Eski komutanlar gözaltında

Güncelleme Tarihi:

Eski komutanlar gözaltında
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 22, 2010 11:30

Sabah saatlerinde başlayan gözaltı fırtınası, emekli paşalara kadar uzandı. Eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek ve Eski 1.Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun gözaltına alındı.

Haberin Devamı

ERGİN SAYGUN BÖYLE GÖZALTINA ALINDI /  FOTO GALERİ

SAYGUN BÖYLE GÖZALTINA ALINDI - WEB TV

Ä°KÄ° AY ÖNCE BÖYLE Ä°FADE VERMÄ°ÅžLERDÄ° - WEB TV       Â

HARP AKADEMÄ°LERÄ° NÄ°ZAMÄ°YESÄ°NDE HAREKETLÄ°LÄ°K / WEB TV

GENERALLERÄ°N TUTUKLANMASI DÃœNYA BASININDA - PLANET

İstanbul Başsavcılığı'nın emriyle sabah saatlerinde Ankara'da 20'ye yakın noktaya polis baskını yapıldı. Balyoz Darbe Planı iddialarıyla ilgili baskınlarda gözaltına alınanlar arasında flaş isimler de var. Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Org. İbrahim Fırtına Ankara'da gözaltına alındı. Emekli Orgeneral Ergin Saygun, emekli Albay Emin Küçükkılıç ve emekli Tümamiral Özer Karabulut ise İstanbul Emniyeti'ne getirildi.     
 
DARBE GÃœNLÃœKLERÄ°NÄ°N KOMUTANI  Â

Ayışığı ve Sarıkız darbe planlarını anlattığı günlükleri ile gündeme gelen eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek de gözaltına alınanlar arasında bulunuyor.

ÖNCEKİ 1. ORDU KOMUTANI DA GÖZALTINDA

Fırtına ile aynı dönemde 1. Ordu komutanlığı yapan emekli Org. Ergin Saygun da gözaltına alındı. Saygun, İstanbul Emniyeti'ne getirildi. Ergin Saygun 2009 Ağustos'da emekli edilmişti. 

Haberin Devamı

LOJMANLARDA HAREKETLÄ°LÄ°K

Gözaltılar sonrası İstanbul 4. Levent'te bulunan Harp Akademileri lojman girişinde hareketllik yaşandı. Bazı komutanların evlerinde arama yapıldığı bilgisi üzerine gazeteciler 4. Levent'te bulunan Harp Akademileri lojman girişine akın etti. Lojmanlara polis araçlarının giriş-çıkış yapması dikkat çekti.

ÖCALAN'I GETİREN KOMUTAN

Ayrıca diÄŸer gözaltına alınan emekliler arasında Korgeneral Engin Alan ve Ayhan TaÅŸ'ın da olduÄŸu öğrenildi. Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Genel Müdürü, emekli Korgeneral Engin Alan, Bursa'da polis tarafından gözaltına alındı. Alan'ın, Bursa Emniyet Müdürlüğünde yapılacak iÅŸlemlerinin ardından ekiplerce Ä°stanbul'a gönderileceÄŸi bildirildi. Korgeneral Engin Alan, PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ı Kenya'dan Türkiye'ye getirilmesini saÄŸlayan operasyonu Türkiye'den yönetiyordu.Â

/images/100/0x0/55eb2f9cf018fbb8f8b0e8eb
SAVCI Ä°STANBUL'A Ä°STEDÄ°Â

Fırtına, Alan ve Taş, İstanbul Başsavcısının isteği ile Ankara'da gözaltına alındı. Muayene için Adli Tıp'a götürülen komutanlar daha sonra İstanbul'a doğru yola çıkarıldı. İşlemlerinin tamamlanması için Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne getirilen emekli Orgeneral Fırtına ile 4 kişi, iki ayrı araçla Esenboğa  Havalimanına götürüldü. Bu kişiler daha sonra saat 13.40'daki tarifeli uçakla  İstanbul'a gönderildi.

Haberin Devamı

Ankara Terörle Mücadele ekiplerince gözaltına alınan emekli Orgeneral  İbrahim Fırtına'nın da aralarında bulunduğu 7 kişiyi taşıyan tarifeli uçak, saat  14.35 sıralarında Sabiha Gökçen Havalimanına indi. 15.30 sularında ise Beşiktaş Adliyesi'ne getirildiler.

SÜHA TANYELİ GÖZALTINA ALINDI

Eski Genelkurmay Başkanlığı Stratejik Araştırmalar ve Etüt Merkezi (SAREM) Başkanı emekli Tuğgeneral Süha Tanyeli'nin evinde Balyoz Darbe Planı iddiaları kapsamında arama yapıldı. Tanyeli akşam saatlerinde gözaltına alındı.

10 ALBAY GÖZALTINDA

TRT 2'nin iddiasına göre, 7'si muvazzaf 7'si emekli 14 subay astsubay gözaltına alındı. 3 albay gözaltına alındı 7 albay ise aranıyor.

ANKARA VALÄ°SÄ°: LÄ°STE VAR

Haberin Devamı

Ankara Valisi Kemal Önal "Talimat İstanbul'dan geldi, savcının elinde liste var, gözaltılar ona göre yapılıyor" dedi.

İZMİR'DEKİ ALBAY İSTANBUL'A GÖNDERİLİYOR

http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/arama_muamma.gif
http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/ifade_banner.jpg
http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/basbug_lanet.gif
http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/misir_basbug.jpg
http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/mars_tepkiii.jpg
http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/dogan_cetin.gif
Ergenekon soruşturması kapsamında İzmir'de emekli Deniz Kurmay Albay Ümit Özcan gözaltına alındı. İstanbul'da Ergenekon soruşturması yürüten cumhuriyet savcılarının isteği üzerine İzmir polisi sabah erken saatlerde Emekli Deniz Kurmay Albay Ümit Özcan'ı evinde gözaltına aldı. Bozyaka'daki Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne getirilen emekli Deniz Kurmay Albay Ümit Özcan'ı yakınları yalnız bırakmadı. Özcan'ın evinde herhangi bir arama yapılmadığı, sorgulanmak üzere İstanbul'a gönderildi.

HARP AKADEMÄ°LERÄ°'NDE ALARM

Haberin Devamı

Aynı zamanda Lojmanların girişi olan Harp Akademileri 2. Nizameyesinde olağanüstü bir hareketlilik yaşanıyor. Saat 11.00 sıralarında içinde sivil giyimli polislerin bulunduğu 1 cip, 1 otomobil ve 1 panelvan araç nizamiye kapısına geldi. Araçlar bir süre içeri alınmadı. Ardından araçlardan inen sivil giyimli polislerin askerlerle konuştukları görüldü. Asker ve polisler arasındaki görüşme yaklaşık 10 dakika sürdü. Ardından araçtan inen sivil giyimle polisler yürüyerek nizamiyeyi geçti ve içeri girdi. Polislerin indiği araçlar manevra yaparak geriye döndü. Bu arada bir askeri yetkili hareketliği görüntüleyen Doğan Haber Ajansı kamerasının görüntü kaydetmemesini istedi, içerdeki hareketlilikle ilgili bilgisi olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

BALYOZ DARBE PLANI

Taraf Gazetesi darbeye ortam hazırlamak amacıyla yeni bir eylem planı iddiasını ortaya atmıştı. "Balyoz Güvenlik Harekat Planı" adı altında "Çarşaf", "Sakal", "Oraj" ve "Suga" adı verilen planlara göre, Beyazıt ve Fatih camilerinde cuma günü bombalı saldırılar düzenlenecek, Ege'de Türk jeti düşürülecek, AK Parti aciz gösterilmeye çalışılacaktı.

Kaos ortamı sonunda 11 sayfalık 'Balyoz planı' hayata geçirilecekti. Gazetenin haberine göre, dönemin 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin DoÄŸan yönetimindeki askerler, darbeye direnebilecek 200 bin kiÅŸiyi stadyumlara doldurmayı planlıyordu. Hatta, darbe kabinesi bile hazırlanmıştı. Planda imzası bulunduÄŸu iddia edilen Orgeneral DoÄŸan, "TSK'da her kademede mevcut planları gözden geçirmek üzere harp oyunu, plan tatbikatı ve seminerler yapılması doÄŸal bir uygulamadır" demiÅŸti.Â

Genelkurmay Başkanlığı, konuyla ilgili yazılı açıklamasında, "1'inci Ordu Komutanlığı tarafından 5-7 Mart 2003 tarihleri arasında icra edilen Plan Seminerine ilişkin çeşitli iddialar ve değerlendirmeler medyada yer almaktadır. İddiaları, aklı ve vicdanı olan hiçbir kimsenin kabul etmesi mümkün değildir" ifadesini kullanmıştı.





Ä°BRAHÄ°M FIRTINA

/images/100/0x0/55eb2f9cf018fbb8f8b0e8ed
30 Ağustos 1962 tarihinde Hava Harp Okulu'nu bitirerek Asteğmen, 1964'te Uçuş Okulu'ndan pilot olarak mezun oldu.
1970 yılına kadar Filo Kol Uçuculuğu yapan Orgeneral Fırtına, 1972 yılında Hava Harp Akademisi'ni bitirdi. 

30 Ağustos 1989 tarihinde tuğgeneralliğe, 30 Ağustos 1993 tarihinde tümgeneralliğe, 30 Ağustos 1997 tarihinde korgeneralliğe, 30 Ağustos 2001 tarihinde orgeneralliğe terfi etti.
Orgeneral rütbesi ile Harp Akademileri Komutanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı görevlini yapan Fırtına, 30 Ağustos 2005 tarihinde emekliye ayrıldı.

ERGÄ°N SAYGUN

/images/100/0x0/55eb2f9cf018fbb8f8b0e8ef
Orgeneral Ergin Saygun, 1966 yılında Kara Harp Okulu'ndan, 1978 yılında Kara Harp Akademisi'nden mezun oldu. İngiltere Kraliyet Kara Kurmay Kolejini de bitirdi. 1993 yılında tuğgeneralliğe, 1997 yılında tümgeneralliğe terfi etti. 2001 yılında korgeneralliğe terfi eden Orgeneral Ergin Saygun, 2005 yılında orgeneralliğe terfi etti. Ergin Saygun, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı ve Genelkurmay 2'nci Başkanlığı görevlerini müteakip, 2008 yılı atamalarında 1'inci Ordu Komutanlığı'na atandı. TSK Üstün Hizmet Madalyası, TSK Kıbrıs Liyakat Madalyası ve Kore Cumhuriyeti Tongil Liyakat Madalyası sahibi olan Ergin Saygun 2009 yılında emekli oldu.

ÖZDEN ÖRNEK

/images/100/0x0/55eb2f9cf018fbb8f8b0e8f1
Oramiral Özden Örnek, 1957 yılında Deniz Lisesi'ne girdi, 1962 yılında Deniz Harp Okulu'ndan Asteğmen olarak mezun oldu ve 1964 yılında Donanma'ya katıldı.

1982-1984 yıllarında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Başkanlığı'nda Harekat Şube Müdürlüğü, 1984-1986 yılları arasında da Washington Deniz Ataşeliği görevlerinde bulunan Oramiral Örnek, 30 Ağustos 1988 tarihinde Tuğamiralliğe, 1992 yılında Tümamiralliğe, 30 Ağustos 1996 tarihinde Koramiralliğe, Ağustos 2001 ayında Oramiralliğe terfi etti. 2003 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na atanan Oramiral Özden Örnek 2005 yılında emekli oldu.

ENGÄ°N ALAN

/images/100/0x0/55eb2f9cf018fbb8f8b0e8f3
Emekli Korgeneral Engin Alan, PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan'ın Kenya’da yakalanış operasyonunu Türkiye’den yönetti ve Öcalan’ın yakalanışında büyük bir rol oynadı.  Alan'ın döneminde Şemdin Sakık da Kuzey Irak'tan Yarasa Operasyonu ile Türkiye'ye getirildi.

Halen Türk Silahlı Kuvvetlerini (TSK) Güçlendirme Vakfı Genel Müdürlüğünü yapan Alan, . 30 Ağustos 2000'de korgeneralliğe terfi etti. Ağustos 2004 şûrasında korgenerallikte bekleme süresi 1 yıl uzatıldı. Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanı iken Ağustos 2005 şûrasında korgeneral rütbesinden emekliye sevk edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!