Güncelleme Tarihi:
İstanbul'un en işlek meydanlarından olan Türkiye turizminin kalbi niteliğindeki Sultanahmet Meydanı güne kanlı bir saldırı ile uyandı. Saat 10.20'de meydana gelen şiddetli patlama ile sarsılan bölgeye, çok sayıda polis, sağlık ve itfaiye ekibi sevk edildi. Olayın ardından Sultanahmet Meydanı çevresinde geniş güvenlik önlemi alınırken, meydan çevresine şerit çeken Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü polisleri giriş çıkışları kapattı.
Kısa sürede Sultanahmet Meydanı'na gelen sağlık ekipleri, yaralılara ilk müdahaleyi olay yerinde yaptı. Aralarında durumu ağır olanların da bulunduğu yaralılar, ambulanslarla Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi başta olmak üzere çevredeki hastanelere kaldırıldı. Olay Yeri İnceleme ve Bomba İmha şube müdürlüklerine bağlı uzman polisler, patlamanın nedenini tespit etmek için çalışmaya başladı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı polis helikopteri de Sultanahmet bölgesinde havadan denetim yapmaya başladı. Bu arada, Beyazıt-Eminönü arasındaki tramvay seferleri durduruldu. Sultanahmet Meydanı çevresi araç trafiğine kapatıldı.
YARALILAR ARASINDA ALMANYA, NORVEÇ VE PERU’DAN TURİSTLER VAR
Sultanahmet'teki patlamada yaralanıp hastanelere götürülen yabancı ülke vatandaşı sayısının 11 olduğu belirlendi. Yetkililerden alınan bilgiye göre yaralı turistlerin vatandaşı olduğu ülkeler ve tedavi gördükleri hastaneler şöyle:
Samatya Hastanesi : 2 yaralı Almanya, 1 yaralı Peru
Cerrahpaşa Hastanesi: 3 yaralı Almanya
Çapa Hastanesi: 3 yaralı Almanya
Haseki Hastanesi : 1 yaralı Almanya, 1 yaralı Peru
POLİS ARACI TERS DÖNDÜ
Bu arada Sultanahmet tramvay durağı civarında bir polis aracının yan döndüğü görüldü. Polis aracı çevredeki polisler ve vatandaşların yardımıyla düzeltildi. Polis aracının olay yerine giderken kaza geçirdiği ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kısıklı'daki konutundan çıktığı dakikalarda Sultanahmet saldırısının haberi geldi. Cumhurbaşkanı Atatürk Havalimanı'na hareket ederken yol boyunca ilgililerden bilgi aldı.
GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
Yol boyunca koruma ciplerinin sinyal kesici jammer'ları tam kapasiteyle çalıştı. Atatürk Havalimanı'nda bekleyen ANA uçağı içinde ve çevresinde polis köpekleri arama yaptı. Özel hareket polisleri de her zamanki gibi çevrede önlem aldı. Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'ne gelen Erdoğan burada da görüşmelerine devam etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı yolcu etmek için her zaman havalimanında hazır bulunan İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan bu kez yoktu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın olayla ilgili bilgileri telefonla aldığı öğrenildi. Erdoğan'ın İBB Başkanı Kadir Topbaş yolcu etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan eşi Emine Erdoğan'la birlikte saat 11:40'da TC Ana uçağıyla Ankara'ya hareket etti.
CUMHURBAŞKANI ANKARA'DA AÇIKLADI: SURİYE KÖKENLİ CANLI BOMBA
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Büyükelçiler Konferansı dolayısıyla gittiği Ankara'da patlama ile ilgili açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İstanbul’da Sultanahmet Meydanı’nda meydana gelen ve Suriye kökenli bir canlı bomba saldırısı olduğu değerlendirilen terör olayını esefle kınadığımı belirtmek istiyorum. 10 kadar şu anda maalesef bu terör eyleminde ölümüz var, bunlar yerli, yabancı. Öyle zannediyorum ki şöyle yarım saat, bir saat içerisinde açıklanacak. Ben patlamada hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralananlara acil şifalar diliyorum ki 15 kadar yaralı var" ifadesini kullandı.
'ALÇAK SALDIRIYI KINIYORUZ'
Hükümet kanadından ilk açıklama ise AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'ten geldi. Çelik, "Sultanahmet'teki alçak saldırıyı kınıyoruz. Hayatını kaybedenlere rahmet diliyoruz. Yaralılarımıza acil şifalar dileriz" dedi.
BÖLGENİN TARİHİ
İstanbul’un tarihi merkezi olan ve Türkiye’nin en çok turist çeken bölgeleri arasında yer alan Sultanahmet Meydanı’ndaki Dikilitaş, İstanbul’daki en eski anıt. Meydanın tarihini Sinan Genim, geçen yıl Milliyet’te şu ifadelerle anlatmıştı:
Daha güneyde yer alan ve Örme Sütun adıyla bilinen ikinci anıt ise, kitabesinden öğrendiğimize göre imparator Constantin VII. Porfirogenetos (944-959) tarafından yenilenmiş olup, bugün hâlâ bağlantı kenetlerini gördüğümüz bronz plakalarla kaplatılmış bir anıttır. Muhtemelen ileride Circus Maximus’ta olduğu gibi yerine ikinci bir obeliks dikilmek üzere erken dönemde yapılan bu anıt, Mısır’dan ikinci bir dikilitaşın getirilmemesi üzerine süslenerek varlığını sürdürmüştür. Latin istilası sırasında üzerinde bulunan bronz plakalar sökülerek eritilmiş ve yaklaşık 800 yıldır görüldüğü şekilde varlığını sürdürmeye mecbur kalmıştır.”