Ermenistan ile krizde dünya basınından yorumlar

Güncelleme Tarihi:

Ermenistan ile krizde dünya basınından yorumlar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2009 19:32

İşte müthiş trafiğin fotoğrafları 

Ermeni protestocular olay çıkardı

Haberin Devamı

Associated Press:
Türkiye ve Ermenistan arasında diplomatik ilişkilerin yeniden başlaması için imzalanacak anlaşma son dakikada taraflar arasındaki belgenin ifadeleri konusunda yaşanan anlaşmazlıklar yüzünden ertelendi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton toplantıdan hemen önce aniden oteline döndü.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ian Kelley “Tarafların törende kullanacakları ifadeler üzerinde bir anlaşmaya varmalarını sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

Diplomatlar Ermeni tarafının Türkiye’nin imza töreninden sonra yapılacaklarla ilgili ifadelerinde kullanılan sözlerden dolayı kaygılı olduğunu belirtti.

Clinton’ın yardımcılarından birinin Ermeni tarafıyla şahsen Türk tarafıyla da telefon üzerinden temaslarda olduğu ve problemin çözümü için uğraştığı bildirildi. Görüşmelerin hassasiyetinden ötürü arabulucunun adı verilmedi.

BBC:
Türkiye ve Ermenistan arasında yüzyıllık düşmanlığa son verecek anlaşmanın imza töreni ertelendi.

İmzaların İsviçre’de Greenwich saati ile saat 15:00’te atılması bekleniyordu ancak ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ian Kelly AFP haber ajansına yaptığı açıklamada bir “son dakika arızası” yaşandığını ifade etti.

Ermenistan’ın Türkiye’nin yapması planlanan bir konuşmada kullanılan sözlere itiraz ettiği bildirildi.

Ermeniler anlaşmada 1915’te yaşanan ve milyonlarca kişinin ölümüne sebep olan olaylara tam olarak değinilmediği gerekçesiyle anlaşmaya tepki göstermişti. Ermeniler bu olayların “soykırım” olarak nitelendirilmesini isterken Türk hükümetleri buna karşı çıkmıştı.

Bugün Zürih’te yapılacak törene katılması beklenen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton bugün iki ülke dışişleri bakanlarıyla toplantılar düzenledi. Ancak son anda tam imzaların atılacağı salona gidilirken, aniden yoldan geri dönüp toplantıların yapıldığı oteline geldi.

Clinton ile birlikte seyahat eden BBC muhabiri Kim Ghattas, Ermenilerin, Türk delegasyonu tarafından okunacak bir konuşmaya açıkça itiraz ettiklerini bildirdi.

Anlaşmanın imzalanması ile iki ülke arasında diplomatik ilişkiler normale dönecek ve sınır açılacak. Anlaşma metni aynı zamanda iki ülkenin tarihçilerinden oluşan bir ortak araştırma komisyonunun kurulmasını da öngörüyor.

Anlaşmanın geçerli olması için iki ülkenin de meclislerinde kabul edilmesi gerekiyor.

Reuters:
Türkiye ve Ermenistan arasında yüzyıllık düşmanlığı sonlandırmak için imzalanması planlanan anlaşma tarafların törende yapacakları konuşmalar üzerindeki anlaşmazlıklar dolayısıyla son dakikada ertelendi.

ABD yetkilileri Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan’ın ifadeler üzerindeki itirazlarını sakinleştirmeye çalışırken Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu uluslararası camianın ileri gelenleri ile birlikte imzaların atılacağı salonda bekledi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Nalbandyan’la görüşmek için Zürih’teki oteline döndü.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ian Kelly yaptığı açıklamada tarafların yapacakları konuşmalar üzerinde bir anlaşmaya varmalarını sağlamaya çalışıyoruz dedi. Kelly bir kriz olmadığının altını çizdi.

Bir ABD yetkilisi Türkiye’nin yapacağı konuşmanın yeni bir versiyonunun otele getirildiğini ifade etti.

Reuters’e konuşan bir görgü tanığı Ermenistan delegasyonunun şiddetli tartışmalar içinde olduğunu söyledi. Oteldeki diğer görgü tanıkları ortamı gergin olarak tanımladı.

Haberin Devamı

CNN
Ermenistan delegasyonunun Türk tarafının yapacağı konuşma metninde geçen ifadelere itiraz etmesi üzerine iki ülke arasında atılacak tarihi imzalar ertelendi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ian Kelly “Tarafların törende yapacakları konuşmaların metinleri üzerinde bir anlaşmaya varmalarını sağlamaya çalışıyoruz” dedi ancak Ermenistan’ın metinde geçen hangi ifadelere itiraz ettiğini belirtmedi.

Konuşmanın imza töreninden sonra yapılması bekleniyordu. Yetkililer bu ertelemenin imzaların geleceğini tehlikeye atmadığının altını çizdi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton törene katılmak için Zürih’te bulunuyor. Anlaşmazlığın çıkması üzerine Clinton ve beraberindekiler anlaşmanın imzalanacağı Zürih Üniversitesi’ne gitmekten son anda vazgeçip otele döndü.

Kelly, Clinton ve yardımcısı Phil Gordon’ın Ermenistan Dışişleri Bakanı ile görüştüğünü bildirdi.

Haberin Devamı

El Cezire:
Türkiye ve Ermenistan arasında yüzyıl süren düşmanlığı bitirmesi beklenen anlaşmaların imza töreni ertelendi.

Zürih’te Greenwich saati ile 15:00’te imzalanması beklenen anlaşma Ermenistan’ın Türkiye’nin konuşma metnindeki bazı kısımlara itiraz etmesi yüzünden ertelendi.

El Cezire Zürih muhabiri Alan Fisher, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın törene katılmak için yola çıktığını ancak son anda oteline döndüğünü bildirdi.

Fischer “Bugün Türk delegasyonu ve Clinton arasında erken saatlerde bir toplantı vardı. Bu toplantının tüm katılımcılarına tarafların törende yapacağı konuşmaların metinleri teslim edildi. O esnada Türkler Ermenilerin konuşmasındaki bir noktaya itiraz ettiler” dedi.

“Tahminimizce en büyük sorun ‘holocaust’ kelimesinin kullanımıyla ilgili yaşanıyor. Ermeniler Türklerin kullandığı sözcükleri kabul edilemez bulduklarını belirttiler ve o andan itibaren de otelden çıkmadılar.

“İsviçreli yetkililerden aldığımız bilgiye göre imza törenine devam edilecek. Görünen o ki yüzyıl süren düşmanlık ve güvensizliğin ardından birkaç saatlik erteleme büyütülecek bir şey değil.”

Bloomberg:
Son dakikada ertelenen imzaların ardından ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Zürih’teki otelinin dışında bekleyen aracında bir saat boyunca iki ülke arasında arabuluculuk yapmaya çalıştı.

Clinton’ın konvoyu Zürih Üniversitesi’ne varmak üzereyken son dakikada otele döndü. İmzalar törende yapılacak konuşmaların metni üzerinde yaşanan anlaşmazlıklar dolayısıyla ertelendi.

Clinton’ın yardımcılarından biri Bakan’ın otele dönüp Ermenistan yetkilileri ile görüşmeden önce Türk ve Ermeni dışişleri bakanları ile telefon görüşmeleri yaptığını ifade etti. Clinton daha sonra bu kez Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan eşliğinde imzaların atılacağı Zürih Üniversitesi’ne doğru yola çıktı.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ian Kelly, Clinton’ın yardımcısı Philip Gordon’ın, “son dakikada yaşanan arızanın sebep olduğu ertelemeyi çözmek için” Nalbandyan ile görüştüğünü ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!