Güncelleme Tarihi:
Dernek yöneticileri, “Kürtçe dilinin dirilişine yönelik başlattığımız kampanya için olumlu görüşler aldık. Kürtçe'ye yönelik dil kurslarına başladık. Geçmişte asimle olan Kürt dilinin her yerde konuşulması için şimdi de bir dizi kampanyalara ağırlık verdik” diye konuştu.
Batman'da, ‘Vatandaş Kürtçe konuş' kampanyası başlatan Kürdi-Der Şubesi, kent merkezindeki bilboardlara astırdığı afişler günün konusu oldu. Kürtler'i dillerine sahip çıkmak için bir dizi yeni kampanya başlatacaklarını belirten Kürt Dilini Araştırma ve Geliştirme Derneği (Kurdi-Der) Batman Şube yöneticisi Abdülbasir Tüzün, Batman'da nüfusun yüzde 80'inin maalesef dilini konuşmadığını, daha çok iyi anlaşabildiği Türkçe’yi konuştuğunu belirtirken, “Kürtler'in az bir kesimi evde Kürtçe konuşuyor. Çarşı- pazar ve diğer yerlerde genellikle Kürtçe'yi konuşmuyor. Biz de yıllar önce Adnan Menderes'in başlattığı, ‘Türkçe konuş’ kampanyasının benzerini başlattık. Ayrıca derneğimizde hafta 3 gün kurslarımız başladı. 2000’e yakın Kürtçe kitabını kursa gelenlere ücretsiz dağıtıyoruz” dedi.
"ARTIK YASAK KALMADI"
Kürtçe dilinin geçmişte asimile edildiğini öne süren eden Tüzün, şöyle konuştu:
“Eskide Kürtçe dilini konuşmak neredeyse suç sayılırdı. Fakat, AB süreciyle birlikte şimdi yasak kalmadı. TRT-Şeş'te (TRT 6) de Kürtçe diline yönelik programlar var. Gerek eğitim sistemi gerekse de başka nedenlerden ötürü Kürtçe dili asimle oldu. Kürtçe diline, Milli Eğitim Bakanlığı'nın destek vermesini istiyoruz. Okullarda seçmeli ya da zorunlu ders olarak verilmesini gerektiğini defalarca açıkladık. Daha önce Batman'da açılan Kürtçe dil kursu okulu, yeterli destek görmediğinden kapanmıştı. Bu kez aynı yerde açtığımız Kurdi-Der'le vatandaşı diline sahip çıkmasını istiyoruz. Batman'da bilboardlara Kürt yazarlarının da bulunduğu Kürtçe yazılı afişler için herkesimden olumlu destek aldık. Farklı kampanyalarla Kürtçe dilinin her yerde konuşulması için çaba göstereceğiz. Ayrıca Kürtçe dilinin resmi kurum ve kuruluşlarda konuşabileceğini kamuoyuna duyuracağız.”
"BİRAZ ZOR"
Batman'da oturan Kasım Nayman, bu tür kampanyalarla Kürtçe dilinin yaygınlaşacağına inandığını, kültürel ve ekonomik yapılanma olmadığı sürece Kürtçe dilinin kullanılamayacağını bildirirken, “Bu tür kampanyalarla Kürtçe dilinde istenen sonuç alınmaz. Ekonomi ve sosyal hayata katkı sunulursa, belki o zaman Kürt dili için adım atılır. Bizde de hata var. Kürd'üz ama dilimizi konuşmuyoruz. Genellikle rahat anlaştığımız Türkçe dilini tercih ediyoruz. Kampanyalarla Kürtçe dilinin yaygınlaştırılması biraz zor” dedi.
Ferhat Bayındır ise, her şeyden önce Kürt dilinin de resmiyete kavuşması gerektiğini bildirirken, “Kürtler'in yoğun yaşadığı yerlerde yasal engeller kaldırılmalı. Bazı kurum ve kuruluşlarda da vatandaşlar, başvurularını Kürtçe yapabilmeli. Bu iş Kürtçe dil kursu ve bu tür kampanyalarla tutacağına. İnanmıyorum. Devlet, Kürt diline de destek vermeli, bütçe ayırmalıdır. Hukukçuyum. Mahkemelerde bazı davalarda vatandaşlar kendisini daha iyi ifade edebilmek için katipler, Kürtçe tercümanlık görevini üstleniyor” dedi.
Mehmet Ali Emek de, Kürtçe dilinin yaşayabilmesinin en önemli etkenlerinden birinin devletin bu işe ödenek ayırması olduğunu ileri sürerek, "Bu iş için ekonomik destek kaçınılmazdır. Evde Kürtçe, dışarı çıktık mı Türkçe konuşuruz. Günlük hayatta hep Türkçe'yi tercih ediyorum. Çünkü, kendimi Türkçe daha iyi bir şekilde ifade ediyorum. Ayrıca, maalesef iki dili de birbirine karıştırıp dururuz. Bu da yanlış. İki dili de net konuşmak gerek” diye konuştu.