Clinton’un ziyaretinde “Kıbrıs” sürprizi çıktı

Güncelleme Tarihi:

Clinton’un ziyaretinde “Kıbrıs” sürprizi çıktı
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2009 15:46

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un Ankara ziyaretinde beklendiği gibi, PKK’yla mücadele, Afganistan’da işbirliği, Irak’ın geleceği görüşüldü.

Haberin Devamı

CLINTON'UN ANITKABİR ZİYARETİNDEN KARELER

ERDOĞAN-CLINTON GÖRÜŞMESİNDEN KARELER

BABACAN-CLINTON GÖRÜŞMESİNDEN KARELER

Ancak görüşmeden çıkan asıl sürpriz “Kıbrıs” oldu.
Clinton ile Babacan görüşmesinin ardından, iki tarafın üzerinde uzlaştıkları bir ortak bildiri yayınlandı.

Ve Clinton’un altına imza koyduğu bildiride, Türkiye ve ABD’nin Kıbrıs’lı Türklere yönelik “tecridin sona erdirilmesi için işbirliği” yapacakları vurgulandı.

Ortak bildirideki bu diplomatik cümle çok önemli; ABD, bu cümle ile daha önce Annan çözümünü reddeden Kıbrıslı Rumlar’a yönelik “Kıbrıs sorununda çözümsüzlük artık kabul edilemez” mesajı veriyor.

Haberin Devamı

Bildiride ayrıca, Kıbrıs’ta “iki tarafın da kabul edeceği, kalıcı bir çözüme” Türkiye ve ABD’nin destek verecekleri de ifade edildi.

PKK VE EL KAİDA AYNI CÜMLEDE

Zeynep Gürcanlı YAZIYOR

 

Ortak bildirideki bir başka ilginç unsur ise, terörizmle mücadele konusunda ABD ve Türkiye’nin ortak taahhütte bulunmaları oldu.

Bu çerçevede, PKK ve El Kaida’nın adlarının her iki ülkenin de “ortak düşmanı” olarak anılmaları büyük önem taşıyor. Bildiride, “İki ülke ortak düşmanı olan PKK ve El Kaida başta olmak üzere terörizme karşı işbirliğine devam etme kararlılığındadırlar” mesajı verildi.

TÜRKİYE’NİN ORTADOĞU ROLÜ DEVAM EDER

Ortadoğu barışı konusunda ise, ortak bildiride, “Türkiye ve ABD iki ülkeyi müştereken ilgilendiren tüm konularda yakın işbirliği ve danışmalara devam edeceklerini vurgulamışlardır” ifadesi kullanıldı.

Bu ifade, ABD’deki yeni yönetimin gerek İsrail-Filistin, gerekse İsrail-Suriye, İsrail-lübnan barış süreçlerinde Türkiye’nin desteğine güvendiğini göstermesi açısından önem taşıyor. Ayrıca bildiride, Gazze’deki insani krizin sona erdirilmesi için ortak çaba harcanması sözü de verildi. Filistin-İsrail sorununun çözümü konusunda ise, ABD ve Türkiye’nin “iki devlete dayalı” çerçevedeki bir çözümü destekleri ifade edildi.

Haberin Devamı

ERMENİSTAN’LA NORMALLEŞMEYE DESTEK

Bildiride ABD’nin Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi çabalarına destek verdiği de ifade edildi. Ortak bildirideki bu ifade ile ABD Dışişleri Bakanı Clinton, ABD Başkanı’nın ya da Amerikan Kongresi’nin Ermeni soykırımı konusunda “tek yanlı bir adım atmadan önce”, başlayan normalleşme çabalarını izleyeceği mesajını vermiş de oldu
Bildirideki bir başka önemli konu başlığı ise Irak oldu.

IRAK’TA “FEDERALİZM” VURGUSU

Bildiride, ABD ve Türkiye’nin “Irak’ta egemenliği, birliği ve toprak bütünlüğüne yönelik” ortak çabaları sürdürecekleri ifade edildi. Ayrıca, Irak’taki rejim tarif edilirken, “Demokratik, çoğulcu, federal Irak” ifadesi kullanılması dikkat çekti.

Haberin Devamı

Bu cümle içindeki “federal” kelimesi büyük önem taşıyor. Clinton, Irak’ta federalizme atıfta bulunarak, diplomatik bir ifadeyle Kuzey Irak’taki Kürt yönetimine “isim vermeden” değinmiş oldu.

 

 

 

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!