Türkiye ile Ermenistan'la büyük yakınlaşma

Güncelleme Tarihi:

Türkiye ile Ermenistanla büyük yakınlaşma
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2008 11:47

Türkiye ile Erivan arasında, “futbol diplomasisi” ile başlayan yakınlaşmada ikinci adım.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI GÜL'ÜN İLİŞKİLERİ ISITAN ZİYARETİNDEN FOTOĞRAFLAR

Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbantyan’ın, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü dönem başkanlığını devralmak için İstanbul’a geldi.

Nalbantyan İstanbul’da, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile görüşecek.

Ve masada, çok önemli bir açılım da bulunacak;

Türkiye, Ermenistan’ı resmen tanıyor. Ancak Türkiye ile Ermenistan arasında diplomatik ilişki bulunmuyor. İlişkiler, Gürcistan hükümeti aracılığıyla yürütülüyor.

Yani, Türkiye’den Ermenistan’a bir mesaj gönderecekse, Türkiye’nin Tiflis Büyükelçisi bunu Gürcü hükümetine veriyor. Gürcü hükümeti de, Erivan’daki Gürcistan Büyükelçiliği aracılığıyla bu mesajı Ermeni hükümetine iletiyor.

Yani, “doğrudan” mesaj iletimi yerine,  Gürcistan “aracı” olarak kullanılıyor.

Zeynep Gürcanlı YAZIYOR

Masadaki açılım, Gürcistan’ın devreden çıkarılmasını öngörüyor.

Ankara ciddi ciddi, Ermenistan’la ilişkilerle görevlendirilecek bir “Büyükelçi” atamayı planlıyor.

Ancak dışişleri kaynaklarına göre bu atama, “tam diplomatik ilişki kurulması”, yani Ermenistan’da bir Türk Büyükelçiliği açılması yoluyla yapılmayacak. Bunun yerine, “akredite büyükelçi” sistemine geçilecek.

Bu çerçevede, Türkiye’nin Gürcistan Büyükelçisi’nin Ermenistan’a da “akredite” edilmesi üzerinde çalışılıyor.

Bu fiilen, “diplomatik ilişki kurulması” anlamına da geliyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’NİN ŞARTI

http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/vatikan_banner.jpgAncak, Ankara’nın bu adımı atmak için bir şartı bulunuyor.
Ermenistan hükümetinin, 1915 olayları konusunda bir “açılım” yapması.
Bu çerçevede, Ermeni hükümetinin, en azından 1915 olaylarıyla ilgili olarak Türk-Ermeni ortak komisyonu fikrine yönelik “sıcak bir açıklama” yapması isteniyor.
1915 olaylarını araştıracak ortak komisyon hemen kurulacak olmasa da, Ermeni hükümetinin bu fikre “sıcak baktığını” açıklaması bile, Türkiye’nin üçüncü ülkeler, özellikle de ABD nezdinde elini güçlendirecek.
ABD’nin yeni Başkanı Barack Obama, seçim kampanyasında, 1915 olaylarını “soykırım” olarak tanıyacağı sözünü vermişti. Obama’nın bu adımı 24 Nisan’da, 1915 olayları konusunda yapacağı geleneksel açıklamada atması bekleniyor.
Oysa bu tarihe kadar, Ermenistan ile Türkiye arasında 1915 olaylarının incelenmesi için ortak bir görüş oluşturulursa, Obama 24 Nisan’da yapacağı açıklamada, “soykırım” kelimesini kullanmayabilir. Kampanyada verdiği “sözü” tutmama gerekçesi olarak da, Ankara ile Erivan arasındaki diyalogu gösterebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!