İşte Maliye Bakanlığı'ndan gönderilen cevap

Güncelleme Tarihi:

İşte Maliye Bakanlığından gönderilen cevap
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2009 14:38

“193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 31 inci maddesinde sakatlık indiriminin mahiyeti ve tutarları belirtilmiş, son fıkrasında da sakatlık derecelerinin tespit şekli ile uygulamaya ilişkin esas ve usullerin bir yönetmelikle belirleneceği hüküm altına alınmıştır. Kanunun 89/3 madde hükmü ile de vergi indiriminin kapsamı genişletilmiştir.

Haberin Devamı

Bu hüküm doğrultusunda Maliye, Sağlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıklarınca birlikte hazırlanan “Sakatlık İndiriminden Yararlanacak Hizmet Erbabının Sakatlık Derecelerinin Tespit Şekli İle Uygulanması Hakkında Yönetmelik” ile uygulama usul ve esasları belirlenmiştir

 

Bu konuda Maliye Bakanlığınca hazırlanıp 24/02/1999 tarihli ve 23621 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 222 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde ise konuyla ilgili açıklamalara yer verilmiştir.

 

Bu açıklamalar çerçevesinde; vergi indiriminden yararlanabilmek için engellilerin, bağlı bulundukları Vergi Dairesi Başkanlıkları veya Defterdarlıklara istenilen belgelerle müracaat etmeleri ve başvuru sonucu kişinin en yakın sağlık kuruluşuna sevk edilmesine müteakip alınan raporlar Merkez Sağlık Kuruluna gönderilmekte ve bu rapor üzerine işlem tesis edilmektedir.

Haberin Devamı

 

Başkanlığımıza intikal eden raporlar, “Merkez Sağlık Kurulunca Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırılması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik” eki cetvellerde yer alan her bir özür unsuruna göre belirlenmiş özür puanı ya da derecesine göre incelenmektedir.

 

Yukarıda açıklanan düzenlemeler ile yetkili sağlık kuruluşlarından alınan raporlarda belirtilen çalışma gücü kayıp oranları, raporlarda yer alan tanı ve bulgulara göre doğru olup olmadığının üst kurul olarak görev yapan Merkez Sağlık Kurulunca incelenmekte, Türkiye çapında aynı bulgular için verilen çalışma gücü kayıp oranlarının farklı belirlenmemesi ve uygulamada bütünlük sağlanarak adaletli olması amaçlanmaktadır. Kurul kararını verirken engellileri muayene etmemekte, sadece raporda belirtilen bulgulardan hareket ederek özür oranını tespit etmektedir.

 

Haberin Devamı

Öte yandan, engelli vatandaşlarımızla ilgili e-mail yoluyla Bakanlığımıza intikal eden konularla ilgili inceleme ve araştırma yapılmakta olup, gerekli açıklama ilgili kişilerin elektronik postalarına ya da yazışma adreslerine bildirilmektedir.

 

Ayrıca, engellilerin Maliye, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Özürlüler İdaresi uygulamaları yönünden durumlarının rapor veya başa belgelerle belirlenmesi hususundaki işlemleri tek’e indirmek ve kolaylaştırmak üzere, yeni bir ortak çalışma ilgili kuruluşlar arasında başlatılmış bulunmaktadır.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!