Güncelleme Tarihi:
250 başvuru arasından seçilen 48 genç akademisyene iki yıl için yıllık 10 bin liralık burs sağlanacak. Ödül töreninde, yargılanan akademisyenler unutulmadı ve ifade özgürlüğü vurgusu yapıldı.
2011’de kurulan Bilim Akademisi’nin genç bilim insanlarını bilimsel çalışmalara teşvik etmek için verdiği BAGEP ödülleri dördüncü kez sahiplerini buldu. ODTÜ’de geçenlerde düzenlenen ödül törenine rektörler, akademisyenler, BAGEP destekçileri ve öğrenciler katıldı. Bilim Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Alpar, bilim için ifade özgürlüğünün gerekli olduğunu belirterek, özetle şunları söyledi:
POLİTİKADAN VE MÜDAHALEDEN BAĞIMSIZ
“Türkiye’de bilimin bütün dallarında en parlak gençleri bulup çıkarmaya çalışıyoruz. Bilim Akademisi, bir akademi ve sivil toplum kuruluşu. Kuruluşuyla ilk defa bu kadar kapsamlı şekilde bilimsel araştırmaları teşvik edecek bir program, tamamen sivil toplumun desteğiyle yani politikadan ve müdahaleden bağımsız şekilde gerçekleşti. Bunu sağlayan destekçilerimizin arasında Türkiye’nin önde gelen büyük vakıfları, iş kurumları var. Bilimsel araştırma ve bunun devamlılığı genç kuşağımız için çok değerli.
İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ ŞART
Bilimsel araştırma, sahiden bilgi edinmeye çalışmak, o bilgileri sınamak, paylaşmak demek. Bunun için ifade özgürlüğü lazım. Bu sıralarda Türkiye’de ifade özgürlüğüyle ilgili olarak takibata uğrayan, tutuklanan, üniversiteden atılan akademisyenler var. Yayınladıkları bildirinin içeriği hakkında hiçbir şey söylemeden, ona katılmak veya katılmamak bir yana, görüşlerini şiddet içermeden ifade ettikleri için vatandaşların işinden atılması, tutuklanması demokraside olmaması gereken şeyler. Bilimi de son derece ilgilendiren bir durum. Çünkü ifade özgürlüğünün olmadığı yerde kültür, bilim, sanat, uygarlık uzun vadede yaşamaz. Umuyorum Türkiye bu eşiği geçecek. Ön yargıyla veya ideolojiyle değil, kanıtlara bakarak karara varmak, mantığa ve akla olabildiğince önceliği vermek, toplum hayatında sağlıklı bir diyaloğun işlemesi demokratik ortamın olması ve laiklik için önemli. Sadece dinle, herhangi bir ideolojiyle veya otorite sahibi birisinin buyruğuyla değil, o işin nasıl yapılmasının iyi olduğuna bakıp yapılmalı.
ATATÜRK’ÜN SÖZÜNÜ HATIRLATTI
Bunun yapılmadığı yerlerde demokrasi ve hukukla birlikte bilim de, uzun vadede o toplumların mutluluğu da kayboluyor. Araştırmalarını başarıyla sürdüren genç insanlara teşekkür etmek istiyorum. İçinde bulunduğumuz durumda demokrasiyle, medeniyet değerleriyle, Cumhuriyet’in nereye gittiğiyle ilgili konuşurken Cumhuriyet’in kurucusu Atatürk’ün usulle ve yöntemle ilgili birbiriyle çok da iyi anlaşamayan bütün tarafları bir araya getirecek bir sözünü hatırlatmakta yarar var. O da, manevi mirasının akıl ve bilim olduğu.”
DESTEK, EKSİKLİĞİ DUYULAN BİR ALAN
ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar da, “Ödül törenine Boğaziçi Üniversitesi’yle dönüşümlü olarak ev sahipliği yapıyoruz. Gelecek yıllarda başka üniversiteler de bu etkinliğin ev sahibi olacaktır. Üniversite olarak görevimiz nitelikli insanları bulmak, bünyemize kazandırmak; ama onun da ilerisinde bu insanların verimli olabilecekleri çalışma, yaşama, üretme ortamlarını sağlamak. Bilimsel gayretin desteklenmesi Türkiye’de eksikliği duyulan bir alan” dedi.
KADIN BİLİMCİ ORANI YÜZDE 40’IN ÜZERİNDE
BAGEP burs programının Yönetim Kurulu Başkanı ve Bilim Akademisi’nin kurucularından Prof. Dr. Ersin Yurtsever, “BAGEP 2016’ya 126 farklı üniversiteden, hastane ve araştırma merkezlerinden 250 başvuru yapıldı. Bunlardan 48’i desteklendi. Kazananlar içinde kadın bilimci oranı yüzde 40’ın üzerine çıktı. Şimdiye kadar 42 üniversiteye ödül vermişiz. Bilimsel olarak liyakatı en yüksek olanlara vermeye çalışıyoruz. Dört yılda sırasıyla 20, 43, 42 ve 48 genç bilim insanı ödüllendirildi” dedi.
BAGEP'İN 2016 YILI DESTEKÇİLERİ
48 bilim insanının ödüllendirildiği, tıp alanında ödül alan bir bilim insanının aynı zamanda Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) tarafından verilen Türkan Saylan Bilim Ödülü’ne de layık görüldüğü BAGEP ödüllerinin bu yılki destekçileri şöyle: ASC Hukuk Bürosu, Bilim Akademisi, Doğuş Holding, Eczacıbaşı Holding, Elginkan Vakfı, İş Bankası, Vehbi Koç Vakfı, Alp Malazgirt, Faruk Eczacıbaşı, Mehveş Demiren, Mark de Vries.
İKİ ÖDÜLÜN DE SAHİBİ OLDU
2016 BAGEP Ödülü sahiplerinden Doç. Dr. Yalçın Solak aynı zamanda ÇYDD 2016 Türkan Saylan Bilim Ödülü’ne layık görüldü. Bu yıldan itibaren ÇYDD Türkan Saylan Bilim Ödülü değerlendirmeleri Bilim Akademisi BAGEP Tıp Jürisi tarafından yapılıyor. Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Doç. Dr. Solak, en sık görülen kalıtsal böbrek hastalığı Otozomal Dominant Polikistik Böbrek hastalığı üzerinde çalışıyor.
KAZANANLARIN LİSTESİ
Doç. Dr. Alper Açık Özyeğin Üniversitesi Pskoloji
Doç. Dr. Özgür Akarsu İstanbul Teknik Üniversitesi Fizik
Doç. Dr. İbrahim Semih Akçomak Orta Doğu Teknik Üniversitesi Biilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları
Doç. Dr. Bülent Akgün Boğaziçi Üniveristesi Kimya
Doç. Dr. Nuray Akın Özyeğin Üniversitesi Ekonomi
Doç. Dr. Selim Aksoy Bilkent Üniversitesi Biligisayar Bilimler ve Mühendisliği
Doç. Dr. Hakan Altan Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fizik
Doç. Dr. Erchan Aptoula Okan Üniversitesi Bilgisayar Bilimler ve Mühendisliği
Doç. Dr. Gizem Arıkan Yaşar Üniversitesi Uluslararası İlişkiler
Doç. Dr. Selim Erdem Aytaç Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler
Doç. Dr. Sreeparna Banerjee Orta Doğu Teknik Üniversitesi Biyoloji
Doç. Dr. Alp Bassa Boğaziçi Üniversitesi Matematik
Doç. Dr. Bilge Baytekin Bilkent Üniversitesi Kimya
Doç. Dr. Özgür Brer Koç Üniversitesi Kimya
Doç. Dr. Ayşecan Boduroğlu Bogaziçi Üniversites Psikoloji
Doç. Dr. Ayşegül Buğra Koç Üniversitesi Hukuk
Doç. Dr. Seymur Cahangrov Bilkent Üniversitesi Fizik
Doç. Dr. Barış Coşkunüzer Koç Üniversitesi Matematik
Doç. Dr. Hümeyra Çağlayan Abdullah Gül Üniversitesi Fizik
Doç. Dr. Betül Çeleb Saltık Hacettepe Üniversitesi Tıp
Doç. Dr. Özge Çevik Cumhuriyet Üniversitesi Biyokmya
Doç. Dr. Muhammed Kasım Diril Dokuz Eylül Üniverstesi Biyoloj
Doç. Dr. Fabienne Dumoulin Gebze Teknik Üniversitesi Kimya
Doç. Dr. Emne Yegan Erdem Bilkent Üniversitesi Makine Mühendisliği
Doç. Dr. Yaprak Gürsoy İstanbul Bilgi Üniversitesi Siyasal Hayat ve Kurumlar
Doç. Dr. Emre Işık Kültür Üniversitesi Astrofizik
Doç. Dr. Menderes Işkın Koç Üniversitesi Fizik
Doç. Dr. Hatice Zeynep İnan Dumlupınar Üniversitesi Okul Öncesi Eğitim
Doç. Dr. Mustafa Kalafat Tunceli Üniversitesi Matematik
Doç. Dr. Kamil Kıvanç Karaman Bogaziçi Üniversitesi Ekonomi
Doç. Dr. Sarp Kaya Koç Üniverstesi Kimya
Doç. Dr. Aşkın Kocabaş Koç Üniversitesi Fizik
Doç. Dr. Muhammet Erkan Köse Gebze Teknik Üniversitesi Kimya
Doç. Dr. Tarcan Kumkale Kadir Has Üniversitesi Psikoloji
Doç. Dr. Alptekin Küpçü Koç Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği
Doç. Dr. Tuğba Ölmez Hancı İstanbul Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği
Doç. Dr. Eren Özceylan Gaziantep Üniversitesi Endüstri Mühendisliği
Doç. Dr. Emrah Özensoy Bilkent Üniversitesi Kimya
Doç. Dr. Arzucan Özgür Bogaziçi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği
Doç. Dr. Güneş Özhan Dokuz Eylül Üniverstesi Biyoloji
Doç. Dr. Ekin Özman Boğaziçi Üniversitesi Matematik
Doç. Dr. Devrim Pesen Okvur İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Biyoloji
Doç. Dr. Emine Ülkü Sarıtaş Bilkent Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği
Doç. Dr. Yalçın Solak Sakarya Üniversitesi Tıp
Doç. Dr. Umut Şahin Boğaziçi Üniversitesi Biyoloji
Doç. Dr. Hasan Şahin İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Fizik
Doç. Dr. Urartu Özgür Şafak Şeker Bilkent Üniversitesi Biyoloji
Doç. Dr. Hamdi Torun Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği
YARGILANAN AKADEMİSYENLER UNUTULMADI
İfade özgürlüğü vurgusunun yapıldığı törende, “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisinde imzası bulunan Özyeğin Üniversitesi öğretim görevlisi Alper Açık da ödüle layık görüldü. Açık, ödül törenine tutuklu akademisyenlerin fotoğraflarının yer aldığı “Akademisyenlere Özgürlük” yazılı tişörtle gelmişti. Dört akademisyen 22 Nisan’da tutuksuz yargılanmak üzere mahkeme tarafından tahliye edildi.