Dünya Engelliler Günü’nde engeller ortadan kalkmadı

Güncelleme Tarihi:

Dünya Engelliler Günü’nde engeller ortadan kalkmadı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2009 00:00

Modern Avrupa kentlerinde sokaklarda özgürce ve neşe içinde gezinen engellileri görmek çok da şaşırtıcı değildir.

Haberin Devamı

Çünkü, kent engelliler düşünülerek yeniden tanzim edilmiştir. Oysa bizde sokaklar, caddeler, alışveriş merkezleri, otobüsler, trenler engelliler için bir başka engeldir. Dünya Engelliler Günü’nde bunları yeniden hatırlamanın tam zamanı.

BUGÜN tüm dünyada 3 Aralık Engelliler Günü. Toplumun engelliler konusunda dikkatini çekebilmek ve daha duyarlı olmalarını sağlamak için her yerde çeşitli etkinliklerle kutlamalar düzenleniyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre dünya nüfusunun 500 milyonu engelli. Türkiye’deyse nüfusun yüzde 12.29’u yani 8.5 milyon kişi engelli. Erkeklerde bu oran 11.10, kadınlarda yüzde 13.45.
Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci’nin verdiği bilgiye göre, 8.5 milyon engelli yurttaştan, işgücüne katılabileceklerin yüzde 78’i işsiz. Kamu kurumlarında yüzde 3 oranında engelli çalıştırma zorunluluğu bulunmasına karşın kadroların yüzde 79’u boş. Devlet Personel Başkanlığı verilerine göre kamu kurum ve kuruluşlarında toplam 48 bin 549 özürlü kadrosu var.

Ancak kamuda sadece 10 bin 357 özürlü vatandaş istihdam ediliyor. Yani kamuda özürlü kadrolarının yüzde 79’u boş. Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı’nın kamuda özürlü istihdamını takip etmesi gerekiyor.

Haberin Devamı


Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi ise engellilerin TBMM’de daha fazla temsili için siyasi partilerin tüzüklerine kota koymasını istiyor.

Türkiye’de 8.5 milyon engelli yurttaşımız var

DEVLET Bakanı Selma Aliye Kavaf, yayımladığı mesajda Türkiye’de nüfusun yüzde 12,29’unu oluşturan yaklaşık 8.5 milyon özürlü vatandaşın haklarının, başta Türkiye Cumhuriyeti Anayasası olmak üzere çeşitli yasalar ve uluslararası sözleşmeler ile güvence altına alındığını belirtti. Kavaf, “Özürlülük, sosyal hayatı engelleyen bir kusur değil, desteklenmesi gereken bir durum olarak kabul edilmelidir. Bakanlığım ve ilgili kurumlarımız bu gerçekten yola çıkarak, alanı sürekli kontrol altında tutacak ve değişen şartlara ve ihtiyaçlara göre, tedbirlerini sürekli yenileyecektir” dedi.

Başbakan’a çağrı

Türkiye Özel Sporcular Spor Eğitim ve Rehabilitasyon Derneği (TÖSSED) Onursal Başkanı Dilek Sabancı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, engellilerin sorunlarına daha hassas bakması çağrısında bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!