Güncelleme Tarihi:
Zeynep Gürcanlı YAZIYOR
Cuma günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’i telefonla arayıp, Ermenistan ile protokoller üzerinde uzlaşmaya varıldığını bildirdi.
Erdoğan, Aliyev’e “size ayrıntılı bilgi vermeleri için Dışişleri Müsteşarım ve Müsteşar Yardımcımı gönderiyorum” dedi.
Nitekim Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu, ve Ermenistan’la yakınlaşma sürecinin en başından beri bu konunun koordinasyonunu yürüten Müsteşar Yardımcısı Ünal Çeviköz Cumartesi günü Bakü’ye gittiler.
İki Büyükelçi, Aliyev başta olmak üzere, tüm Azerbaycan üst düzey yönetimine protokolün getireceklerini, bunun Azerbaycan’ın işgal altındaki topraklarını nasıl etkileyeceğini anlattılar.
Ardından da aynı gün Türkiye’ye döndüler.
CLİNTON DA ARANDI
Türkiye, yine Ermenistan ile ilişkilerin düzeltilmesi konusuyla yakından ilgilenen ABD’ye de protokoller üzerinde uzlaşma henüz açıklanmadan bilgi verdi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’u, Azerbaycan’a bilgi verildikten hemen sonra arayarak, konuyu anlattı.
Nitekim, Washington da hazırlıklıydı.
Türkiye, Ermenistan ve protokoller üzerinde uzlaşmaya yardım eden İsviçre’nin anlaştığı şekilde, resmi açıklama üç ülkenden de aynı anda, 31 Ağustos gecesi yapıldı.
ABD de bu açıklamayı bekledi. Nitekim, üç ülke açıklama yaptıktan hemen sonra, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü yazılı bir açıklama yaparak, süreci desteklediklerini bildirdi.
Açıklama şöyle;
ABD: TARİHİ SÜREÇ
“ABD, İsviçre’nin katılımıyla bugün Türkiye ve Ermenistan arasında varılan uzlaşma sonucunda yapılan, ikili ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda atılacak yeni adımları içeren ortak açıklamaları büyük memnuniyetle karşılamıştır. ABD uzun zamandır, normalleşmenin hiçbir ön şart olmadan ve mantıklı bir takvim çerçevesinde gerçekleşmesini savunmaktadır. Ermenistan ve Türkiye’den, üzerinde uzlaşılan ve bugünkü bildiri ile açıklanan süreç çerçevesinde ilerlemelerini istiyoruz. Normalleşmeyi desteklemek amacıyla, tüm bölgede barış, güvenlik ve istikrara katkı sağlayacak bu tarihi süreç konusunda her iki hükümetle de yakın çalışmaya hazırız.