Güncelleme Tarihi:
İşte Hürriyet yazarlarının DTP'nin kapatılması ile ilgili yorumları:
ErtuÄŸrul Özkök - Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Â
Bu karar demokratik ülkelerdeki benzer uygulamaya bakıldığında hukuki açıdan itiraz edilmeycek bir karar. Ancak siyasi açıdan baktığımız zaman, bu kararın hem zamanlaması, hem de yaratacağı sonuçlar açısından çok dikkatli yönetilmesi gereken sonuçları olacağını tahmin ediyorum.
Önce DTP'nin sorumluluk sahibi üyelerinin, çok dikkatli olması gerekiyor.
Parti kapatmanın onlarda bir mazlumluk duygusu yaratacağını tahmin ediyorum. Ama bunu aşmak gerekir. Bunu yine siyasetle aşmak, demokrasinin sınırları içersinde kalarak yapmak gerektiğini düşünüyorum.
Anayasa Mahkemesi'nin kararında bir husus beni hem şaşırtı , hem de düşündürdü. Sayın Ahmet Türk, Aysel Tuğluk DTP'nin diyalaoğu en açık, en sorumluluk sahibi üyeleri arasında yer alıyor. Her ikisinin milletvekilliğinin düşrülmesi bence iyi olmadı. Ben doğrusu o ikisinin milletvekilliğinin düşürülmesi gerekçelerini merak ediyorum. Ahmet Türk'un dün ( perşembe ) ilk yaptığı açıklamada bence yapıcıydı. Ancak Sine-i Millete dönme kararı konusuda kararlı olduğunu söylemis olması düşündürücü. DTP'nin bunu yapmak yerine kararı parlamento lehine yürütmeye devam etmesi, bütün Türkiye kamuoyu önünde, hem çözüm isteyen insanlar gözünde, daha güçlü hale getircektir.
Umarım, yarın ( cumartesi ) alacakları kararda, Sine-i Millet konusunu bir daha gözden geçiriler. Bu arada Ahmet Türk'e söylemek istediğim gecikmiş bir düşüncümi de aktarmak isterim.
İzmir'deki olaylardan sonra, bunu yapanları ve İzmir halkını ağır bir dille eleştirmek yerine şunu söyleseydi, çok daha destek alırdı:
" Biz İzmir'de de konvoy yaptık. Şehirden konvoyla geçiyoruz. Çünkü biz bütün Türkiye'nin partisiyiz. Çünkü hem Türklerin hem Kürtlerin oyuna talibiz. Öteki partilerin konvoylarına nasıl bakılıyorsa bizim partimizin konvoylarına da aynı gözle bakılmalıdır.
Eğer DTP bütün Türkiye'nin partisi ise, bu iddasını hala sürdürüyorsa, siyasete devam edeceği yer, TBMM'dir.
İşte Hürriyet yazarlarının DTP'nin kapatılması ile ilgili yorumları:
Oktay EkÅŸi
Bir siyasi partinin kapatılmasının demokrasi için kayıp ve kusur olduğunu hepimiz daha önceki deneyimlerle de gördük.
Ancak siyasi parti kapatmanın o siyasi cereyanı ortadan kaldırmadığı bu nedenle kapatma kararının hemen hiçbir zaman verilmesi gerektiği şeklindeki iddialar da demokrasinin ruhuna şekle uygun görünse bile çok zorunlu durumlarda pekala makul ve meşru hale gelebilir.
Bizim anayasamız ve siyasi partiler yasamız Türkiye’de ülke ve ulus bütünlüğümüz anayasanın değiştirilmesi teklif dahi edilemeyen temel hükümlerini tehdit eden eylemlerin odak noktası haline gelen siyasi partilerin kapatılmasını kabul etmektedir.
Bölge, ırk ve din esasına dayalı siyasi parti kurmak veya o kimliğe bürünmek de kapatılma nedenlerinden biridir. Bunlar AİHM tarafından da kabul gören kriterlerdir.
Birilerinin Venedik Kriterleri diye ikide bir sözünü ettiği kriterler benim kanaatime göre Türkiye gerçekleri ışığında geçerli değildir.
Bizim demokrasimiz hala demokrasiye aykırı düşmeyecek önlemlerle koru7nmak ihtiyacındadır. Demokratik toplum partisi aynı siyasi doğrultuda daha önce partileşmiş örgütler gibi maalesef bu kriterlere ısrarla karşı çıkmış bulunmaktadır.
Vardıkları sonuç beklenmedik veya bilinmedik bir sonuç değildir. Ya Anayasanın ve siyasi partiler yasasının demokrasiye uygun kriterlerine bağlı siyaset yaparlar yahut da buna aykırı davranmanın ciddi bir bedeli olduğunu öğrenirler.
Üzgünüm ki bugünkü DTP kadrosu da daha öncekilerden ders almamış olmanın bedelini ödemek durumunda kaldı.
Yalçın Doğan
Maalesef kötü oldu. Kapatılan partinin yerine yenisi nasıl olsa kuruluyor. Şimdi yenisi kurulacak ama kötü olan Kürt açılımının nasıl devam edeceği
Bu konuda insanların kafasında belirli kuşkular oluşacak.
O açıdan tedirginlik duyuyorum.
Enis BerberoÄŸlu
Hukuken doğru bir karar ama siyasi sonuçları ağır olacak.
Gila Benmayor
İyi bulmuyorum. Tehlikeli bir sürece girdik gibi geliyor bana.
Bundan sonra çok akıllı ve sağduyulu olmak lazım, tehlikeli tırmanışlar olabilir. Ben bu karardan sonra kaygılıyım.
Mehmet Y. Yılmaz
İddianame ile yasalarla meseleye bakacak olursak DTP’nin kapatılmasında şaşılacak bir durum yok.
Bu normal bir sonuçtur. Ancak DTP’nin kapatılmış olması Türk siyasetini demokratik zemine çekme isteklerinin bir sonraki partiye kalmasına yol açacak.
Bundan sonra kurulacak partinin şiddeti, kesin olarak reddederek ortak sorunumuzu çözmek için demokratik zeminleri kullanmasını diliyorum.
Ahmet Hakan
Sürpriz olmadı. Beklenen bir karardı.
Açılım sürecini olumsuz yönde etkileyecek bir gelişme bu. Abdullah Öcalan'ın ve PKK'nın tek muhatap durumuna gelmesi söz konusu.
Türkiye için iyi bir gelişme olmadığını düşünüyorum. Fakat DTP de bu sonucun ortaya çıkması için elinden gelenin fazlasını yaptı.
Şükrü Küçükşahin
Anayasa Mahkemesi’nin kapatma kararı vermemesi çok zor bir olasılıktı. Çünkü hem deliller açısından hem de güncel gelişmelere bakıldığında bu karar tahmin ediliyordu.
Hem, AİHM hem de Venedik Sözleşmesi açısından sıkıntılı bir durum olduğu belliydi.
Bundan sonrasına bakmak lazım. Bundan sonrasında olayı hukuk çerçevesinde götürmek lazım.
Kapatma kararı çıkmasıydı Türkiye’de hukuki bir tartışma da ortaya çıkacaktı.
Burada Anayasa Mahkemesi’nin temel kıstası terörle siyasi, parti arasına belli bir mesafe koyulmaması.
Cüneyt Ülsever
Karar hukuken doğru ama siyaseten yanlış. DTP'li milletvekillerine çağrım da var. İnşallah Sine-i Millet kararı çıkmaz toplantılarından. Zor bir karar, etkilendiler, doğru ama istifa etmesinler. Çözüm yeri parlamentodur.
Tufan TürençÂ
Şimdi hukuk açısından baktığımız zaman, Anayasa Mahkemesini başka bir türlü karar alma olanağı yok. Çünkü DTP, terör örgütü ile organik bağları olan bir parti . Ama madalyonun öbür tarafına bakarsak, DTP'nin kapatılması, hiç bir şekilde işe yaramayacak bir olay. Çünkü yeni kurulacak parti hazır. Bir sonuç getirmiyor. O bakımdan yararlı değil. Hukuken de bu partinin bu partinin kapatılması gerekiyor. Bana göre DTP'liler Sine-i Millet gibi bir hata içinde olmalalılar.
Eyüp Can
Prensip olarak Türkiye'nin gündeminden parti kapatmalarının düşmesi gerektiğine inanıyorum. Partilerin kapatılması çok ağır bir ceza. Anayasa Mahkemesi üyeleri bu kararı alırken çok ince, ayrıntılı dikkatli düşündüğüne eminim. Ama bence parti kapatma yerine, varsa şiddete çağrıda bulunan siyasinin ceza alması veya yasaklanması gerektiğini düşünüyorum. Sonuçta partiyi kapatılıyor, ertesi gün yeni bir tabela ile çıkıyor. Kapatmayla DTP Meclis'in dışına itildi. Legal zemini kaybetme riski var.