DİSK 31 yıl sonra Taksim'de

Güncelleme Tarihi:

DİSK 31 yıl sonra Taksimde
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2009 00:00

Yaklaşık 5 bin kişilik DİSK korteji 31 yıl sonra Taksim Meydanı'na kutlama yapabildi. Taksim Meydanına alınmayan gruplar ile polis arasındaki gerilim bazen arbedeye dönüştü.

Haberin Devamı

DİSK 31 YIL SONRA TAKSİM'DE 

POLİS TAKSİM MEYDANI'NI BÖYLE BOŞALTTI

TARİHİ 1 MAYIS'TAN GERİYE BU FOTOĞRAFLAR KALDI

DİSK VE KESK TAKSİM'E BÖYLE YÜRÜDÜ

TAKSİM MEYDANI ARAÇ TRAFİĞİNE KAPATILDI

YABANCI AJANSLAR TAKSİM'İ BU FOTOĞRAFLARLA DUYURDU

ANTALYA'DA 1 MAYIS BÖYLE KUTLANDI

ANKARA'DAKİ 1 MAYIS'TAN KARELER

31 YIL SONRA TAKSİM'DE

Polis ile sendikalar arasında 31 yıl önce 37 işçinin hayatını kaybetmesiyle başlayan Taksim gerilimi bugün ufak tefek olayların dışında mutlu sonla bitti. Günlerdir sendikalar ile valilik arasında yaşanan Taksim restleşmesinde valiliğin 'makul sayı' şartıyla anlaşmaya varılmıştı. Valilik her ne kadar 'makul sayıyı' 3 bin olarak belirlese de yaklaşık 5 bin kişi Taksim meydanını doldurdu. Alan tarihi günlerinden birini yaşadı.

Haberin Devamı


 

5 bine yakın emekçi, KESK ve DİSK’in ana korteji eşliğinde Taksim Cumhuriyet Anıtı önünde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı’nı kutladı. Kutlamalara katılanlar, yaklaşık bir saat burada kutlamaları sürdürdükten sonra Taksim’i boşalttı.

Sendika temsilcilerinin konuşmalarının yanı sıra “1977 şehitleri”nin de anıldığı Taksim kutlamalarına ana kortej ile 5 bine yakın emekçi katılırken, daha sonra gelen grupların da katılımıyla bu sayı 5 bini de aştı. Şarkılar söyleyen ve sloganlar atan emekçiler “1977 şehitleri” için saygı duruşunda bulunduktan sonra anıt önüne karanfiller ve çelenk bıraktılar.

 

1977'DE KANLI 1 MAYIS

1977 yılındaki gösterilerin daha bir görkemli kutlanması için Taksim Meydanı sabahın erken saatlerinde itibaren dolmaya başladı. İşçiler, emekçiler, öğrenciler, kadınlar, çocuklar, yaklaşık 500 bin kişi toplandı. Dönemin DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler’in konuşmasının sonlarına doğru, çevredeki binalardan halkın üzerine ateş açıldı. Yaşanan paniğin ardından 37 kişi yaşamını yitirdi ve 200’den fazla kişi yaralandı.

 

Haberin Devamı

1978'DE BÜYÜK PROTESTO

Bir önceki yıl yitirilen 37 insanın acısını içinde yaşayan yüzbinler yine Taksim Alanı’ndaydı...

 

1979'DA BAŞLAYAN YASAK

 

Sıkıyönetim Komutanlığı İstanbul’da mitinge izin vermedi. 1 Mayıs, İzmir Konak Meydanı’nda kutlandı.

 

1978 yılından sonra Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs kutlamalarına izin verilmedi. Yıllar sonra Valilik 'makul sayı' şartıyla meydanda kutlamalara izin verdi. Bugün toplanan yaklaşık 5 bin kişi alanı doldurdu. Taksim meydanı tarihi günlerinden birini yaşıyor.

MAKUL SAYI

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, bugün ilk kez resmi tatil olarak, başta İstanbul, bir çok yerde kutlanacak. İstanbul Valiliği, 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanmasına izin vermemesine karşın DİSK bu sabah Taksim’e yürümek üzere Pangaltı’da ’makul bir sayıda’ toplanacaklarını duyurmuştu. Vali Muammer Güler, "Makul sayının çok çok üzerinde miting bir sayıyla gelinirse bu kanunsuz olur" uyarısı yapmıştı. 

HELİKOPTERLE HAVADAN KONTROL

Haberin Devamı

Taksim Meydanı ile Şişli bölgesi, bir polis helikopteri tarafından havadan kontrol ediliyor.

Bu arada, Halaskargazi Caddesi üzerindeki dükkanların kapalı olduğu gözlendi.

CERRAH'A PET ŞİŞE

http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/diskbanner1.jpgİstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Halaskargazi Caddesi'nde gelerek, güvenlik önlemlerini inceledi. Ancak Cerrah burada bulunan DİSK ve CHP'liler ile başka sendikalara üye diğer göstericiler tarafından protesto edildi. Göstericiler protestolarını sloganla sürdürürken, bazıları ise ellerindeki pet şişeleri Cerrah’a attı.

YARALILAR VAR

Nişantaşı Şair Nigar Sokak'ta polis ve göstericiler arasında çıkan olaylarda yaralananlar oldu.

'TUTAMIYORUZ MÜDÜRÜM'

Kortej Pangaltı'dan Taksim'e yürürken hurriyet.com.tr önemli bir olaya tanıklık etti. Bir emniyet amiri olayları yerinde denetleyen İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'a ''Bence hiç bekletmeden bu grubu Taksim'e götürelim müdürüm. Kenarlardan cok katılım oluyor engelleyemiyoruz'' dedi. Bu konuşmadan bir süre sonra yine Cerrah'la konuşan aynı emniyet amiri, grupların katılımını engelleyemediklerini yineledi ve ''Amirim 50 kişi daha Taksim meydanına girse ne olur ki'' teklifinde bulundu.

Haberin Devamı

KRİZ MERKEZİ OLUŞTURULDU

http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/izmit_gozalti.jpgVatan Caddesi'ndeki emniyet müdürlüğü yerleşkesinde İstanbul Vali Yardımcısı Ali Bakoğlu başkanlığında oluşturulan kriz merkezinde, emniyet ve jandarma, MİT, belediye, sağlık yetkilileri ile diğer ilgili kuruluşların görevlileri yer alıyor.

Merkezde, Taksim, Zeytinburnu Kazlıçeşme Meydanı, Kadıköy ve diğer bazı bölgelerden “MOBESE” ve gezici emniyet araçlarından elde edilen kamera görüntüleri inceleniyor.

Bu arada, çıkabilecek bir olaya müdahale için takviye polis ekiplerinin olay yerine sevk edilmesinde kullanılacak otobüsler de yerleşke bünyesinde bekletiliyor.

27 BİN POLİS

İstanbul'da 1 Mayıs'ta 27 bin polis görev yapıyor. Diğer illerden de İstanbul'a polis takviyesi yapıldı.

 

Haberin Devamı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!