Yağmur yağdı, barajlar doldu

Güncelleme Tarihi:

Yağmur yağdı, barajlar doldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2008 10:07

İstanbul'da hafta sonu etkili olan sağanak yağış, barajlara 29 milyon metreküp su gelmesini sağladı.

Haberin Devamı

İSKİ'den alınan bilgiye göre, 24 Ekim Cuma günü İstanbul'a su sağlayan barajlarda 199 milyon metreküp olan su miktarı, hafta sonundaki yağış nedeniyle bu sabah itibariyle 228 milyon metreküpe çıktı.


Böylece barajlardaki su miktarı 29 milyon metreküp artarken, doluluk oranı yüzde 26,24'e yükseldi.

27 Ekim 2007 tarihinde doluluk oranı yüzde 10,81 olan barajlarda toplam 94 milyon metreküp su bulunduğu belirtildi. Barajlarda 24 Ekim 2008 tarihindeki doluluk oranının ise yüzde 22,94, su miktarının ise 199,273 metreküp olduğu vurgulanan açıklamada, bugün doluluk oranının yüzde 26,24'e, su miktarının da 228 milyon metreküpe çıktığı kaydedildi.

Açıklamaya göre, İstanbul'da 25 Ekim Cumartesi günü öğle saatleri ile bugün saat 08.00 arasında metrekareye düşen yağış miktarları Kamiloba'da 127,4, Hadımköy ve Eminönü'nde 123, Yenikapı ve Büyükçekmece'de 118,6, Çavuşbaşı-Elmalı'da 115,2, Kağıthane'de 100,4, Sarıyer'de 95,4, Florya ve Göztepe'de 94, Ömerli, Balmumcu ve Samandıra'da 91, İkitelli ve Şişli'de 83,4, Şile'de 72, Terkos'da ise 34 kilogram olarak ölçüldü.

Haberin Devamı

İşte son 15 günde barajların doluluk oranları:

Yağmur yağdı, barajlar doldu

 “BU YIL SU PROBLEMİ YOK”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, son yağışlardan sonra barajlardaki doluluk oranının yaklaşık yüzde 26 oranında olduğunu belirterek, “Yağmur artık bu yıl da bize su probleminin olmayacağını gösterdi” dedi.

Topbaş, Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına ilişkin basın toplantısının ardından, basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.

“İstanbul'da etkili olan sağanak yağışların ardından barajlardaki duruma” ilişkin bir soru üzerine Topbaş, “Şu anda barajlardaki doluluk oranımız yüzde 26'larda. Tabii tepelerdeki yağış sızıntıları devam ediyor. Bu artar” cevabını verdi.

Kadir Topbaş, son sağanak yağışların özellikle zemin suyuna çok ciddi etkisi olduğunu, metrekareye 30 ile 120 kilogram arasında yağış düştüğünü hatırlattı.

Haberin Devamı

Yağışların barajlara çok olumlu etki yaptığını, hava sıcaklığının düşük olması sebebiyle buharlaşma olmadığına işaret eden Topbaş, ancak bazı yerlerde yer yer sel baskınlarıyla ilgili ihbarların geldiğini, bu baskınların değerlendirilerek gerekli müdahalelerin yapıldığını ifade etti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, bu durumun dünyanın her tarafında görüldüğünü kaydederek, şöyle devam etti:

“Şu an Ekim ayı yağış ortalamasının üzerinde bir yağış aldık. Yağmur artık bu yıl da bize su probleminin olmayacağını gösterdi çok şükür. Ama ben yine İstanbulluların özellikle su probleminin ortadan kalktığını düşünmeyip, tasarrufa mutlaka devam etmelerini rica ediyorum. Çünkü gelecek yılın ne olacağını, yazın nasıl geçeceğini bilmiyoruz. Bu bakımdan tedbirli olmak gerekiyor.”

Haberin Devamı

YAĞMUR SUYU KANALLARI

Topbaş, bir gazetecinin, “Az miktarda yağmurda bile alt geçitlerde sıkıntı yaşanıyor” şeklindeki sözleri üzerine de “Bu tespitleri ben de yaptım ve arkadaşları uyardım. Ben de bire bir olayı takip ettim” yanıtını verdi.

Geçmişte yapılan yağmur suyu kanallarının çaplarındaki yetersizlik nedeniyle bu sorunun yaşandığını dile getiren Topbaş, ana arterlerde, denize yakın noktalarda kentin tüm yağmur suyu kanallarının tekrar gözden geçirilmesi ve çaplarının yüzyılın yağışında bile dolmayacak şekle getirilmesi çalışmalarının gerçekleştirileceğini bildirdi.

Topbaş, “Üsküdar-Beşiktaş gibi merkezlerde denize bir metre mesafede yağmurda göller oluştu. Ne öneriyorsunuz?” sorusuna, “Ben dün gece İSKİ Genel Müdürüyle bunu konuştum ve kesin çözüm için talimat verdim. Gerekirse sahil bandında yeniden çapı çok daha büyük yağmur kanalı oluşturup, bunun yer yer denize aktarılmasını da söyledim” diye konuştu.

Haberin Devamı

“Büyükşehir Belediyesinin inşaat çalışmalarının da bu problemlerde etkili olduğu ve atıkların rögarları kapattığı şeklinde yorumlar bulunduğunun” öne sürülmesi üzerine Topbaş, büyük bir kentte büyük şantiyelerin olduğunu, ancak bunların verdiği olumsuzluklar varsa ilgililerin uyarılacağını söyledi.

Bazı evlerdeki su baskınlarının, inşaatı gerçekleştirenlerin yağmur kanallarına atık suları bağlaması nedeniyle gerçekleştiğini, kanaldan giden su debisi artınca bodrum katlara ters basınç yaptığını anlatan Topbaş, “Biz buldukça bunları kaldırıyoruz. Ama işte bu baskınlar bunu gösteriyor” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, “Kemerburgaz'da İSKİ arıtma tesislerinin çevreye zarar verdiği” şeklinde iddialar olduğunu hatırlatan bir gazeteciye de “Onun detayını almadım. Ama yoktur. Orada arıtmada kullanılan sistemler bir kere çevreye zararı olmayan sistemler” cevabını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!