Güncelleme Tarihi:
MELİH GÖKÇEK: KARAR ANKARA’YI KAOSA SÜRÜKLER
Ankara Özel Halk Otobüsleri Odası Başkanı Mustafa Ali Şişman, kent içi ulaşım ücretlerinin mahkeme kararıyla düşürülmesine ilişkin 7 Mart Pazar günü toplantı yapacaklarını belirterek, “Pazartesi yüzde 90 çalışmayabiliriz. Bu durumda çalışırsak günlük 340-350 TL zararımız olacak” dedi.
Şişman, çok sayıda halk otobüsü esnafının katılımıyla İskitler Tesviyeci Caddesinde yaptığı açıklamada, mahkeme kararının yürütmesinin durdurulması amacıyla dava açtıklarını söyledi.
Esnafın bu şekilde çalışamayacağını belirten Şişman, şöyle konuştu:
“Pazar günü toplantı yapılacak. Pazartesi yüzde 90 çalışmayabiliriz. Bu durumda çalışırsak günlük 340-350 TL zararımız olacak. Bu şekilde çalışmamızın bir anlamı yok. 2003'ten sonra bütün masraflarımızda artışlar yaşandı. Bunu telafi etmemiz mümkün değil. Esnaf zaten trafik cezalarından bunalmış durumda.”
Ankara Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Hacıbekir Gani de mahkeme kararıyla minibüsçü esnafının mağdur olduğunu söyledi.
Tüketici derneklerini eleştiren Gani, “Mazot ve kullandığımız yedek parçaların fiyatlarında da bir sürü artış yaşandı. Neden bunlara bu kadar duyarlı olmuyorlar? Esnaf zaten arkadan gelen cezalarla yıpranmış durumda. Eğer bu karara yürütmeyi durdurma alamazsak biz de kontak kapatma eylemine katılırız” diye konuştu.
Halk otobüsçüleri ve minibüsçülerin açıklamalarına çok sayıda taksi esnafı da destek verdi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı çalışan EGO ve özel halk otobüsleri ile minibüslerde ulaşım ücretleri, Tüketici Dernekleri Federasyonu’nun (TÜDEF) açtığı dava sonucu altı yıl öncesine dönülmüştü.
Mahkeme 8 Mart Pazartesi gününden itibaren taşıma ücretlerini otobüslerde tam 90 Kuruşa, öğrenci 60 Kuruşa, minibüslerde kısa mesafeyi 90 Kuruşa, uzun mesafeyi ise bir liraya indirmişti.
"KARAR KONTAK KAPATMA ANLAMI TAŞIYOR"
Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ANKESOB) Başkanı Mehmet Yiğiner, “Mahkeme kararı ile toplu taşımada 7 yıl öncesine dönülmesi demek, toplu taşımada hizmet veren minibüsçü, özel halk otobüsçü ve taksici esnafının da kontak kapatması anlamını taşıyor” dedi.
Yiğiner, yaptığı yazılı açıklamada, ulaşımda indirime ilişkin mahkeme kararının şoför esnafını mağdur edeceğini öne sürdü.
Kararla, başkentte ulaşım fiyatlarının 7 yıl öncesine döneceğini belirten Yiğiner, buna karşın mazot ve araç bakım masraflarının aynı kalmasının esnafı zor durumda bırakacağını ifade etti.
Kararın iptali için dava açtıklarını bildiren Yiğiner, şunları kaydetti:
“Bu işten ekmek yiyen on binlerce esnafın olduğu unutulmamalıdır. Bu kaosun çözüm yerinin yüce yargı olacağı inancı ve kanaatindeyiz. Yanlış hesap Bağdat'tan döner. Neticede adalet herkese lazım.
Mahkeme kararı ile toplu taşımada 7 yıl öncesine dönülmesi demek, toplu taşımada hizmet veren minibüsçü, özel halk otobüsçü ve taksici esnafının da kontak kapatması anlamını taşıyor.”