Güncelleme Tarihi:
Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde çıkan ve yaklaşık 6 saat süren yangın Bodrumlulara ve tatilcilere kabus dolu anlar yaşattı. Alevlerin yazlık sitelerine 50 metre kadar yaklaştığı yangında, 5 ilçe ve 2 ilden gelen orman ve itfaiye ekipleri ile yaklaşık 600 kişi söndürme çalışmalarına katıldı. Çöplükten çıktığı ve ormanlık alana sıçradığı tahmin edilen yangında, 7 hektarı ormanlık alan olmak üzere 15 hektarlık alan zarar gördü. Fırtına takviminde ‘Kara Erik’ adıyla anılan şiddetli rüzgar, çalışmaları güçleştirdi. Türkiye'nin turizmde marka kenti Bodrum'un çöplük yangınına teslim olması isyan ettirdi. İlçe merkezine 4 kilometre uzaklıkta Bodrum Belediyesi’ne ait çöplük alanda dün gece saat 22.30 sıralarında çıkan yangın şiddetli rüzgarın etkisiyle kısa zamanda ormanlık ve makilik alana yayıldı. Bodrum Kaymakamı Abdullah Kalkan, Muğla Orman İl Müdürü İbrahim Aydın, Orman İşletme Şefi Doğan Demir, Belediye Başkanı DP’li Mehmet Kocadon’un yönettiği söndürme çalışmalarına 30 arazöz, 140 orman işçisi, Bodrum AKUT Arama Kurtarma Ekibi’nin 30 üyesi, 40 itfaiye aracı, 50 su kamyonu, 25 iş makinası ile aralarında tatilcilerin de bulunduğu yaklaşık 600 kişi katıldı. Yaklaşık altı saat süren ve gece saat 03.00 sıralarında kontrol altına alınan yangın sırasında, Milas-Bodrum karayolu trafiğe kapatıldı, geçişler eski Bodrum-Kızılağaç yolu üzerinden verildi. Muğla Valisi Ahmet Altıparmak, bölgeye gelerek yetkililerden bilgi aldı. KARA ERİK FIRTINASI ‘Türkiye Sahilleri Fırtına Takvimi’ uzun yılların gözlemlerine dayanılarak hazırlandı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın seyir subaylarından, amatör, ticari deniz araçlarının kaptanlarına ve balıkçı reislerine kadar geniş bir kesim tarafından başvuru kaynağı olarak kullanılmaktadır. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Seyir-Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan Fırtına Takvimi'nde 22 Temmuz'da Kara Erik Fırtınası yeralıyor. Takvimli olarak ifade edilen bu fırtınalar her yıl düzenli biçimde tekrar ediyor. Belirtilen tarihlerden 1-2 gün önce veya sonra gelebilen fırtınalarda rüzgar, mevsime göre değişiklik gösteriyor. Türkiye kıyılarında yaz mevsimindeki fırtınaların çoğunluğunda rüzgar kuzeyli (Yıldız-Poyraz-Karayel) yönlerden esiyor.
DUMANLAR BODRUM’UN ÜZERİNE ÇÖKTÜ
650 metre rakımlı Pedasa yaylasındaki asırlık çam ağaçlarının bulunduğu ormanlık alanda ilerleyen yangından yükselen duman kara bulut gibi Bodrum'un üzerine çöktü. Barlar caddesinde eğlenen yüzlerce turist endişe ile sokaklara çıkarak rehberlerden yangın ile ilgili bilgi almaya çalıştı.
BODRUM VAHŞİ DEPOLAMADAN KURTULMAK ZORUNDA
Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, saatte 30 kilometre hızla esen rüzgar nedeniyle yangının çok çabuk yayıldığını belirtti. Orman, itfaiye, bölgedeki inşaatlardaki işçiler ve tatilcilerin duyarlı davranması sonucu yangının bir faciaya neden olmadan önlendiğini belirten Kocadon, “Çöplükten veya yakınlarından başlayan yangın büyüyerek rüzgarın etkisi ile önce makilik ardından ormanlık alana sıçradı. Evlere 50 metre kadar yaklaşan alevleri güçlükle önleyebildik. Bodrumlular ve tatilciler büyük bir dayanışma ve özveri örneği göstererek yangını faciaya dönüşmeden önledi. Yangının kısa zamanda böyle bir havada felakete dönüşmeden engellenmesi için tüm gayreti gösteren ve emeği geçen devlet kurumlarına, büyük duyarlılık gösteren vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bodrum’un vahşi depolamadan bir an önce modern katık atık tesisine geçmesinin ne kadar hayati önem taşıdığı bir kez daha ortaya çıktı” dedi.
Yangında 7 hektarı ormanlık arazi olmak üzere yaklaşık 15 hektarlık alan zarar gördü.