Selahattin Demirtaş: Kürtçe için özürlük istiyoruz

Güncelleme Tarihi:

Selahattin Demirtaş: Kürtçe için özürlük istiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2010 14:56

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkan adayı, Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş, “Artık AKP'nin kendiliğinden çözüm üreteceğini bekleyen herkes sadece büyük hayal kırıklıkları ve kandırılmışlık duygusu yaşamaya devam edecektir” dedi.

Haberin Devamı

Demirtaş, BDP'nin Ahmet Taner Kışlalı Salonu'dan gerçekleştirilen 1. Olağanüstü Kongresi'nde yaptığı konuşmada, AK Parti'nin 2002 yılında halkın önemli ölçüde desteğini alarak iktidar olduğunu hatırlattı. Demirtaş, aradan geçen süreye rağmen AK Parti'nin yeni bir anayasa yapmak yerine “cunta anayasasına” herkesten daha fazla biat eder hale geldiğini öne sürdü.

Demirtaş, AK Parti'nin “demokrasicilik” adına dayattığı şeyin gerçekte statükoyu allayıp pullayarak yeniden üretmekten başka bir şey olmadığını iddia etti.
“Artık AKP'nin kendiliğinden çözüm üreteceğini bekleyen herkes sadece büyük hayal kırıklıkları ve kandırılmışlık duygusu yaşamaya devam edecektir” diyen Demirtaş, şöyle konuştu:
“Hükümet önce 'Kürt sorununu düşünmezseniz yoktur' dedi. Sonra 'Kürt sorunu benim de sorunumdur' dedi. En sonunda 'Kürt sorunu yoktur, terör sorunu vardır' dedi. Önce 'vatandaşlar düşüncelerini açıklarken hiçbir şeyden korkmamalıdır' dedi, sonra yürüyüş yaparak düşüncelerini açıklayanlara kadın da olsa çocuk da olsa 'gereğini yap' dedi. 'TRT-Şeş bı xer be' dedi, anadilde konuşan Sayın Ahmet Türk'ü 'Meclis'ten atın' dedi. 'Bu vatanın 780 bin kilometre karesi bütün farklılıklarımızla hepimizindir' dedi, sonra da 'beğenmeyen çeksin gitsin' dedi. Önce 'Kürtçe açılım' dedi, sonra 'demokratikleşme', sonrasında 'Milli Birlik' en sonunda da 'tasfiye projesi' dedi. Bütün bunları aynı başbakan aynı parti gerçekleştirdi. Gerçek durum budur işte. Şimdi burada AKP ne yapmaya çalışıyor deyip, durum artık anlaşılmazmış gibi davranmak yerine bizler ne yapıyoruz deyip kendi tutumumuzu netleştirmemiz gerekiyor.”

Haberin Devamı

Demirtaş, “parti olarak yeni dönemin temel politikasının halkı AKP'den kurtarmak olacağını” ifade ederek, “Halkımızın önünde söz veriyoruz, elimizi vurulan kelepçeleri çıkarıp AKP zihniyetinin boynuna takacağız. Bu kongremiz AKP'yi Türkiye genelinde yola getirme, güçlü olduğumuz bölgelerde ise silme kongresi olacaktır” diye konuştu.

Konuşmasında, “katletme” iddiasını dile getiren Demirtaş, şöyle devam etti:
“Onlarca yıl cezalar verdiğiniz, hapislere attığınız küçük çocuklarımızın hakkı için yemin ediyoruz ki bunun bedelini size ödeteceğiz.
Bu vesile ile bütün halkımıza buradan çağrı yapıyoruz, bu aldatma, kandırma, imha siyasetine son vermek için size dayatılan onursuzluğu, yoksulluğu, imhayı kırabilmek için AKP'nin, CHP'nin teşkilatlarından topluca ayrılın. Tarihin bu kritik döneminde halkımızın yanında yer alın. Halka yönelik bu saldırıların en önemli dayanağı olarak sizleri kullandıklarını unutmayın. Gelin kendi birliğimizi güçlendirelim, her türlü farklılığımızı koruyarak temel ilkeler etrafında mücadele birliğimizi kuralım.”

Haberin Devamı

Demirtaş, “AK Parti hükümetinin asimilasyon sürecini en fazla hızlandıran ve sonuç alıcı hale getiren hükümet olduğunu” iddia etti.
Türkiye'de herkesin kendi anadilinde bilimsel ve ücretsiz eğitim hakkının olması gerektiğini savunduklarını dile getiren Demirtaş, “Kürtçe için değil, bütün ana diller için özgürlük istediklerini” söyledi. Demirtaş, “Devlet eğer çocukların sokaklarda taş atmasını engellemek istiyorsa cezaevlerine atmak ya da balon, şeker dağıtmak yerine bu çocukların anadillerinde bilimsel ve ücretsiz eğitim yapabilecekleri donanımlı okullar açmalıdır. Bunun başka çaresi yoktur. Ya Türkiye'deki bütün taşları toplayacaksınız ya da çocukların anadillerinde eğitimlerinin önünü açacaksınız” diye konuştu.

“SANATÇI ERDOĞAN VE KIRMIZIGÜL'DEN ANA DİLDE FİLM İSTEĞİ”

Selahattin Demirtaş, sanatçıların da kendi anadillerinde sanat eserleri üretmeye ağırlık vermesi gerektiğini belirterek, sanatçı Yılmaz Erdoğan ve Mahsun Kırmızıgül'den “kendi anadillerinde sinema filmleri ve sanat eserleri üretmelerini” istedi. Demirtaş, Erdoğan ve Kırmızıgül'e yönelik, “Anadilinizin bu şekilde göz göre göre erimesine seyirci kalmamalısınız. Bu asimilasyon sürecini durdurmanın başka yolu yoktur” diye konuştu.

Haberin Devamı

Öğretmenlerden, öğretim görevlilerinden, esnaftan ve tüccarlardan da her yerde anadillerini kullanmalarını isteyen Demirtaş, doktorların doğup büyüdükleri yerlerde görev yapmaları, iş adamlarının da memleketlerine yatırım götürmeleri gerektiğini söyledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!