Barak: Yapılan hataydı geride kaldı

Güncelleme Tarihi:

Barak: Yapılan hataydı geride kaldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2010 16:48

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak Ankara’daki ziyaretinde “alçak koltuk krizini” değerlendirdi. Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol’a yapılan bir hata olduğunu ve geride kaldığını belirten Barak ‘Diplomatik ilişkiler diplomatik kurallarla işleyecek’ dedi. Türkiye ve İsrail ilişkileriyle ilgili olarak ise Savunma Bakanı Barak “Ortak çıkarlar sürdükçe stratejik ortağız’ diye konuştu.

Haberin Devamı

 

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Türkiye'nin  Tel Aviv Büyükelçisi Uğur Çelikkol'a yönelik “yakışıksız” davranışla ilgili  olarak, “Dışişleri Bakan Yardımcısı zannediyorum özürlerini iletmişti.  İnanıyorum ki bir hata oldu” dedi.

Barak, Ankara'daki ziyaretleri çerçevesinde Milli Savunma Bakanı Vecdi  Gönül ile bir araya geldi. Gönül'ün Barak'ı askeri törenle karşılamasının  ardından, yaklaşık 1 saat baş başa görüşme gerçekleşti.

Gönül ve Barak görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.  Açıklamalarının ardından her iki bakan gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Barak, bir gazetecinin, “Ziyaretiniz öncesinde bir koltuk krizi  yaşanmıştı. İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Ayalon'un açıklamaları devam etti.  'Büyükelçiyi sınır dışı ederiz' şeklinde. Sizin değerlendirmeniz nedir?”  sorusuna, “Dışişleri Bakan Yardımcısı zannediyorum özürlerini iletmişti.

İnanıyorum ki bir hata oldu”  yanıtını verdi. Barak, “Bugün Sayın Büyükelçi ilede görüştüm. Diplomatik ilişkilerin her zaman diplomatik kurallara göre  işletilmesi gerekir. Biz de uluslararası diplomatik kurallara bağlıyız.  Diplomatik faaliyetlerimizi bu standartlar çerçevesinde yürütüyoruz” diye  konuştu.

Milli Savunma Bakanı Gönül ise İsrail'li bir gazetecinin, “Son yaşanan  gelişmelerin ışığında İsrail halen stratejik bir müttefik olabilir mi?”  sorusuna, “Biz aynı bölgede yaşıyoruz. 'Komşu' demiştim. Ortak sınırlarımız  olmasa da aynı çıkarlarımız var. Aynı çıkarlara sahip olduğumuz sürece birlikte  çalışacağız. Çıkarlarımız bu şekilde yönlendirdiği sürece her alanda işbirliği  yapmak isteriz” karşılığını verdi.

Haberin Devamı

 

GÖRÜŞ BİRLİĞİ İÇİNDEYİZ

 

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İsrail  Savunma Bakanı Ehud Barak'ın ziyaretine ilişkin, “Komşu iki ülke olarak  bölgedeki gerginliklerin azaltılmasının Orta Doğu'da hakça, kalıcı ve kapsamlı  bir barışa ulaşılmasının bölgemizin istikrarı açısından hayati önem taşıdığı  konusunda görüş birliğine vardık” dedi.

Bakan Gönül, İsrailli bir gazetecinin, “İsrail, komşunuz İran'ın nükleer  programından endişe duyuyor. Bu görüşmede İsrail tarafının bu endişelerini  gidebildiniz mi?” sorusuna, “Tüm ülkelerin enerji de dahil olmak üzere ilerleme  kaydetme hakkı vardır ama Türkiye kendisi ya da komşusu için bir bomba olmasını  istemez” yanıtını verdi.

“Suriye konusu gündeme geldi mi? Türkiye'nin daha önce bu konuya ilişkin  arabuluculuk teklifi vardı” sorusu üzerine İsrail Savunma Bakanı Barak, “Barış  sürecinin tüm unsurlarıyla ilgili görüşmeleri yapıyoruz ama detay mevcut değil.  Türkiye'nin daha önce de arabuluculuk yapma teklifi vardı. Tekrar gündeme  getirmeye gerek yok” diye konuştu.
“Sayın Barak da iniş çıkışlardan bahsetti ilişkilerde. Bu M-60 ya da  insansız hava araçları dışında önümüzdeki süreçti iki ülke arasında yeni savunma  sanayi projeleri düşünülüyor mu?” sorusu üzerine Gönül, şöyle konuştu:
“İki ülke arasındaki savunma projelerindeki en önemli husus iki ülkenin  mümkün olan ölçüde teknoloji paylaşmasıdır. Bu paylaşmanın sonucu çok önemli  projelere imza atılmıştır. Bundan sonraki beklediğimiz husus müşterek  üretimlerimizin üçüncü ülkelere satılmasıdır. Mesela, M-60 tanklarıyla ilgili iki  ülkeyle pazarlık yapıyoruz şu anda. Yapılabilir mi yapılamaz mı diye. Yapılırsa,  Türkiye'de ve Kayseri'de bu modernizasyonlar yapılacak. Çünkü bildiğiniz gibi  M-60 tankları ilki İsrail'de yaptıktan sonra geri kalanı tamamı Kayseri'de  yapıldı. Askeri fabrikalarımızda ve makine kimyanın katkısıyla bunlar yapıldı. Bu  noktada ümit ediyorum, İsrail ile teknolojik iş birliğimiz yeni projelerde de  devam eder.”

İSRAİL'İ İLK TANIYAN ÜLKELERDENİZ

Haberin Devamı

 

Gönül, basın toplantısında ise ziyaretin iki ülke hakları arasındaki  tarihi dostluk payı ve dayanışmadan güç alan Türkiye ve İsrail ilişkilerinin daha  da geliştirilmesine önemli katkı sağlayacağının muhakkak olduğunu söyledi.
Türkiye'nin İsrail tanıyan ilk devletlerden olduğunu anımsatan Gönül, iki  ülke arasında birçok alandaki ilişkilerin iyi seviyede devam ettiğini ifade etti.  Bu ilişkilerin hukuki altyapısının imzalanan 60'ın üzerinde anlaşmayla  tamamlandığını anlatan Gönül, şöyle devam etti:
“Sayın Bakan'ın ziyareti esnasında bulunduğumuz coğrafyada iki ülkeyi  ilgilendiren ortak konuları da bir kez daha gözden geçirme imkanını bulduk.  Görüşmelerimizde, ikili ilişkilerimiz ve Orta Doğu barış süreci yanında savunma  ve askeri iş birliği faaliyetlerini ayrıntılı olarak ele aldık. Komşu iki ülke  olarak bölgedeki gerginliklerin azaltılmasının Orta Doğu'da hakça, kalıcı ve  kapsamlı bir barışa ulaşılmasının bölgemizin istikrarı açısından hayati önem  taşıdığı konusunda görüş birliğine vardık.

İsrail ile 1990 yıllarında başlayan savunma sanayi iş birliği  faaliyetleri sürekli ivme kazanarak bugünlere kadar gelinmiştir. Bugüne kadar  Türkiye-İsrail savunma sanayi iş birliği kapsamında 13 adet proje tamamlanmış 6  adet proje ise devam etmektedir. Sözleşmesi 1995 yılında imzalanan F-4 ve  sözleşmesi 1998 yılında imzalanan F-5 uçaklarının modernizasyon projeleri  tamamlanmıştır. Buna mukabil 2002 yılında başlanan M-60 tank modernizasyonu  kapsamında 156 tankın nihai kabul işlemleri Kayseri'de tamamlanmış olup kalan 14  tank 2010 yılının Şubat ayı sonuna kadar tamamlanacaktır.”


İNSANSIZ HAVA ARACI PROJESİ

İsrail ile yürütülen projelerden en önemlilerinden olan “İnsan Hava  Aracı Projesi”nde de belli bir aşamaya gelindiğini anlatan Gönül, bu projede yer  sistemleri ile gece görüş ve hedef tespit sistemlerinin iki ülke tarafından  ortaklaşa yapıldığını anımsattı.

Projenin, “devletten devlete olmadığını” vurgulayan Gönül, “Ticari  sözleşme olmasına rağmen tıkandığını ve sorunlarla karşılaşılan her noktada  konunun hallolması için Sayın Barak şahsen yardımcı olmuştur” dedi.
Türk heyetinin, ihalenin kabul testleri için 11 Ocak 2010'da İsrail'e  gittiğini anlatan Gönül, çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Kabul işlemlerinin tamamlanmasının ardından araçların bu yıl Mart ayında  6 uçağın, Haziran ayında ise 4 uçağın teslimatının gerçekleşeceğini belirten  Gönül, “Böylece 10 uçağın teslimatı bu yılın yarısında tamamlanmış olacaktır”  diye konuştu.

M-60 tank modernizasyonu çerçevesinde elde edilen kazanımların üçüncü  ülkelere pazarlanması konusunda somut adımlar atıldığını belirten Gönül, bu ve  benzeri girişimlerin ikili ilişkilerin geliştirilmesi açısından önemli olduğunu  vurguladı.


Gönül, iki ülke arasındaki iş birliğinin bir diğer önemli göstergesinin  ise yapılan ortak eğitim ve tatbikatlar olduğunu anlattı.

İsrail Savunma Bakanı Barak ise Türkiye'de bulunmaktan duyduğumemnuniyeti dile getirdi.  İki ülkenin savunma teşkilatları arasındakiişbirliğinin geçmişe dayandığını ifade eden Barak, şöyle konuştu:
“İlişkilerin daha da güçlenmesini umuyoruz. Böyle ilişkilerin iki ülkeye  gelecekte faydası olacak. Görüşmelerde sadece sadece savunma teşkilatları  arasındaki işbirliğini değil 'Orta Doğu'da neler yapılabilir' konusunu da ele  aldık. İki ülkenin ilişkileri açısından bazı gelişmeler oldu. İyi ve kötü anlamda  ama onları bölgenin barış ve istikrarı için geride bıraktık. Topluluğun tüm  ülkeleri İsrail ve Türkiye gibi davranabilse daha barışçı bir Orta Doğu'ya  ulaşabilirdik.”

Ehud Barak, konuşmasını İbranice olarak da tekrarladı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!