Faruk ZABCI-Ayşegül EKİNCİ / LONDRA
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2010 00:00
Başbakan Erdoğan Londra’dan, Ermenistan’a Türkiye’de yaşayan 100 bin kaçak Ermeni işçiyle ilgili mesaj verdi.
“Ermenistan’la ilgili gelişmelerde sıkıntı bizde değil, Ermenistan’dadır” diyen başbakan, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nden geçen tasarı nedeniyle yaşanan krizin Ermenistan’a zarar vereceğini söyledi. BBC Türkçe bölümünün sorularını yanıtlayan Erdoğan şunları söyledi:
Tutmak zorunda değiliz
Ülkemde, 170 bin Ermeni var; bunların 70 bini benim vatandaşımdır. Ama yüz binini biz ülkemizde şu anda idare ediyoruz. E ne yapacağım ben yarın, gerekirse bu yüz binine hadi siz de memleketinize diyeceğim, bunu yapacağım. Niye? Benim vatandaşım değil bunlar. Ülkemde de tutmak zorunda değilim. Yani şu anda bizim bu samimi yaklaşımlarımızı bunlar, bu tavırlarıyla ne yazık ki olumsuz istikamette etkiliyorlar, bunların farkında değiller.
Diasporadan kurtarılmalı
Biz tabii sıfır sorun politikamızı kararlı şekilde sürdürüyoruz, sürdüreceğiz. Biz elimizi uzatırken karşımızdaki elini yumruk haline getiriyorsa bizim yapacak bir şeyimiz olmaz. Ermenistan’la ilgili gelişmelerde de sıkıntı bizim değil, sorun bizim değil, aslında Ermenistan’ındır... Ve şu anda Ermenistan’ın çok önemli bir karar vermesi lazım. Diasporanın ipoteğinden Ermenistan’ın kurtulması lazım. Eğer Ermenistan’ı seven ülkeler varsa, başta Amerika, Fransa, Rusya olmak üzere, Ermenistan’ı diasporanın ipoteğinden kurtarmaları gerekir.
(Üçüncü ülkelerde kabul edilen tasarılarla ilgili) Bunların hiçbirisi bizi ilgilendirmez. Bunların hiçbirisinin Ermenistan-Türkiye arasında bir yeri yok. Bunlar kendi kendilerine rol çalıyorlar. Bunlar almış oldukları bu kararla şov yapıyorlar... Ve Ermenistan halkına da zarar veriyorlar... Bir şey eğer olacaksa da çıkmaza giriyor.”
Minsk Üçlüsü’ne düşen görev
Erdoğan, İngiltere Başbakanı Gordon Brown ile görüştükten sonra ortak basın toplantısında da bir soru üzerine şöyle konuştu. “Diaspora’nın kontrolünden, ipoteğinden Ermenistan’ın kurtarılması lazım. Minsk Üçlüsü’nün üzerinde önemli görev var. Bu başarıldığı anda zaten bütün sorunlar ortadan kalkacaktır. O zaman ne Türkiye’deki bu sorunlar kalacaktır ne Türkiye-Ermenistan arasında bir sıkıntı kalacaktır ne de Azerbaycan ve Ermenistan arasında bir sıkıntı kalacaktır.”
ABD ile ilişkiler etkilenmez
ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde 1915 olayları ile ilgili tasarının kabul edilmesinin ardından Türkiye-ABD ilişkilerinin nasıl etkileneceğinin sorulması üzerine Erdoğan, ABD’ye hala inandığını ve güvendiğini belirtti. Erdoğan, “Türkiye-ABD ilişkileri Ermenistan ilişkileriyle kesinlikle bağlantılı değildir. Stratejik ilişkilerimiz var” dedi. İncirlik üssünün kapatılmasının söz konusu olmadığını bildirdi.
‘Ermeni tasarısı geçmez’ güvencesi
FORUMUN öğle yemeğine konuşmacı olarak katılan İngiltere Adalet Bakanı Jack Straw, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’la ayaküstü sohbet etti. Straw, konuşmasında İngiltere Parlamentosu’nun alt kanadı olan Avam Kamarası’nda 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının tanınmasını öngören tasarının geçmeyeceği konusunda güvence verdi. Avam Kamarasında 651 üye olduğuna, 1915 olayları konusundaki iddialarla ilgili tasarının sadece 1 üye tarafından desteklendiğine dikkati çeken Straw, “Tasarının yasalaşma ihtimali sıfırdır. Herkese güvence veriyorum” dedi.
İslam bilimi sergisinde el ele
BAŞBAKAN Erdoğan eşi Emine Erdoğan ile Londra’daki Bilim Müzesi’nde açılan ‘1001 İcat: Müslümanlığın Bilim Mirası’ konulu sergiye gitti. Erdoğan sergiyi, eşi ve eserleri anlatan görevliyle el ele gezdi. Sergi, 7. yüzyıldan bu yana Müslüman dünyasının unutulmuş binlerce yıllık bilimsel tarafını ortaya koyarken modern mühendislik, tıp ve mimari alanlarına yaptığı katkılar hakkında bilgi veriyor. Sergide, Türkiye’nin güneyinde bulunan ve 13. yüzyıldan kalan 5 metre uzunluğundaki ‘Fil Saati’nin yanısıra Mimar Sinan’ı ve eserlerini tanıtan slayt görüntüleri, haritalar yer alıyor.