Zeynep Gürcanlı / hurriyet.com.tr
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2009 21:16
Fethullah Gülen’e yakınlığı ile tanınan “Abant platformu” son toplantısını Kuzey Irak’ta yaptı. İki gün süren ve Türkiye’den çoğu akademisyen ve gazeteci yaklaşık 100 kişinin katıldığı toplantıdan, çok ilginç bir istek çıktı;“Irak Kürdistan yönetimi, Ankara’da temsilcilik açsın…”
Erbil’de, Abdurahman Saad Konferans salonunda iki gündür süren toplantının ardından kabul edilen “Abant
|
Zeynep Gürcanlı YAZIYOR |
platformu sonuç değerlendirmesinde”, Türkiye’nin Kuzey Irak’taki Kürt yönetimi ile ilişkileri konusunda aynen şu cümle yer aldı;
“Erbil’de bir Türk Konsolosluğu ve Ankara’da da Irak Kürdistan bölgesel Kürt Yönetimi’nin bir temsilciliğinin açılması, genel bir arzu olarak dile getirilmiştir…”
ADI KONMAMIŞ “KÜRT BÜYÜKELÇİLİĞİ”Kuzey Irak’taki Kürt yönetiminin Ankara’da temsilcilik açması, adı konmadan “Kürdistan büyükelçiliğinin” açılmasına anlamına geliyor.
Iraklı Kürt partilerinin halen Ankara’da iki temsilcilikleri bulunuyor. Celal Talabani liderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği ile Mesud Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokratik Partisi’nin Ankara’daki temsilcilikleri, “Kürdistan bölgesini” değil, “siyasi partileri” temsil ediyor. Aynı şekilde, Irak’ta seçimlere giren Irak Türkmen Cephesi’nin de Ankara’da temsilciliği var.
CHP ve AKP de, yurt dışında temsilcilikler kuruyorlar. Ancak, mesela Brüksel’deki CHP bürosu, sadece CHP’yi temsil ediyor, Türkiye’yi değil. Türkiye’yi, Brüksel’de Türkiye Büyükelçiliği temsil ediyor.
Şimdi, Ankara’da Kuzey Irak Kürt yönetiminin temsilciliğinin açılması, bu bölgenin, Türkiye tarafından resmen tanınması anlamına da geliyor.
“SORUNLAR ŞİDDETSİZ ÇÖZÜLSÜN”Bildiride ayrıca, Türkiye ile Kuzey Irak yönetimi arasındaki sorunların şiddete başvurulmadan çözülmesi isteği de yer aldı. “taraflar her türlü sorunun çözümünde, şiddet yöntemlerini reddetmektedir” denilmen sonuç değerlendirmesinde yer alan diğer unsurlar ise şöyle;
+İki gün süren konuşma ve müzakerelerde karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesi ve başlayan diyalog sürecinin devam ettirilmesi ve genişlemesinin gerekliliği kuvvetli bir biçimde belirtildi.
*Türkiye ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasındaki münasebetlerin geliştirilmesi sadece iki tarafa değil, bölgeye de barış ve istikrar getirecektir. Bu gelişme Irak’ta bulunan Kürtlerin, Türkmenlerin, Arapların, Asurilerin, Süryanilerin, Keldanilerin, Ermenilerin ve tüm Ortadoğu halklarının faydasına bir gelişme olacaktır.
*Irak’ın Türkiye sınırı, aynı zamanda Irak’ın Avrupa kapısıdır. Türkiye’nin Irak sınırı ise, tarihe ve medeniyete açılan kapıdır. Bu kapılar sonuna kadar açık kalmalıdır.
TOPLANTI, GÜLEN’İN KUTLAMA MESAJI İLE AÇILMIŞTIAbant platformunun Kuzey Irak toplantısında bir de ilk yaşanmıştı.
Toplantının dün gerçekleşen ilk oturumunda, halen ABD’de bulunan Fethullah Gülen’in “kutlama mesajı” okunarak başlanmıştı.
Abant platformunun Gülen cemaatine yakınlığı Türkiye’de konuşuluyordu. Ancak daha önce platform çerçevesinde Türkiye’de ve yurtdışında gerçekleştirilen 17 toplantıya Gülen herhangi bir mesaj göndermemişti.
Kuzey Irak toplantısı, Gülen’in ilk kez kutlama mesajı göndermesi, gözlemciler tarafından “Gülen, Abant platformunu ilk kez resmen sahiplendi” yorumlarına neden oldu.
Mesajına ”sizleri yüce Mevlâ'nın sonsuz selamı ile selamlarım” diye başlayan Gülen, katılımcıları, Erbil’e gösterdikleri yakın ilgi ve alakadan dolayı tebrik etti. Gülen, mesajına şöyle devam etti:
“Bugün Erbil, tarihî günlerinde olduğu gibi kültürel, ticarî ve eğitim faaliyetleri ile göz doldurmaktadır. Karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesine ve stratejik bir coğrafyaya vücut vermektedir. Kardeşlik, dayanışma ve yardımlaşma aynı coğrafyayı paylaşan insanların vazgeçemeyecekleri ve ertelemeyecekleri kadar ehemmiyetli evrensel ve insanî dinamiklerdendir. Bugün ortak bir akıl ve tavır üretmek için çok fazla saiklerimiz mevcuttur.”
Bölgenin, son yüzyılda yoğun uluslar arası ilgiye maruz kaldığına dikkat çeken Gülen, “Şüphesiz savaş da barış da farklı insanî ve uluslararası ilişkiler öğretmekte ve ciddi kazanımlar sağlamaktadır. Getirdiği dramların yanında belki öğretici, insanı olgunlaştırıcı yanları da mevcuttur. Fakat eninde sonunda toplumsal hayata; yani normalleşme sürecine geri dönmek gerekmektedir” ifadesini kullandı.
Gülen, esas zorlukların bundan sonra başlayacağını da bildirerek, “Ciddi fedakârlık, sabır ve tahammül gerekir. Türkiye'de binler hatta milyonlar bu coğrafyaya zihnen, fikren ve manen alaka duymaktadırlar. Karşılıklı kardeşlik, yakın dostluk ve komşuluk ilişkileri içerisinde terettüp edecek her fedakârlığa, tecrübe alışverişine ve bilgi paylaşımına açık yüreklilikle ilgi göstermektedirler” dedi.
Gülen mesajını, “Allah'ın sonsuz selamı ile..." ifadesiyle bitirdi.