Balon balığındaki büyük tehlike

Güncelleme Tarihi:

Balon balığındaki büyük tehlike
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2009 13:34

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Altı Enstitüsünden Doç. Dr. Ahsen Yüksel, ana vatanı Kızıldeniz olan ancak küresel ısınma nedeniyle son yıllarda Süveyş Kanalı'ndan geçerek Ege ve Akdeniz kıyılarında sıkça görülmeye başlanan balon balığına karşı tüketicileri uyardı.

Haberin Devamı

Doç. Dr. Ahsen Yüksel, balon balığının  tüketiminin yılın bu dönemlerinde bol ve fiyatının ucuz olması dolayısıyla  arttığını söyledi.

Bu balığa dikkat / Foto-Galeri 

Balon balıklarının yaz aylarında üreme dönemine girdiği için yavrularını  korumak amacıyla bir tür zehir olan tetrodoksin salgıladığına dikkati çeken  Yüksel, bu dönemlerde balıkçıların ve tüketicilerin dikkatli olmaları konusunda  uyarıda bulundu.

Bu türün salgıladığı zehrin felce hatta ölüme neden olabildiğine  işaret  eden Yüksel, olası bir zehirlenmenin kusma, şok ve ani felç olarak kendini gösterdiğini belirtti.

Bu türün bahar ayları sonunda ve yaz döneminde kesinlikle yenilmemesi  gerektiğini söyleyen Yüksel, ağustos ayından sonra tüketilebilecek bu balığın o  zaman da derisi yüzülüp iç organları ayıklanarak yenilmesi gerektiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Kaş'ta yaşayan balıkçılar, Akdeniz kıyılarında yoğunlaşan balon  balıklarından rahatsızlık duyduklarını belirtti.

Balon balıklarının ağlarına takılan diğer balıkları yemek için  saldırdıklarını, bu sırada da keskin dişleriyle ağları parçaladıklarını söyleyen  amatör balıkçı Ahmet İldem, balon balığının son 2-3 yıldır Kaş sahillerinde çok  sık görüldüğünü, zehirli olduğunu bilenlerin yakaladıktan sonra imha ettiğini  ancak balık hakkında bilgisi olmayanların büyük tehlike altında olduğunu  söyledi.

İldem, balon balığının özellikle derisinin zehirli olduğuna dikkati  çekerek, “Bu balığı kedilere vermiştim zehirlendiler, zor kurtardım. Vatandaşlar tehlikeye karşı uyarılmalı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!