Güncelleme Tarihi:
Akdağ, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nde kurulan kriz merkezini ziyaret ederek, incelemelerde bulundu.
Burada açıklama yapan Akdağ, gelen yolculardan uçaklarda bir deklarasyon alındığını ve bu deklarasyonda, adreslerinin yer aldığını hatırlattı.
Akdağ, domuz gribi vakasının tespit edildiği uçakta seyahat eden ve İstanbul'da kalmış olan yolcuların büyük çoğuna ulaşıldığını, koruyucu ilaçlar verildiğini ve hem kendileri, hem de çevreleri açısından almaları gereken tedbirlerin bildirildiğini kaydetti.
İstanbul dışında da bu şekilde çalışmaların il sağlık müdürlüklerinde yürütüldüğünü belirten Akdağ, ancak bu adres bildirimlerine rağmen yerini değiştiren kişiler de olabildiğini ifade ederek, şunları söyledi:
“Henüz ulaşılamamış bir kaç kişinin varlığını biliyoruz. Onların da hem kendilerine verilecek koruyucu ilaçlar, hem de toplumun korunması açısından hassas olmaları gerekir. O nedenle Türkiye'ye gelen uçağın sefer sayısını ve hangi uçak olduğunu da ifade etme gereğini hissettik. 14 Mayıs Perşembe günü KLM firmasına bağlı olan, Amsterdam'dan yerel saatiyle 09.50'de İstanbul'a hareket eden ve 13.41'de de İstanbul'a gelmiş olan uçakla seyahat eden yolcular açısından bir duyuru yapmış oluyoruz. Bu duyuru, henüz kendilerine ulaşılmamış olan yolcular açısından. KLM'nin 1613 sefer sayılı uçağı. Bu uçakta bulunan ve henüz kendilerine ulaşılmamış olan kişilerin, 112 numaralı telefonu arayarak, 'Ben bu sefer sayılı uçaktaydım. Domuz gribi virüsü ile gelen yolcunun bulunduğu uçaktaydım' diye bildirim yapması gerekli.”
NELER YAPILACAK?
Görevlilerin kendi rollerini ve yapacakları işleri bildiğini vurgulayan Akdağ, o kişilerin endişe etmeleri için çok büyük bir sebep olmadığını, koruyucu ilaç verileceğini, korunma tedbirlerinin ve 1 hafta 10 gün kadar nelere dikkat etmeleri gerektiğinin bildirileceğini söyledi.
Akdağ, İstanbul'da iyi organize olmuş bir il operasyon yönetimi olduğunu, bundan dolayı İstanbul Valiliği ve İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerine teşekkür etti.
Herkesin üzerine düşen rolü layıkıyla yerine getirdiğine dikkati çeken Akdağ, şunları kaydetti:
“Vatandaşlarımızın rahat olması gerekir, yabancı bir kişide, bir misafirde virüs görüldü. Türkiye'de yayılmış bir virüs filan yok. Başkalarına bulaşmadan bu meseleyi, ilk girişi itibarıyla ortadan kaldırabiliriz. Başka kişilere bulaşsa bile yürüttüğümüz faaliyetler çok büyük bir yayılım olmadan virüsü küçük alanlarda tutmaya yetecektir.”
BASINA UYARI
Sağlık Bakanı Akdağ, basının, bu uçakla gelenleri rahatsız edici, bireysel haklarını ihlal edici bir davranışın içine girmemeleri konusunda uyarıda bulundu.
Ortada o kişiler için olağan üstü bir durum olmadığını, sadece kendilerini korumaları, eğer hastalanırlarsa toplumu da korumaları açısından bilgilendirildiklerini vurgulayan Akdağ, bunun standart bir prosedür olduğunu bildirdi. Akdağ, “Bu kişilerle ilgili yayın yapmak, bu kişilerin bir anlamda peşine düşmek pek doğru olmaz” dedi.
Recep Akdağ, virüsün görüldüğü ülkelerde basının böyle bir uygulamayı hiç yapmadığına dikkat çekerek, basının bu konuda büyük desteğini gördüklerini ve bu desteğin devam edeceğine inandığını söyledi.
Uçaktaki 96 yolcunun İstanbul'da kalacağı şeklinde bildirim yaptığını, bunlardan 80'inin üzerindeki yolcuya ulaşıldığını belirten Akdağ, sahadaki görevlilerin de diğer kişilere ulaşma yönündeki çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.
Akdağ, domuz gribi teşhisi konulan kişinin sağlık durumunun iyi olduğunu, herhangi bir sıkıntı olmadığını kaydederek, zaten bu virüsle hastalananların büyük çoğunluğunun, yüzde 99'unun ölmesinin beklenmediğini ifade etti.
Bakan Akdağ, domuz gribi teşhisi konulan, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi gören kişinin 27 yaşında Irak asıllı ABD vatandaşı olduğunu ve 10-15 yıldır ABD'de yaşadığının öğrenildiğini sözlerine ekledi.