Güncelleme Tarihi:
KONUŞMANIN TAMAMINI OKUMAK İÇİN - İLGİLİ LİNK
BAŞBUĞ'UN KONUŞMASINDAN KARELER
TÜRK DEĞİL, TÜRKİYE VATANDAŞI
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu devrimdir. Bunun amacı ise ulus devletin yaratılmasıdır. Atatürk Türk milletini şu şekilde tanımlamaktadır. Üzülerek söylüyorum Türkiye’de en az anlaşılan kavram.
“Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran, Türkiye halkı”
Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran kim? Türkiye halkı. Buradaki halk, yaşayan halkın bütününü içeriyor. Türkiye lafını çekin oraya Türk koyun, bu etnik bir tanım olur.
DİN KARŞITI DEĞİLİZ
TSK’nın demokrasi adına sık sık eleştirilmemesi gerektiğini kaydeden Orgeneral Başbuğ, TSK’yı yıpratmaya yönelik ikinci yaklaşımı “Toplumun mütedeyyin kesimlerini etkilemek amacıyla yürütülen TSK’yı din karşıtı olarak gösteren kötü niyetli propaganda kampanyaları” şeklinde açıkladı. Orgeneral Başbuğ, “Toplumumuz bu kampanyaya itibar etmemekte ordusunu sevmekte ve güvenmektedir. Bu asker Türk milletinin bizatihi kendisidir” dedi.
HÜKÜMETE UYARI
Orgeneral Başbuğ askerlik mesleğinin profesyonel niteliğine saygı gösterilmesi gerektiğini belirtirken “Askerlere kendisini organize etme konusunda önemli boyutta otonomi verilmelidir” diye konuştu.
Sivil-asker ilişkileri arasında sivil-askeri liderler arasındaki güven ve itimadın büyük öneme sahip olduğunu da söyleyen Orgeneral Başbuğ, her ülkede karar mekanizmalarının nasıl işleyeceğinin o ülkelerin anayasa ve yasalarda belirtildiğini kaydetti. Sivil-asker ilişkilerinde sivil liderlerin gerçek otoriteye sahip olduğunu ancak sivil otoritenin askeri konulara müdahalede sağduyulu olması gerektiğini ifade eden Orgeneral Başbuğ, askerlik mesleğinin profesyonel niteliğine saygı gösterilmesi gerektiğini de kaydetti. Orgeneral Başbuğ, “Askerlere kendisini organize etmek için önemli boyutta otonomi verilmelidir. Otonominin boyutları yasalarla belirlenmeli. Ancak bu durum kurumun saydam olmasına da engel teşkil etmemeli” dedi.
MGK'DA HERKES EŞİTTİR
Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, asker-sivil ilişkilerinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de gerekli olduğunu vurgulayarak, bu konuda tek yetkilinin de Genelkurmay Başkanı olduğunu kaydetti. Milli Güvenlik Kurulu'nun bu konunun yürütüldüğü bir platform olduğunu da ifade eden Genelkurmay Başkanı Başbuğ, "MGK’nın gerekliliğini, yetkilerini sorgulayanlara ilgili yasaları dikkatle okumaların öneririm" dedi.
GENÇ SUBAYLARA MESAJ
Silahlı Kuvvetlerde etik ve ahlaki değerlerin çok önemli olduğunu, askerin üniforması, onuru ve şerefinin her şeyin üzerinde olduğunu vurgulayan Orgeneral Başbuğ, askerlikte güven ve itimat ilişkisi konusunda da değerlendirmelerde bulundu. Güven ve itimat ilişkisinin 3 boyutlu olduğunu, bunlardan ilkinin toplumun güven ve itimadına sahip olunması olduğunu kaydeden Orgeneral Başbuğ, ikincisinin sivil ve askeri liderlerin güven ve itimadına sahip olmak, üçüncüsünün de ast personelin güven ve itimadına sahip olmak olduğunu kaydetti.
MGK'DA HERKES EŞİT
Bunun yürütüldüğü bir diğer platformda MGK’dır. MGK’da her üye eşittir. Görev ve sorumluluklarını bu anayasal platformda serbest olarak yerine getirirler. MGK’nın gerekliliğini, yetkilerini sorgulayanlara ilgili yasaları dikkatle okumaların öneririm. Bu konuda ABD Başkanı Obama’nın Milli Güvenlik Danışmanı James Jones'un, Washington Post’ta yeni yazısının metnini de bu konuyla ilgili olarak yararlı bir doküman olarak görüyorum ve ilgilenenlere de öneriyorum."
TSK'NIN ÖNEMİ
TSK'nın vazifesinin "dün olduğu gibi bugünde Anayasa'da ifade edildiği gibi Cumhuriyet'in temel niteliklerine bağlı olarak devam edeceğini" kaydeden Orgeneral Başbuğ, "Silahlı kuvvetlerdeki bütün personelin sahip olması gereken dürüstlük, sadakat, cesaret, sorgulamayla anlama gücü, fiziki şartlara her zaman sahip olma bugün de önemini korumaktadır" dedi.
TERÖR ÖRGÜTÜ
Terör örgütleri içerisinde ülkemize en fazla zarar veren PKK bölücü terör örgütüdür. Yaklaşık 30 yıldır bölücü terör örgütü halkımızı hedef alarak tehdit etmektedir. Terör örgütü bunu etnik bir çatışmaya dönüştürmeye ve etnik bir çatışmaymış gibi takdim etmeye çalışmaktadır. Ancak bunu başaramamıştır.
Bugün bölücü terör örgütü faaliyetlerini etnik bir temel üzerinde yürütmeye çalışmaktadır. Bugün Türkiye’de yaşadıklarımız etnik çatışma olarak tanımlanabilir mi? Bu kavramları oturtamadık. Bazen de konunun saptırılması var. Neticede bir kavram karmaşası ile karşı karşıya kalıyoruz.