Güncelleme Tarihi:
TAKSİM MİTİNGİNDEN FOTOĞRAFLAR
Mitingde, Nazım Hikmet'in Ceviz Ağacı şiiriyle başlayanTaksim Dayanışması'nın açıklamasını Mücella Yapıcı okudu.
"Buradaki ve ülkenin dört bir yanındaki milyonlar olarak artık eskisi gibi yönetilmek istemiyoruz. Gençler, kadınlar olarak sürekli yok sayılmaktan bıktık. 'Oyu ben aldım, her şeye ben karar verir, her şeye karışırım' diyen bir iktidar tarafından baskı görmek istemiyoruz. Haklarımızı, doğamızı ve kentlerimizi gasp eden rantçı zihniyeti seyretmekle yetinmek istemiyoruz. Demokratik katılım kanallarını bütünüyle yok eden, her itirazı düşmanca bir refleksle yanıtlayan, kendisi gibi olmayanların inancına, kimliğine, yaşam tarzına, bilime, sanata saygı duymayan bir iktidar anlayışını reddediyoruz. Biz varız ve buradayız diyoruz."
Bütün kesimleriyle "artık yeter" diyen halkın, kardeşliğin ve dayanışmanın, Türkiye ve dünya üzerindeki en önemli örneklerinden birini sergilediğini dile getiren Yapıcı, "31 Mayıs 2013 itibariyle Gezi'de yıkımı durduran, İstanbul'da, Ankara'da, İzmir'de, Antakya'da ve Türkiye'nin dört yanında yasaklı meydanları zapt eden halk, artık gücünün farkında" dedi.
Yapıcı, muhatabın meydanlar, taleplerin haklı, hukuki, meşru ve çok basit olduğunu söyleyerek, Taksim Dayanışması'nın taleplerini şöyle sıraladı:
"Gezi Parkı, park olarak kalmalıdır. Taksim Gezi Parkı'na Topçu Kışlası adı altında ya da başka herhangi bir yapılaşma olmayacağı ve projenin iptal edildiğine dair resmi bir açıklama yapılmalı, Atatürk Kültür Merkezi'nin yıkılmasına ilişkin girişimler durdurulmalıdır.
Taksim Gezi Parkı'ndaki yıkıma karşı direnişten başlayarak halkın en temel demokratik hak kullanımını engelleyen, şiddetle bastırma emri veren, bu emri uygulatan ve uygulayan binlerce insanın yaralanmasına, 3 yurttaşımızın ölmesine neden olan tüm sorumlular, başta İstanbul, Ankara, İzmir, Hatay, Adana valileri ve emniyet müdürleri olmak üzere tüm sorumlular görevden alınmalı, gaz bombası ve benzeri materyallerin kullanılması yasaklanmalıdır.
Ülkenin dört bir yanında direnişe katıldığı için, twit attığı için gözaltına alınan yurttaşlarımız derhal serbest bırakılmalı, haklarında hiçbir soruşturma açılmayacağına ilişkin açıklama yapılmalıdır.
1 Mayıs alanı olan Taksim ve Kızılay başta olmak üzere Türkiye'deki tüm meydanlarımızda, kamusal alanlarımızda toplantı, gösteri, eylem yasaklarına ve fiili engellemelere son verilmeli, ifade özgürlüğünün önündeki engeller kaldırılmalıdır."
Yapıcı, her talebi okuduktan sonra katılımcılara "Tamam mı?" diye sordu, "Tamam" yanıtını aldıktan sonra diğer maddeye geçti.
Uğrunda mücadele edilen "üç beş ağacın" çok daha fazla dalı olduğunun görülmesi gerektiğini kaydeden Yapıcı, "Milyonlarca insanın öfkesinin bir anda ortaya çıkmadığı, yıllardır biriken bir tepkinin yansıması olduğu anlaşılmalıdır. Çevreciliği sadece ağaç dikmek zannedenler bilmelidirler ki; bu meydanlarda İstanbul'u katledecek 3. köprü, 3. havaalanı, Kanal İstanbul projelerine karşı da bir itiraz var. Atatürk Orman Çiftliği, ormanlarımız ve akarsularımız başta olmak üzere ekolojik değerlerimizin talanına, HES'lere, nükleer santrallere karşı bir itiraz var. Hem Ortadoğu'da hem de ülkemizde yürütülen savaş siyasetine karşı bir itiraz var. Alevi yurttaşlarımızın hassasiyetlerinin gözetilmemesine, Kürt yurttaşlarımızın eşitlik, barış ve kardeşlik taleplerine ikna edici yanıtlar üretilmemesine itiraz var" diye konuştu.
Yapıcı, gençlerin enerjisi ve yaratıcı zekasından beslenen bu hareketin, haklı taleplerin yerine getirilmesi için ne gerekiyorsa onu yapacak meşruiyete, güce, yaratıcılığa, özgüvene ve güçlü bir dayanışmaya sahip olduğunu vurguladı.
BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi'nin yanı sıra çeşitli siyasi partilerin, taraftar gruplarının, sendikaların da katıldığı mitingde, "Taksim bizim, İstanbul bizim", "Bu daha başlangıç, mücadele sürüyor", "Hükümet istifa", "Faşizme karşı omuz omuza", "Tayyip nerede, çapulcular burada" şeklinde sloganlar atıldı. Bandista, Kardeş Türküler, Mor ve Ötesi sahne aldı.
Taksim Dayanışması üyeleri, Sıraselviler ve Kazancı Yokuşu'nda göstericiler tarafından önceden kurulan barikatları kaldırdı. Barikatların grupların, Sıraselviler ve Kazancı Yokuşu'ndan ulaşımının rahat sağlanması amacıyla kaldırıldığı bildirildi.
Bu güzergahlardan araç geçişine izin vermeyen gruptakiler, mitingin ardından yola yeniden barikat kurulacağını söyledi. Taksim Meydanı'na çıkan diğer güzergahlarda göstericiler tarafından önceden kurulan barikatlar ise kaldırılmadı.
Taksim Gezi Parkı’nda bekleyişini sürdüren eylemcilerin olası polis müdahalesine karşı kurdukları barikatlarda nöbeti bu gece de devam etti. Gümüşsuyu Caddesi’nde kürekle harç karan eylemciler, kaldırımdan söktükleri kilit taşlarıyla kurdukları barikatı güçlendirdi.