Güncelleme Tarihi:
Keskin, bu süreçte Türk halkında nükleer atıkların çözümsüzlüğü ve zehirli üretim süreçleri konusunda sınırlı da olsa bir çevre bilinci oluştuğunu bildirerek, ''Dev şirketlerin yıkıcı ticaret anlayışları, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de geleceği tehdit ediyor'' dedi.
Keskin, Greenpeace örgütünün Türkiye'de 10 yıldır süren eylemleri ve bunların sonuçları hakkında değerlendirmede bulundu. Melda Keskin şunları kaydetti:
''Greenpeace ile yerel grupların kampanyaları, barışçıl eylemleri,çevre kirliliği karşısında uyarıcı ve harekete geçirici bir etki yapmayı başardı. Halk, örneğin nükleer atıkların çözümsüzlüğü, zehirliüretim süreçleri yerine, temiz alternatiflerin kullanılması konusunda sınırlı da olsa bilince ulaştı.
Fakat dev şirketlerin sürdürdüğü zehirli, yıkıcı üretim biçimleri ve ne pahasına olursa olsun ticaret anlayışı, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de geleceğimizi tehdit ediyor.''
Keskin, ABD'nin yaptığı nükleer denemeleri durdurması için 1971'dekurulan Uluslararası Çevre Örgütü Greenpeace'in 10 yıl önce İzmir'de başlattığı eylem sürecinde, Türkiye'de toplam 45 çevre eylemi düzenlediğini bildirdi. Greenpeace İstanbul Ofisi yetkililerinin hazırladığı listeye göre, örgüt, Türkiye'de ilk eylemini, 4 Eylül 1992'de gerçekleştirdi. Türkiye'yi ziyaret eden ilk Greenpeace gemisi olan MV Sirius, İzmir Limanı'na, nükleer karşıtı bir afişle girdi.
1993 ile 2001 yılları arasında toplam 36 eylem daha gerçekleştirenGreenpeace'nin 2001 ve 2002'de gerçekleştirdiği eylemler şöyle:
25 Ocak 2001- İzmit Büyükşehir Belediyesi önünde yapılan eylemleTehlikeli Atık Yakma Tesisi'nin çalışması kınandı.
23 Nisan 2001- Başkan Bush'un İklim Sözleşmesi'ne sırt çevirmesi, Ankara'da ABD Büyükelçiliği önünde protesto edildi.
21 Mayıs 2001- İzmit Tehlikeli Atık Yakma Tesisi'nde eylem yapıldı.
21 Haziran 2001- İstanbul'daki Conrad Oteli'nde Hazar petrollerinin paylaşımı amacıyla yapılan toplantı, bu oteldeki eylemlekınandı.
30 Haziran 2001- Türkiye'nin 11 ilinde 3 bin 500 kilometrlik TemizÜretim Turu gerçekleştirildi.
6 Ağustos 2001- ABD'nin Hiroşima'ya atom bombası atmasının 54. yıldönümünde ABD Başkanı Bush, İncirlik'teki Amerikan Üssü önünde protesto edildi.
7 Eylül 2001- Çeşitli ülkelerden gelen Greenpeace üyeleri, İzmir-Aliağa'da yöre halkıyla buluşarak zehirli kimyasallar ve bilgi edinme hakkı konusunda bilgi verdi.
14 Ocak 2002- Aliağa'daki gemi sökümünün verdiği çevre tahribatı konusundaki rapor, eylemle açıklandı.
25 Ocak 2002- Daha önce Sinop ve Samsun'daki depolardan gizlice alınmış olan 2 varil zehirli atık, İtalya'ya götürüldü ve Roma'daki Çevre Bakanlığı önüne bırakıldı.
29 Ocak 2002- Roma'daki eylemin ardından, Sinop ve Samsun'un köylerinde protesto gösterisi düzenlendi.