeref Kapısı'nın önünde basın mensuplarına poz verirken, eşleri Hayrünnisa Gül ve Svetlana Medvedeva da eşlerine katıldı. Gül ve Medvedev, el sıkışarak fotoğraf çektirdi.

Haberin Devamı

Törene TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Ankara Valisi Kemal Önal ve diğer protokol mensupları katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül ve Medvedev, görüşmek üzere geçtikleri makam odasının balkonuna çıkarak, eşleriyle birlikte bir süre Ankara'yı izlediler ve gazetecilere el sallayarak poz verdiler.

 



     

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!