Güncelleme Tarihi:
Bu nedenle 29 Mart seçimlerinden çok önce Yüksek Seçim Kurulu’na “önlem alın” diye başvurmuş.
Yazılı başvurmuş, ardından bizzat YSK’yı aramış.
Ancak verdiği dilekçeler de ettiği telefonlar da hep sonuçsuz kalmış.
Ayva, telefonla yaptığımız sohbette tepkisini, “Kaç aydır uğraşıyorum. Ancak telefonlarıma geri bile dönmediler” diyerek dile getirdi.
HÜKÜMETE DE SESİNİ DUYURAMADI
Ayva, bir iktidar milletvekili olmasına rağmen hükümete de sesini duyuramadı.
Zeynep Gürcanlı YAZIYOR |
Yanıt yine Meclis Başkanlığı aracılığıyla ilgili Bakanlık’tan geldi. Ancak “şaka gibi” bir yanıt oldu bu:
“Bana, yanıt diye ilgili kanun maddesini aynen yazıp göndermişler. Maddede, YSK engelli vatandaşların oy kullanması için gerekli önlemleri alır diyor. Bu maddeyi ben de biliyorum. Ancak alınan hiçbir önlem yok”
“SESİMİZİ DUYURABİLECEĞİMİZ TEK YER SANDIK. ONU DA ÇOK GÖRÜYORLAR”
Demokrasilerde oy kullanmak her vatandaşın temel haklarından.
Ancak gerekli düzenlemeler yapılamadığı için, kendilerine kolaylık sağlanmadığı için binlerce engelli vatandaşımız bu temel hakkından yararlanamadı.
“Engelliyer olarak çıkıp gösteri yapamıyoruz. Sesimizi duyurabileceğimiz tek yer sandık. Ancak buna da izin verilmiyor” diye konuşan Lokman Ayva, engelli vatandaşların seçim nedeniyle, normal günlerde kullandıkları Belediye hizmetlerinden bile yararlanamadıklarını anlattı:
“Belediyelerin engelli vatandaşlar için özel servisleri var. Normal günlerde bu servisler, engellileri ücretsiz olarak okula, hastaneye, ya da nereye gitmeleri gerekiyorsa oraya götürüyorlar. Ancak YSK kararıyla son seçimlerde bu hizmetlerin verilmesi bile yasaklandı. Ama herkes, oy vermeye giderken belediye otobüslerini kullandı. O zaman seçim gününde belediye hizmeti diye otobüsü de yasaklayın, hatta suları bile kesin...”
“BEN DE OY VERİRKEN PERİŞAN OLDUM”
Kendisi de görme özürlü olan Lokman Ayva, oy verirken kendisinin de büyük zorluklar yaşadığını kaydetti.
Peki, eğer YSK’ya ulaşabilseydi, engelli vekil engelli vatandaşların rahat oy kullanmaları için neler önerecekti?
“Hangi seçim sistemini tercih ettiklerine göre, iki ayrı önerim var” diye anlattı Lokman Ayva, engellilerin oy vermesini kolaylaştıracak önerilerini:
“Birinci eğer halen uygulanmakta olan Hz Adem’den kalan oy verme sisteminde ısrar edeceklerse ona uygun öneriler. Bu sistemde görme engellilerin oylarını rekafakçi aracılığıyla değil, bizzat kendilerinin kullanması için plastik bir şablondan yararlanılabilir. Bu şablon aracılığıyla görme engelli kişi, mührü bu plastik şablondan yararlanarak istediği partinin amblemine vurabilir. İki elini de kullanamayan, onun yerine ağzını kullanan engelli vatandaşlar için ise uzun saplı mühürler seçim kurullarında bulundurulabilir. Koltuk değneği ve tekerlikli sandalye kullanan engelliler ise evden alınıp oy verme yerine götürülür. Burada en alt katta engelliler için özel olarak hazırlanmış yerlerde oy kullanabilir.
İkinci önerim ise bu seçim sistemi yerine gerçekten 21. yüzyıl seçim sistemine geçilmesi; Engeliller, oylarının sorumluluklarını alarak bunu internet, cep telefonu ya da posta yoluyla kullanabilmeli. Düşünsenize, şimdi elimizdeki cep telefonunda banka, para işlerimizi yapabiliyoruz, ancak cep telefonundan oy kullanamıyoruz...”
KONUYU AİHM’E DE TAŞIYACAK
Lokman Ayva, henüz mücadelesinden vazgeçmiş değil. Eğer Türkiye’de sonuç almazsa, bu işi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar götürmeye de kararlı. Ayva, “Eğer yasal yollarla bu sorunu çözemezsem, kesinlikle oy kullanma hakkımız için AİHM’e başvuracağım” dedi.