Başsavcı Cihaner'in dosyası Ergenekon savcılarında

Güncelleme Tarihi:

Başsavcı Cihanerin dosyası Ergenekon savcılarında
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2010 10:25

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in tutuklanması ve HSYK’nın tutuklamayı isteyen savcıların yetkilerini ellerinden almasıyla kriz yaratan soruşturma dosyasının yetki alımına ilişkin kararın Erzurum’a tebliğ edilmesine saatler kala İstanbul’a gönderildiği ortaya çıktı. Soruşturmayı artık Ergenekon davasına bakan özel yetkili savcılar yürütecek. 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk'in ifadesini de Ergenekon savcıları alacak. Cihaner'in avukatı Turgut Kazan, savcıları militanlıkla suçladı.

Haberin Devamı

 

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in tutuklanmasının ardından HSYK tarafından yetkileri elinden alan Erzurum Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal ve 3 savcının yürüttüğü soruşturma dosyasının kaderi dün belli oldu. Dosyaya artık İstanbul’daki Ergenekon savcıları bakacak.          

 

Yetkileri elinden alınan Başsavcı Osman Şanal, Cihaner'in tutuklanmasına yolaçan soruşturma dosyası kapsamında 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk'e tebligat göndermiş ve 26 Şubat'a ifade vermesini istemişti. Dosya İstanbul'a gönderilince Org. Berk'in ifadesinin alınması işlemi de Ergenekon savcılarına devredilmiş oldu. Ergenekon savcıları, bir açıklama yaparak ''Org. Berk'in ifadesini gerekirse biz alacağız. Dosyayı inceliyoruz. Bu nedenle Org. Berk'in 26 Şubat'a kadar ifade vermesi zorunlu değil'' dediler.    

 

Haberin Devamı

Cihaner’e tutuklama kararı

 

CEMAAT SORUŞTURMASINDAN YARGI KRİZİNE

Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner, cemaatlere yönelik Kasım 2007'de bir soruşturma başlattı. Başsavcı Cihaner'in iddiasına göre Temmuz 2007'de Adalet Bakanı kendisini bu soruşturmaları sona erdirmesi için tehdit etti.
Mart 2009'a gelindiğinde ise Erzurum'daki özel yetkili savcı Osman Şanal, soruşturmanın kendi alanına girdiği gerekçesiyle Cihaner'den dosyayı istedi. Haziran 2009'da krize Adalet Bakanlığı el koydu. Cihaner hakkında 15 ayrı suçlamadan soruşturma başlatıldı. 26 yıl hapsi istenen Cihaner, savunmasında "Cemaatlere yönelik soruşturması nedeniyle üzerine gelindiğini" öne sürdü.
Ekim 2009'da Çatalarmut'ta bulunan el bombası ve mühimmatların ardından Ergenekon soruşturması Erzincan'a sıçradı. Aralık 2009'da MİT şube müdürü ve iki görevli gözaltına alındı. Ocak sonuna gelindiğinde ise dönemin Erzincan Alay Komutanı olan ve halen Eskişehir Alay Komutanı olan Albay Recep Gençoğlu tutuklandı.
Önceki gün ise cemaate yönelik soruşturmasını Ergenekon örgütünden aldığı emirle yaptığı öne sürülerek Başsavcı Cihaner gözaltına alındı. Olay bu noktadan sonra yargı krizine dönüştü. 17 Şubat'ta önce Erzurum özel yetkili savcılar görevden alındı, ardından Yargıtay bu incelemeyi hukuka bulduğunu duyurdu. Hükümetin buna tepkisi gecikmedi ve HSYK'yı yetkisini aşarak yargı darbesi yapmakla suçladı. Aynı saatlerde Ağır ceza mahkemesi, savcının tutukluluğuna yapılan itirazı reddetti. Dün ise HSYK, Adalet Müsteşarının da katıldığı toplantıda görevden alınan özel yetkili savcıların yerine üç yeni atama yaptı.

Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner, 17 Şubat Çarşamba saat 10.56’da, ’Ergenekon terör örgütüne üye olmak, resmi evrakta sahtecilik, iftira ve tehdit’suçlamalarıyla tutuklanarak Erzurum H Tipi Cezaevi’ne konuldu. Böylece Türkiye’de ilk kez bir Başsavcı tutuklanmış oldu. Ancak tutuklama yargıda kriz yarattı.

 

Haberin Devamı

Savcıların yetkileri kaldırıldı

 

Cihaner’in daha sorgusu sürerken sabah saat 10.00’da Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) olağanüstü toplandı. HSYK, soruşturmada ’yetki aşımı’yaptıkları iddiasıyla Osman Şanal ile 3 savcının ’özel yetki’sini kaldırıldı. Hükümetten ve bazı hukuk çevrelerinden büyük tepki toplayan karar, 12.30’da Adalet Bakanlığı’na gönderildi. Usul gereği Bakanlık bunu Erzurum’a tebliğ edecekti.

 

Savcılara tebliği

 

Önceki gün akşam saatlerinde basına açıklama yapan savcılar, kendilerine böyle bir kararın Adalet Bakanlığı tarafından henüz bildirilmediğini söyledi. 

 

Aramalara ‘tedbir’ talebi

 

Cihaner’in avukatları, yetkiler kaldırılır kaldırılmaz Başsavcı’nın evinde ve makamında bulunan belge ve bilgileri inceleyemeyeceğini belirterek, bu konuda tedbir kararı vermesi için mahkemeye başvurdu. Mahkeme ise HSYK kararının kendilerine iletilmediği gerekçesiyle bu talebi reddetti. HSYK Başkanvekili Kadir Özbek de dün bu konuda, “Kurul kararı önceki gün saat 12.30 gibi alındı. Hemen Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü’ne gönderildi. Personel Genel Müdürlüğü’nün faksla ilgili yere bildirmesi gerekiyordu ancak geç bildirdiği haberleri geldi, bilmiyorum” diye konuştu.

 

Dosya İstanbul’da

Haberin Devamı

Yetkileri elinden alınan savcıların yerine HSYK yeni görevlendirme yaptı ama Erzurum’daki savcılar, dosyayı İstanbul Savcılığı’na gönderdi. Şimdi aralarında Başsavcı Cihaner, MİT Bölge Başkanı ve Jandarma Alay Komutanı’nın da bulunduğu 7’si tutuklu 10 kişiyle ilgili soruşturmada top İstanbul’da. Dosyaya artık aralarında Zekeriya Öz’ün de bulunduğu özel yetkili Ergenekon savcıları bakacak.

Başsavcı Engin: Dosya bizde 

Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, tutuklanan Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner'le ilgili dosyanın dün akşam kendilerine geldiğini söyledi.

Başsavcı Aykut Cengiz Engin, Sultanahmet'teki İstanbul Adliyesi'nde bulunan makamında gazetecilerin bu konuya yönelik sorularını yanıtlarken şunları söyledi: “Sabahleyin başsavcı vekilleri buradaydı. Turan (Çolakkadı) ve Olcay (Seçkin) bey. Onlar yeteri kadar savcı görevlendirecekler. Savcılarla birlikte dosyaları inceleyip tetkik edecekler ve bir karar verecekler. Bu karardan sonra ayrıca açıklama yapacağız. Dosyalar bize dün akşam geldi.”

Avukatı Turgut Kazan: Dosya kaçırıldı

Başsavcı Cihaner'in avukatı, dosyanın İstanbul'daki Ergenekon savcılarına gönderilmesiyle ilgili şunları söyledi:

''Ben dün bütün gün Erzurum’daydım. 8 avukat arkadaşımla birlikte, yeni yetkilendirilen başsavcı vekiliyle görüştüm. Dilekçeyi takdim ettim. Tartışmayı özetledim. Bunu düşünüp üzerlerinde çalışacaklarını söylediler. Dosyanın kaçırıldığından haberdar değildir. Doğal olarak dosyanın aşağıda masada olduğunu tahmin ediyorlardı.

Haberin Devamı

Başsavcıvekili bize haber ulaştırdı, ne yazık ki dosya kaçırılmıştı. Şimdi böyle bir ortamda yaşıyoruz ve hukuka inandığını söyleyen herkesin bunun nasıl bir oyun olduğunu, yalnız bizim savcımız savcıdır anlayışının topluma dayatıldığını görüyorsunuz.

 

Militan savcılar için tezgah

 

Yani militanların savcılık yaptığı, militan savcılar için oyunlar tezgahlandığı bir serüven yaşanıyor.Bizim dilekçemiz orada. İtirazımız da buraya gönderilecek. Buraya gönderecek savcı dosyanın gittiğini bilmiyordu. O yüzden dilekçemiz orda kaldı, dosya yolda. Osman Şanal bizim orada olacağımızı biliyordu, bir gün önce gece kendisinin yetkili olmadığına dair meslektaşlarımızın itirazını aldı, onu da biliyordu. Bu bir suçtur, hemen Adalet Bakanı’na başvuracağız.''

 

Haberin Devamı

Adalet Bakanı: Olayı gazetelerden öğrendim

 

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Erzurum'daki yetkileri alınan savcılara HSYK kararının geç tebliğ edildiği ve bu arada Cihaner'in dosyasının İstanbul'daki ergenekon savcılarına gönderildiği iddialarına ''Olayı gazetelerden öğrendim. Tebligat makul bir sürede gönderildi. Haberm olduğu iddiasına savunma yapmayı zul sayarım'' şeklinde cevap verdi.

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!