A.A
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2009 15:30
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, “Bir nedenden dolayı bırakmak zorunda kalan insanları, biz okuldan atmayacağız. Böyle esnek bir sistem her halde herkesin işine daha çok gelir” dedi.
Özcan, bu konuda ellerinde bir taslak bulunduğunu ancak üzerinde biraz daha çalışacaklarını bildirdi.
Prof. Dr. Özcan, YÖK Genel Kurulu'na verilen öğle arasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin, üniversiteden atılmanın kaldırılacağı yönünde bir açıklaması olduğunu hatırlatması üzerine Özcan, “Evet, öyle bir şey üzerinde çalışıyoruz. Biz hiçbir şekilde (öğrencinin) okuldan alakasını kesmeyeceğiz. Bir öğrenci çeşitli nedenlerle eğitimini bırakırsa geri geldiğinde harcını biraz daha fazla almayı düşünüyoruz” diye konuştu.
“Yıl sınırı olmayacak mı?” sorusu üzerine Özcan, “Hayır, yıl sınırı olmayacak. Hiçbir zaman okuldan atılmayacak, aynı Amerika'daki gibi” diye yanıtladı.
Bir gazetecinin “Ömür boyu üniversite mi?” sorusu üzerine Özcan, şunları kaydetti:
“Evet, ömür boyu üniversite ama hiç kimsenin onu yapacağını zannetmiyorum. Öğrencilerin büyük bir kısmı, yüzde 99'u bence yine aynı şekilde devam edecektir. Ama işte bir nedenden dolayı bırakmak zorunda olan insanları da biz okuldan atmayacağız. Bunun en büyük nedeni insanları atıyorsunuz, bunlar 3-5 yıl sonra çıkan afla tekrar geri geliyorlar. Geri geldiklerinde o ders ortadan kalkmış oluyor, dersin müfredatı değişmiş oluyor, hocası artık o okulda olmuyor. Büyük zorluklar çıkıyor. Üniversiteler için bunları ortadan kaldırmalıyız. İnsanları okuldan atmak çok da çağdaş bir şey değil.
Öğrenci kendi isteğiyle bırakabilir. Mesela der ki ikiden üçe geçtiğinde, 'Ya bir sene dışarıda çalışayım ya da bir dünya turuna çıkayım...' Ülkemizde böyle işler başlayacak tıpkı Amerika'da olduğu gibi. 'İşte birazcık bazı işlerle uğraşayım, tecrübe edineyim, tekrar geri geleyim' diye düşünebilir. O durumlarda böyle esnek bir sistem her halde herkesin işine daha çok gelir. Üniversiteleri koruruz en önemlisi.”
Bu konuda kanun taslağı hazırlanıp hazırlanmadığı yönündeki bir soru üzerine Özcan, ellerinde böyle bir taslak bulunduğunu ancak üzerinde biraz daha çalışacaklarını bildirdi. Özcan, taslağı fikir almak için rektörlere yolladıklarını da kaydetti.
“YILLARIN BİRİKİMİNİ ALIRIZ HERHALDE”
“Mesela bir kişi, okulu bıraktıktan sonra 30 yaşında geri dönmeye karar verdi. 30 yaşına kadar harç ödemeyecek mi?” sorusunu Özcan, “Geldiğinde iyi bir harç verecek. Yılların birikimini alırız herhalde. Aynı faizlerdeki gibi katlaya katlaya getiririz” diye yanıtladı.
“Af kalkıyor mu?” sorusu üzerine Özcan, yasa tasarısı Meclisten geçerse affa gerek kalmayacağını belirtti.
Özcan, “Bundan sonra yıl sınırlaması kalkıp, kredi sistemi mi gelecek?” sorusuna “Tabii bunu yapabilmek için kredileri takip edeceğiz” yanıtını verdi. Kredilerin her bölüm için farklı olup olmayacağının sorulması üzerine Özcan, “Yok. Mesela ODTÜ'de hemen hemen her bölümün kredileri birdir” dedi.
İSEN, İLK GENEL KURUL TOPLANTISINA KATILDI
YÖK üyeliğine atanan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen, ilk Genel Kurul toplantısına katıldı.
Bir gazetecinin “İlk toplantınız nasıl geçti?” sorusunu İsen, “Akademisyen olduğum için benim için doğrusu yabancı bir ortam değildi” diye yanıtladı.