Sulukule yüzünden hüngür hüngür ağladım

Güncelleme Tarihi:

Sulukule yüzünden hüngür hüngür ağladım
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2009 13:19

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm projelerine STK'lar tarafından yapılan protestoların kendisini çok üzdüğünü ve ağlattığını söyledi.

Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ), 2007 yılı faaliyetlerine ilişkin Yüksek Denetleme Kurulu raporu, TBMM KİT Komisyonu'na görüşülerek ibra edildi.

SULUKULELİLERE AĞIR İTHAM

Bunun üzerine TOKİ'nin kentsel yenileme projelerini uygularken karşılaştığı sorunlara ilişkin bilgi veren Bayraktar, şunları söyledi:
“İstanbul Maltepe'de bir kentsel dönüşüm projesi yapmaya başladık. Bütün sivil toplum kuruluşları (STK) ayağa kalktı; (siz bir kültürü yok ediyorsunuz, insanları yerinden ediyorsunuz) diye. Ben gece ağladım. İnşaatlara sokmadı insanlar bizi, ben gittim görüştüm. Brüksel'de bile Sulukule olayını devlet temsilcilerinin önüne koydular. Biz orada tarihi dokuya uygun 2-3 katlı binalar yapıyoruz. Parkı, bahçesi yolu yok, binalar depreme dayanıklı değil. İstiyoruz ki çocuklar sabah kalkınca sıcak su ile yüzünü yıkasın, okuluna gitsin, sağlık ocağı olsun. Orada hiç kimseyi mağdur etmedik. Bütün konut sahiplerine, yapacağımız konutlardan konut verdik. 10 kişi konut istemedi parasını verdik. Kiracılara da 65-75 bin liralık konutları, 200 lira taksitle ve 10 yıl vade ile sattık. Devletin bütün imkanlarını kullandık. Bizim hiç para almadan verdiğimiz konutları, sattılar. Parasını da 15-20 gün içinde yediler. Parasını nereye harcadıkları belli... Sonra da yapmadıklarını bırakmadılar.

Bu tür sosyal dönüşüm projelerinde açıkgözlülük, fırsatçılık yapanlar var. Adamın aslında orası ile ilgisi yok, ama işi provoke ediyor. Orası ile ilgisi olmayan insanların bu işi baltalamasına engel olmak lazım. Kentlerin büyük bölümünde kentsel dönüşüme ihtiyaç var.”

44 KARAKOL KISA SÜREDE BİTECEK

Komisyon üyelerinin, “Doğu ve Güneydoğu'da sağlam karakolların yapımı” ile ilgili soruları üzerine Bayraktar, bu konuda ayrıntılı açıklama yapmasının mümkün olmadığını, ancak 44 karakolu ihale ettiklerini bildirdi.

Bayraktar, 360 bin konutu planlayıp inşaatına başladıklarını, 244 bininin teslim edildiğini ve satışa çıkarılanlardan yüzde 87'sinin satıldığını söyledi. Bayraktar, yapımı tamamlanan konutların sayısının yakında 280 bine ulaşacağını kaydetti.

TOKİ'nin yaptırdığı konutların yüzde 85'inin sosyal konut niteliğinde olduğunu vurgulayan Bayraktar, hasılat paylaşımı yöntemi inşa edilen 53 bin konuttan elde edilecek 7 milyar liralık gelirin 3,7 milyar lirasının tahsil edildiğini belirtti. Konutların teslimindeki gecikmelere de değinen Bayraktar, hasılat paylaşımı ile yapılan 50 projeden sadece 3-4 tanesinde gecikme yaşandığını ifade ederek, şöyle devam etti:

“Biz bir imar planına göre işe başlıyoruz, 6 ay sonra imar planı iptal ediliyor. İnşaat duruyor. Bursa Osmangazi projesinde 3 kez imar planı, 2 kez inşaat ruhsatı iptal edildi. Adana'da konutları bitirdik, Çevre ve Orman Bakanlığı, oranın orman arazisi olduğunu iddia etti. Mahkemeye gidildi. Davalar 2 yıl sürdü. Teslimi geciken konutların taksitlerini, konutlar teslim edilene kadar durduruyoruz. Biz, muhayyer bir devlet kuruluşu olarak iş yapıyoruz. Konutlarda 2-3 yıl sonra çıkan sorunları bile gidermeye çalışıyoruz. İşportacı zihniyeti ile iş yapmıyoruz. Müteahhidin teminatından konutlardaki eksiklikleri gideririz. Vatandaşı bu konularda mağdur etmiyoruz. Satışa çıkardığımız konutların yüzde 87'si satıldı. Satış süreleri devam eden konutlar da var.”

CHP Bursa Milletvekili Abdullah Özer, Bursa'daki bir projede toprak kayması olduğunu, bir binanın yıkıldığını belirtti ve projelerde zemin etüdlerinin yapılıp yapılmadığını sordu. Özer ayrıca, Bursa'da ekonomik kriz nedeniyle birçok işçinin işten çıkarıldığını bu nedenle taksitlerinin ertelenmesini istedi.

Erdoğan Bayraktar, Bursa'daki projede toprak kaymasında sadece istinat duvarının çatladığını ve bunun yıkılarak yeniden yapıldığını, konutların zemininin sağlam olduğunu belirterek, işsiz kalanların taksitlerin ertelenmesi konusunda ancak hükümetin bir düzenleme yapabileceğini, TOKİ'nin bu konuda yetkisinin olmadığını açıkladı.

CHP Amasya Milletvekili Hüseyin Ünsal da TOKİ'nin yaptığı 360 bin konutun sadece 89 binin alt gelir grubuna yönelik olduğunu, kurumun misyonu açısından bu sayının az olduğunu söyledi.

AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber ise TOKİ'nin kentlerin yenilenmesi projelerine ağırlık vermesini, kırsal kesimde parası olan vatandaşlar için de lüks konut projesi yapmasını istedi.

“TOKİ, MERKEZ BANKASI DÜZEYİNDE NOTLANDIRILIYOR”

TOKİ'nin ekonomik durumuna da değinen Bayraktar, “TOKİ'nin güvenilirlik açısından Merkez Bankası düzeyinde notlandırılmasına karşın tahvil ihraç edemediğini, buna ilişkin serbestliğinin bulunmadığını” söyledi.
Geçmişte devlet tarafından çıkarılan konut sertifikaları ve konut edindirme yardımı (KEY) hesapları uygulaması yüzünden 7 milyon kişinin mağdur olduğunu, bu hükümet döneminde bu insanların paralarının ödendiğini anlatan Bayraktar, “Tahvil çıkarmak istiyoruz. Tahvil çıkarma serbestimiz olursa, daha çok sosyal konut yaparız” dedi.
TOKİ'nin 2007 yılı hesaplarının ibra edilmesinden sonra, muhalefet milletvekillerinin “toplantı yeter sayısı olmadığı” yönündeki itirazlarına karşın TOKİ iştiraki olan Vakıf İnşaat Restorasyon ve Ticaret A.Ş'nin 2007 yılı faaliyetlerinin görüşülmesine geçildi. Genel Müdür Ahmet Kaynar'ın sunuşundan sonra, muhalefet milletvekillerinin itirazı üzerine, toplantı yeter sayısı olmadığı için ara verildi.
(FTM-VİL)
14:14 03/06/09
"
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!