İsrail Türkiye pazarlığının perde arkası

Güncelleme Tarihi:

İsrail Türkiye pazarlığının perde arkası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2009 13:16

İsrail Başbakanı'nın Türkiye ziyaretinin üzerinden bir hafta geçmeden Gazze'ye yapılan saldırının Ankara-Tel Aviv arasında yarattığı gerilim devam ediyor. Ancak Türkiye yine de arabuluculuk temaslarına devam ediyor.

Haberin Devamı

Gazze operasyonu nedeniyle İsrail’e çok sert çıkan ve “operasyon bitene kadar, İsrail’den kimseyle görüşmeyeceğim” kararı alan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu kararını “bizzat” uyguluyor. Ancak Başbakan’ın “ambargosuna” rağmen, Türkiye ile İsrail arasındaki temas, hemen her düzeyde sürüyor.

Diplomatik kaynaklara göre, Başbakan’ın sert çıkışının ardından, İsrail yetkilileri Dışişleri ile temasa geçerek, İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni’nin “Ankara’ya gelmek istediğini” bildirdiler.
Ancak Ankara Livni’ye “hayır, böyle kırılgan bir ortamda olmaz” yanıtını verdi. Babacan, orta yolu buldu ve İsrailli meslektaşına, “New York’a gidiyorum, oradan görüşelim” yanıtını verdi.
Nitekim Babacan, New York’a iner inmez, Salı günü, BM Güvenlik Konseyi toplantılarına katılmadan hemen önce, İsrailli meslektaşını telefonla aradı.

Zeynep Gürcanlı YAZIYOR

Telefon görüşmesinde, İsrail’den “derhal operasyonun sona erdirilmesini” istedi.

Haberin Devamı

DAVUTOĞLU DA TEMASTA

Yine Başbakan Erdoğan’ın “İsrail’le görüşmeme” ambargosuna rağmen, İsrail kaynaklarına göre, danışmanı Ahmet Davutoğlu teması sürdürüyor.
İsrail’de yayınlanan Haaretz gazetesine göre, Davutoğlu Başbakan Erdoğan’la birlikte gittiği Şam’da, Hamas’ın sürgündeki lideri Halid Meşal ile görüştükten sonra, İsrail ile de temasa geçti.
Davutoğlu, İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in danışmanı Shalom Turgeman ile “Gazze’de ateşkesi” görüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!