Erol AKKIR/ANTALYA, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2008 10:43
ANTALYA Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde doktorlara sunum yapan sosyal hizmet uzmanı Sebahat Balcı, Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, son 2 yılda şiddet nedeniyle 1985 kadının yaşamını yitirdiğini, bunun da günde ortalama 3 kadına denk geldiğini söyledi. Avrupa'da ise haftada birden çok kadının eşi ya da erkek arkadaşı tarafından öldürüldüğü belirtildi.
Hastanede doktorlara yaptığı sunumda, kadına yönelik şiddeti, ‘Cinsiyete dayanan, kadını inciten, ona ızdırap veren fiziksel, cinsel, zihinsel hasarla sonuçlanan veya sonuçlanma olasılığı bulunan, kamusal alanda ya da özel yaşamda ona baskı uygulanması ve özgürlüklerinin keyfi olarak kısıtlanmasına neden olan her türlü davranış” olarak tarif eden Sebahat Balcı, her 3 kadından birinin yaşamında eşinden en az bir kez fiziksel şiddet gördüğünü, bunun eğitimle ters, gelirle doğru orantılı olduğunu söyledi.
Kadına yönelik şiddet olaylarında zanlıların eş, sevgili, baba, kardeş ve ağabeyler olduğunu belirten Sebahat Balcı, “Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türk kadını son 2 yılda ortalama 3 dakikada bir ‘şiddet içerikli suç'la karşılaştı. Bu olaylarda toplam 1985 kadın yaşamını yitirdi. Günde neredeyse 3 kadın şiddet yüzünden ölüyor” dedi.
Şiddet türlerinin, sözel, fiziksel, ekonomik, psikolojik, sosyal ve cinsel şiddet olarak sınıflandırılabileceğini kaydeden Balcı, şunları söyledi:
“Kadınların yüzde 5'i gördüğü şiddet nedeniyle ya beklenenden daha az süre yaşamakta, ya da özürlü ve sakat olarak hayatını sürdürmek zorunda kalmaktadır.”
Bir başka araştırmaya göre kadınların yüzde 89'unun psikolojik, yüzde 39'unun fiziksel şiddete maruz kaldığının belirlendiğini kaydeden Balcı, “Evlilikleri boyunca hamile kaldıkları dönemlerde şiddet görenlerin oranı da yaklaşık yüzde 30'dur” dedi.
DÜNYADAN ÖRNEKLER
Avrupa'da, 16- 44 yaş arası kadınların ölüm ve sakatlanmalarının ana sebeplerinden birinin şiddet olduğunu vurgulayan Balcı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kenya'da, Zambiya'da, İspanya'da, İngiltere'de haftada birden fazla kadın kocası ya da erkek arkadaşı tarafından öldürülmektedir. Bangladeş'te cinayetlerin yarısını eşleri tarafından öldürülen kadınlar oluşturur. Yeni Zelanda'da kadınların 5'te biri, Mısır'da 3'te biri kocaları ya da erkek arkadaşları tarafından dövülüyor. ABD'de ise her 15 saniyede bir kadın eş ya da erkek arkadaşından dayak yiyor.”
Şiddete maruz kalan ya da risk altındaki kadınlara sunulan hizmetleri de anlatan Sosyal Hizmet Uzmanı Sebahat Balcı, doğrudan hizmet sunan kuruluşları, kolluk kuvvetleri, adli kurumlar, sağlık kuruluşları, SHÇEK, barolar, belediyeler ve STK'lar olarak sıraladı.