Güncelleme Tarihi:
Gaziantep, gastronomi dalında, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) "Yaratıcı Şehirler Ağına" girdi.
UNESCO, bugün 33 ülkeden 47 kenti "Yaratıcı Şehirler Ağına" aldı. Gaziantep, UNESCO'nun bugün aldığı kararla, bu alanda Türkiye'nin öncü şehir olma özelliğini kazandı.
GAZİANTEP “DÜNYA GASTRONOMİ” ŞEHRİ OLDU
Gaziantep Büyükşehri Belediye Başkanı Fatma Şahin’in girişimleriyle başlatılan çalışma kapsamında Gaziantep, UNESCO'nun bugün aldığı kararla, bu alanda Türkiye’nin öncü şehir olma özelliğini kazandı.
Konuya ilişkin açıklama yapan Fatma Şahin, Gaziantep’in kendi dalının Nobeli’ni aldığını belirterek, “Tescillendi, artık Gaziantep mutfağı dünyanın en önemli mutfaklarından birtanesi” dedi.
Çeşitliliği ve lezzetiyle Gaziantep mutfağının dünyanın başkenti olduğunu vurgulayan Şahin, UNESCO’dan alınan bu tescilin kente, Türkiye ve dünyaya hayırlı olmasını temenni etti.
Kültürel mirası korumanın, kollamanın, gastronomiye sahip çıkmanın herkesin görevi olduğuna dikkati çeken Şahin, şöyle konuştu:
“Odalarımızla yıllardır yaptığımız bir çalışmaydı. Kendi içerisinde mutfaklar yarıştı, büyük bir rekabet vardı. Burada yarışı Gaziantep birincilikle tamamladı ve hakettiği tescili aldı. Hayırlı, uğurlu olsun diyorum. Kültürel mirası ve yalnızca antik kentlerimizle değil, mutfağımızlada söz sahibiyiz. Kültürel turizminin gelişmesinde de mutfağımızlada iddialıyız. Herkesi Gaziantep’e bekliyoruz. Ve bu ülkemize getirdiğimiz ödülden dolayıda çok mutluyuz, gururluyuz. Gazi şehrimiz herşeyin en iyisini hakediyor. Dün nasıl Aziz hoca (Sancar) Nobel’de Türkiye’yi temsil ettiyse bugün Gaziantep mutfağıda Birleşmiş Milletlere damgasını basmıştır. “
116 ŞEHRİN KATILIMIYLA KURULMUŞTU
Yaratıcı Şehirler Ağı (Creative Cities Network), 2004 yılında UNESCO Yürütme Kurulunun 170. toplantısında alınan karar doğrultusunda dünyanın farklı ülkelerinden 116 şehrin katılımıyla kurulmuştu.
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin şehirlerinin sosyal, ekonomik ve kültürel kalkınmalarına katkı sağlamayı hedefleyen söz konusu ağa üye olan
şehirler, yerel yaratıcılık, tanıtım ve görünürlüklerini artırmayı hedeflemekte UNESCO'nun kültürel çeşitliliğin desteklenmesi doğrultusundaki görüşlerini paylaşmaktadır..
Üçler Lokantası sahiplerinden Mustafa Kurtgil kararın olumlu olduğunu ifade etti. Kurtgil, “Bu Gaziantep'in yemek üzerindeki bilinirliğinin biraz daha öne çıkması, tescillenmesi anlamına geliyor. Murtfağının ne kadar önemli yere sahip olduğunu gösteriyor. Çok sevindirici bir haber. Bunlar dünya çapında da önemli bir done. Bölgedeki sıkıntıların olmasından dolayı insanların buralara biraz soğuk bakmasının etkisini azaltabilir. İnşallah hayırlı olur.” diye konuştu.
Programa katılım, "el sanatları ve halk sanatı", "dizayn", "sinema", "gastronomi", "edebiyat", "müzik" ve "görsel sanatlar" alanında gerçekleştiriliyor.
Şu ana kadar UNESCO gastronomi listesine dünyanın dört bir yanından sadece sekiz kent kabul edilmişti.
Listeye şu ana kadar Çin'den iki kent, Brezilya, Güney Kore, İsveç, Kolombiya, Japonya ve Lübnan'dan birer şehir girmişti. Bugün Gaziantep ile birlikte 9 kent daha bu listeye eklendi.
ÖNCE KEBAP SONRA BAKLAVA SUNULDU
UNESCO Yaratıcı Şehirler içinde yer almak için Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, UNESCO'nun Paris'te yer alan genel merkezinde UNESCO 70’inci yıldönümü ve Türk sözlü geleneğinin efsanevi Dede Korkut kitabının bilinen ilk nüshasının bulunmasının 200’üncü yıldönümü nedeniyle verilen konserin ardından verilen resepsiyona ev sahipliği yapmıştı. Binden fazla konuğa Gaziantep yöresel mutfağından dolma, sarma, börek, köfte, kebap çeşitleri, Antep baklavası ve Antep fıstığının yer aldığı ikramlar sunulmuştu