Hukuka açığız

Güncelleme Tarihi:

Hukuka açığız
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2009 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, Taraf Gazetesi’nin ortaya attığı "AKP ve Fethullah Gülen’i bitirme planı" ile ilgili olarak "Seyirci kalmaz dava açarız" demesi üzerine, Genelkurmay peş peşe iki açıklamayla tartışmaya katıldı.

Ankara, güne sabahın ilk saatlerinde Genelkurmay Askeri Savcılığı’ndan gelen açıklamayla başladı. Belgeyle ilgili soruşturmaya Taraf Gazetesi’nde yayınlandığı gün saat 09.00’da başlandığı belirtilen Askeri Savcılık açıklamasında yayın yasağı şöyle savunuldu:

Kriminal belirler

"Askeri savcılığımızca olayla ilgili olarak başlatılan soruşturmanın gereğine uygun olarak yerine getirilmesi amacıyla talebimiz üzerine Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesi’nce aynı gün belgenin içeriğiyle ilgili ’yayım yasağı’ konulmasına karar verilmiş ve karar tüm basın ve yayın organlarına ulaştırılmıştır. Haberin yayımlandığı gün ve onu takip eden 13, 14 ve 15 Haziran 2009 tarihli basın ve yayın organlarında, haberde belirtilen belgenin gerçek olduğu varsayımıyla haberler yapıldığı, yorum ve değerlendirmelerde bulunulduğu görülmüştür."

Açıklamada, medyadaki haber ve yorumlar üzerine "soruşturmanın gizliliğine halel gelmeyecek şekilde aşağıdaki açıklama" yapılmasına gerek duyulduğu belirtilerek, şöyle denildi: "Askeri Savcılığımızca olayla ilgili olarak yapılan soruşturmada şu ana kadar elde edilen deliller değerlendirildiğinde, ele geçirildiği iddia edilen belgenin Genelkurmay Başkanlığı’nın herhangi bir biriminde hazırlanmadığına ilişkin bir kanaate varılmıştır. Bununla birlikte, üzerinde gerekli ve zorunlu kriminal incelemelerin yapılması amacıyla habere konu belge 12 Haziran 2009 tarihinde, ele geçirildiği şekliyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan ve ulaştırıldığı şekliyle Taraf Gazetesi’nden istenmiş, ancak belge henüz Askeri Savcılığımıza ulaşmamıştır. En kısa sürede Askeri Savcılığımıza gönderilmesi beklenen belge üzerinde yapılacak kriminal inceleme sonucunda, belgenin sahte veya gerçek olduğuna ilişkin kesin bir kanaate varılmasının mümkün olacağı değerlendirilmektedir.

Ne şekilde ulaştı

Diğer yandan, haberde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca (CMK 250. Madde ile Yetkili Bölümü) yürütülmekte olan soruşturmada, bir şüphelinin ofisinde ele geçirildiği belirtilen ve yalnızca soruşturma makamlarında bulunması gereken belgenin, anılan gazeteye ne şekilde ulaştırıldığının ve yayımlanmasının Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddelerindeki suçları oluşturduğu dikkate alındığında, adli yargı makamlarınca sorumlular hakkında gerekli adli işlemlerin başlatılacağı düşünülmektedir."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!