DTP terör odağı

Güncelleme Tarihi:

DTP terör odağı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2009 00:00

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, kararı şöyle açıkladı: “DTP’nin eylemleri yanında terör örgütüyle olan bağlantıları da değerlendirildiğinde devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı fiillerin odağı haline geldiği anlaşıldığından partinin kapatılmasına karar vermiştir.

Haberin Devamı

İŞTE ANAYASA MAHKEMESİ BAŞKANI'NIN AÇIKLAMASI / WEB TV 

ANAYASA Mahkemesi, Abdullah Öcalan’ın “emir ve talimatıyla” kurulduğu, PKK’nın “siyasi uzantısı” olduğu ve şiddete karşı çıkmadığı gerekçesiyle DTP’yi kapattı. Oybirliğiyle kapatma kararı veren Mahkeme, 37 partiliye 5 yıl siyasi yasak getirildi.

Anayasa Mahkemesi, Kasım 2007’de açılan partinin kapatılmasına ilişkin dört gündür süren görüşmelerini, dün akşam saatlerinde tamamladı. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, kararı şöyle açıkladı:

“DTP’nin eylemleri yanında terör örgütüyle olan bağlantıları da değerlendirildiğinde devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı fiillerin odağı haline geldiği anlaşıldığından partinin kapatılmasına karar vermiştir.

Partinin malları hazineye

Beyan ve eylemleriyle partinin kapatılmasına neden olan Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk’un milletvekilliklerinin anayasanın 84.maddesinin son fıkrası uyarınca gerekçeli kararın yayınlanmasından sonra sona ermesine; parti tüzel kişiliğinin kapatma kararının verildiği tarihte sona ermesine; davalı partinin bütün mallarının Hazine’ye geçmesine; gereğinin yerine getirilmesi için kararın, Başbakanlık ve Yargıtay’a gönderilmesine oybirliğiyle karar verilmiştir.”

Zırh kalkıyor

DTP’nin kapatılmasıyla birlikte milletvekillikleri düşürülen Genel Başkan Ahmet Türk ve Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk’un dokunulmazlık zırhları kalkıyor. Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin hakkında 1 yıl 6 ay hapis cezası verdiği Tuğluk, kararı Yargıtay’ın onaması halinde cezaevine girecek.

Meclis’te yeni dağılım

DTP’nin kapatılmasıyla TBMM Başkanlık Divanı’ndaki idare amiri kontenjanı da sona erdi. Meclis yönetimi, Muş Milletvekili Sırrı Sakık ile grup başkanvekillikleri sona eren Selahattin Demirtaş ile Fatma Kurtulan’ın kırmızı plakalı araçlarını devralacak. Yeni bir parti altında grup oluşturulmazsa bu partiye ayrılan makam odaları boşaltılacak. Meclis’teki sandalye dağılımı şöyle oldu:
AK Parti: 338, CHP: 97, MHP : 69, Bağımsızlar: 30, DSP: 8, Demokrat Parti: 1, Türkiye Partisi: 1, Toplam: 544.

Kapatılan 5. Kürt partisi

Anayasa Mahkemesi’nin kapatma kararı verdiği Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) izlediği siyasi çizginin yaklaşık 20 yıllık bir geçmişi var. 1989 yılında Kürt sorununun çözümünü temel hedef edinen ilk parti olan Halkın Emek Partisi (HEP) kurulmuştu. Anayasa Mahkemesi, HEP’i kapatmasının ardından aynı çizgide kurulan yeni partiler devreye girdi. Bu partilerden sırasıyla ÖZDEP, DEP, HADEP ve DTP kapatıldı. ÖZEP ve hakkında kapatma davası açılan DEHAP ise kendini feshetti.

Ayna neden yok

Milletvekilliği düşürülen ve siyası yasak getirilenler arasında DTP Eşbaşkanı ve Mardin milletvekili Emine Ayna’nın bulunmaması dikkat çekti. “Tabanımız dağa gidin diyor” çıkışıyla dikkati çeken Ayna’nın söz ve eylemleri, iki yıl önce açılan davanın iddianamesinde yoktu. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da Ayna’nın bu sözlerini ek delil olarak sunmadığı için mahkeme Ayna ile ilgili bir karar almadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!