Kitap Fuarı’nın yıldızı Türk edebiyatı oldu

Güncelleme Tarihi:

Kitap Fuarı’nın yıldızı Türk edebiyatı oldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2008 00:00

Almanya’nın Frankfurt kentinde Türkiye’nin onur konuğu olarak katıldığı Kitap Fuarı zirve yaptı. Kitap Fuarı yetkilileri ve yayıncılar Türk edebiyatına ilginin önceki konuk ülkelere kıyasla 5 kat daha fazla olduğunu söylediler.

TÜRKİYE’nin onur konuğu olduğu 60. Frankfurt Kitap Fuarı tarihinde bir ilke imza attı. Kitap Fuarı’nda Alman, Avusturya ve İsviçre yayınevlerinin reyonları, Türk yazar ve kitaplarının resimleriyle dolu. Hemen her Alman yayınevinin standında Türk edebiyatından çevrilmiş kitaplar rafları süslüyor. Şimdiye kadar hiç Türk edebiyatına yer vermemiş yayınevleri bile Türk edebiyatından en az bir eserle yer alıyor. Kitap fuarı yetkilileri ve yayıncılar 60 yıldır bu fuarın edebi açıdan çok büyük ülkeleri ağırladığını, ancak bu yıl Türkiye’ye gösterilen ilginin önceki konuk ülkelere kıyasla 5 kat daha yüksek olduğunu açıkladılar.

Boos: Mutluyuz

Frankfurt Kitap Fuarı Direktörü Jürgen Boos, bu fuarda çok büyük ülkeleri ağırladıklarını, ancak Alman televizyonu, radyo ve basınında Türk edebiyatına gösterilen ilginin bugüne kadar konuk olan ülkeleri 5’e katladığını vurguladı. Boos, Alman basınının Türk edebiyatına her gün sayfalarca yer verdiğine, televizyon ve radyoların Türk yazarlarıyla geniş söyleşiler yayınladığına dikkat çekti. Fuarın konuk ülke açısından zirve yaptığını vurgulayan Boos, "Biz bundan çok mutluyuz" dedi.
/images/100/0x0/55eb2cb3f018fbb8f8b029fb


Almanya’nın Hanser, Suhrkamp, Union gibi en ciddi yayıncıları da Türk edebiyatına fuarda duyulan bu büyük ilginin kendileri için de sürpriz olduğunu açıkladı. Yaşar Kemal, Hasan Ali Toptaş, Aslı Erdoğan, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Murat Uyurkulak gibi Türk yazarlarının eserlerini Almanca yayımlayan İsviçreli Union Yayınevi’nin Türk Kütüphanesi bölümü başkanı Alice Grünfelder şunları söyledi:

"Türk edebiyatı ve edebiyatçıları bu fuarda kelimenin tam anlamıyla bir patlama yaptı. Alman basını ve televizyonu Türk yazarlarla söyleşi yapmak için sıraya girdi. Sadece Kitap Fuarı’nda değil, Türk yazarlar Berlin’den Viyana’ya, Münih, Hamburg, Osnabrück, Essen’den Zürih’e kadar hemen her akşam bir başka kentte okuma akşamlarına katılıyor. İlgi beklemediğimiz kadar yüksek. Türkiye’de edebi yayınların gelişmesi bu açıdan çok sevindirici. 1997 yılında sadece 400 kitap basılırken, şimdi bu sayı 30 bin. İlginin yüksek olmasında mutlaka Orhan Pamuk’un Nobel ödülü almasının önemli payı var."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!