Tanık: "Uygun çözüm üretmeye talibiz"

Güncelleme Tarihi:

Tanık: Uygun çözüm üretmeye talibiz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2009 18:022dk okuma

Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Akay Kavşağı için yapılan planları iptal edenin Çankaya Belediyesi değil “yüce yargı” olduğunu belirterek, “Bu konuda halkımız yanlış bilgilendirilerek belediyemiz bu uygulamanın sorumlusu olarak gösterilmektedir” dedi.

Tanık, Çankaya Belediyesinde düzenlediği basın toplantısında, “Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in 1997 yılında yargı kararı ile kapatılması kararlaştırılan Akay Kavşağı'nı geçen 12 yılın ardından mahkeme kararını gerekçe göstererek 1 Ağustosta kapatma kararı aldığını” savundu.

Bu kavşaklarla ilgili planların iptal edilmesi sürecinde belediyelerinin sorumlu tutulduğunu ifade eden Tanık, mahkemenin verdiği kararın kavşağın kapatılmasını değil, o kavşak için yapılmış planın iptal edilmesini içerdiğini bildirdi.

Yargı kararının kavşağın yıkılarak eski duruma geri dönülmesini öngördüğünü ifade eden Tanık, “O yapılana kadar da belediyeye (Burada çözüm üretemezsin) dememektedir. Oysa Büyükşehir Belediye Meclisindeki beyanlardan anlaşıldığı üzere Büyükşehir Belediyesi yönetimi kavşağı bariyerler koyarak kapatmayı planlamakta, alternatif ulaşım düzenlemesi ortaya koymayarak Ankaralıların mağdur olmasına izin vermektedir” diye konuştu.

Sorumlu bir kent yönetiminin herhangi bir yargı kararının gereğini yerine getirmek durumunda kalması halinde trafik açısından alternatif acil ulaşım planı hazırlamak ve gerekli düzenlemeyi yapmakla yükümlü olduğunu belirten Tanık, şunları kaydetti:
“Çünkü, bir kamu yönetimi her şeyden önce kentin uyumlu bir düzen içinde işlemesini ve güvenliğini sağlamak zorundadır. Bu durumda bölgedeki herhangi bir acil olay, yangın ya da hastaneye yetişmek durumunda olan insanlarla ilgili yaşanacak tüm olumsuz sonuçlardan Büyükşehir Belediyesinin sorumlu olacağı unutulmamalıdır.
Kavşağın bu hali ile taşıt geçişine kapatılmasından doğacak sorumluluk ve zararların ayrıca bir yargı kararına dönüşebileceği de Büyükşehir Belediyesi yönetimince gözden kaçırılmamalıdır.”

Akay Kavşağı yapılmadan önce gerek belediyelerinin gerekse kentteki diğer meslek odaları ve uzmanların ulaşım sorununun köprülü kavşaklarla çözülemeyeceği konusunda görüş belirttiklerini anımsatan Tanık, kapsamlı bir ulaşım planı dahilinde toplu taşımanın geliştirilmesi ve raylı sistemlerin hızla tamamlanmasının önerildiğini söyledi.

Büyükşehir Belediyesinin bu uyarıları ve yargı kararlarını dikkate almadan yaklaşık 60 milyon dolar harcayarak kavşağı yaptığını kaydeden Tanık, kavşağın trafik açısından sürekli ve kalıcı bir çözüm getirmediğinin geçen süre içinde yargı kararı ile tescilli biçimde ortaya çıktığını savundu.

BARİYERİN VATANDAŞLAR TARAFINDAN KALDIRILMASI

Bir gazetecinin 1 Ağustos günü kavşağın bariyerlerle kapatılmasından sonraki sürecin ne olacağını sorması üzerine, daha önce de Mithatpaşa Köprüsü'nde yaşandığı gibi bariyerin vatandaşlar ya da sürücüler tarafından kaldırılarak yolun trafiğe açılması gibi bir durumun da söz konusu olabileceğini ve Ankara halkının kendine bir yol bulacağını ifade etti.

Kapatmaya ilişkin uygulamanın olumlu sonucunun da ortaya çıkabileceğini savunan Tanık, bölgenin “yaya yolu” olabileceğini kaydetti.

Akay Kavşağı'nın bir “garabet” olduğu savunan Tanık, yer altında trafiğin birbirini kestiğini ve Ankaralı sürücülerin başarısı sayesinde bugüne kadar önemli bir trafik kazasının yaşanmadığını söyledi.

Bir başka gazetecinin “Büyükşehir Belediyesinin Çankaya Belediyesine yaklaşımını siyasi buluyor musunuz?” şeklindeki soruya karşılık, Büyükşehir
Belediye Başkanı Melih Gökçek'i göreve geldiğinde “CHP'li bir belediye başkanı” olarak değil “Çankaya Belediye Başkanı” olarak “uyumlu çalışma adına” ziyaret ettiğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!