Türk-ABD ilişkilerinde 'ikinci Clinton' dönemi

Güncelleme Tarihi:

Türk-ABD ilişkilerinde ikinci Clinton dönemi
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2009 15:22

Türk-Amerikan ilişkilerinde ABD’nin bir önceki Başkanı George Bush dönemindeki kara bulutlar dağılıyor. 20 Ocak’ta Başkan olan Barack Obama, Nisan ayının ilk haftasında Türkiye’ye çalışma ziyareti yapacak. Bu ziyareti haber veren kişi ise Türk-Amerikan ilişkilerinin “altın yıllarını” yaşadığı eski Başkan Bill Clinton’un eşi, şimdiki ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton. Kısacası; ABD ile ilişkilerde “ikinci Clinton dönemi” başlayacak gibi görünüyor.

Haberin Devamı

CLINTON'UN ANITKABİR ZİYARETİNDEN KARELER

ERDOĞAN-CLINTON GÖRÜŞMESİNDEN KARELER

BABACAN-CLINTON GÖRÜŞMESİNDEN KARELER

OBAMA’NIN ZİYARETİ NE ANLAMA GELİYOR

 Barack Obama, 3-4 Nisan’daki NATO’nun 60. yıldönümü zirvesi için Avrupa’ya gelecek. Başkan, bu Avrupa ziyareti çerçevesinde programına resmen Türkiye’yi de dahil etti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ve Obama’nın programları karşılaştırılarak, ABD Başkanı’nın 3-4 Nisan’dan önce ya da sonra olması kesinleştirilecek.

 

Obama’nın Türkiye’ye ziyaret için Nisan ayını seçmesi de anlamlı...

 

Haberin Devamı

Zeynep Gürcanlı YAZIYOR

Çünkü Nisan ayı, Ermenilerin sözde soykırım iddiaları konusunda sembolik önem taşıyan bir ay.

 

Obama, seçim kampanyası boyunca Ermeni lobisine “soykırımı tanıma” ve başkan seçilmesi halinde, 24 Nisan’da yayınlayacağı Ermeni mesajında “soykırım” kelimesini kullanacağı sözünü vermişti.

 

Ancak Nisan ayı başında Türkiye’ye gelmesi, Obama’nın mesajında “Soykırım” kelimesini bu yıl için kullanmayacağını gösteriyor. Çünkü ABD Başkanı, “soykırım” kelimesini kullanacak olsaydı, bu mesajdan sadece 15 gün önce Türkiye’ye gelip, dostluk mesajları vermesi sözkonusu olamazdı.

 

Diplomatik kaynaklar, Obama’nın Türkiye ziyareti sırasında Ermenistan-Türkiye ilişkilerinin düzeltilmesi yolunda “cesaretlendirici” mesajlar vermesinin beklendiğini kaydediyorlar.Obama’nın ABD Başkanı olarak bu konuya “doğrudan karışmayı” en azından “şimdilik” kaydıyla doğru bulmadığı, Ankara ve Erivan’a süre vermeyi planladığı yorumları yapılıyor.

 

Haberin Devamı

MEDENİYETLER İTTİFAKI’NA DESTEK

 

Avrupa turunun ardından Obama’nın Türkiye’ye gelmesi de anlamlı. Çünkü Başkan olduktan sonra ilk verdiği demeçlerden birinde “Müslümanlar’a birlikte çalışma” çağrısında bulunmuştu. Şimdi ilk yurtdışı gezi programlarından birine nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan Türkiye’yi sokması, bu mesajı teyid eder nitelikte.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!