Güncelleme Tarihi:
42 ülkede röportajları yayınlanan gazeteci Leyla Umar, 87 yaşında hayatını kaybetti.
Nelson Mandela, Carlos Menem, Arafat, Raissa Gorbaçov, Felipe Gonzales gibi politikacılarla; Julio Iglesias, Kirk Douglas, Diana Ross, Lisa Minelli gibi sanat dünyasının ünlü isimleriyle yaptığı haber ve röportajlarla tanınan Umar, GAMMA ve SIPA ajansları vasıtasıyla dünya çapında ünlenmişti.
Bir süredir alzheimer hastalığı nedeniyle tedavi gören Umar, 1,5 aydır Suadiye Yaşlı Bakım Merkezi'nde kalıyordu.
Umar'ın cenazesi, 18 Kasım'da, öğle vakti Teşvikiye Camisi'nde kılınacak namazın ardından toprağa verilecek.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti de sürekli basın kartı sahibi Umar'ın vefatı nedeniyle taziye mesajı yayınladı.
Mesajda, "Türk basının değerli kalemlerinden ve renkli simalarından meslektaşımız Leyla Umar'ı kaybettik. Mesleğimize uzun yıllar çok değerli hizmetler veren Leyla Umar'ı sevgi ve saygıyla anıyor, ailesine ve basın topluluğumuza başsağlığı diliyoruz" ifadeleri yer aldı.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Leyla Umar içın yayınladığı mesajda, "Leyla Umar’ın ailesine ve basın topluluğumuza başsağlığı diliyoruz" dedi.
Mesajda, "TGC Üyesi, Sürekli Basın Kartı 2006 Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü sahibi, Türk Basınının renkli kalemlerinden meslektaşımız Leyla Umar 16 Kasım 2015 Pazartesi günü vefat etti. Türk Basının değerli kalemlerinden ve renkli simalarından meslektaşımız Leyla Umar’ı kaybettik. Mesleğimize uzun yıllar çok değerli hizmetler veren Leyla Umar’ı sevgi ve saygıyla anıyor, ailesine ve basın topluluğumuza başsağlığı diliyoruz" denildi.
LEYLA UMAR KİMDİR?
Atatürk'ün dostu Mithat Alam'ın torunu olan Umar, 1927 senesinde doğdu. 1950 senesinde mühendis Mehmet Ali Ekşigil'le evlendi. Umar'ın bu ilk evliliği 1955'te bitti. Boşandıktan sonra Milliyet Gazetesi'ndeki 'İngilizce bilen muhabir aranıyor' ilanına başvurup, uzun yıllar Milliyet Gazetesinde tek kadın gazeteci olarak çalıştı. 10 yılı ABD Temsilciliği olmak üzere 22 yıl boyunca Milliyet'te çalışan Umar, 4 yıl Londra'da BBC'nin Türkçe bölümünde görev yaptı ve Vatan gazetesinde yazılarını sürdürdü.
1958'de de gazeteci ve oyun yazarı Refik Erduran'la ikinci evliliğini yaptı.
Londra ve Amerika'da uzun yıllar yaşarken Milliyet'e bağlılığı devam eden Leyla Umar, 1977 yılında Türkiye'ye döndüğünde ikinci eşi Refik Erduran'dan ayrıldı. Aynı yıl 22 yıl boyunca çalıştığı Milliyet'ten de emekli oldu. Uzun yıllar 'bağımsız gazeteci' olarak çalıştı.
Leyla Umar, uluslararası düzeyde ün yapmış kişilerle yaptığı özel söyleşilerle de tanındı. Umar'ın söyleşi yaptığı ünlüler arasında Fidel Castro, Nelson Mandela, Yaser Arafat, Humeyni, Desmund Tutu, Prenses Diana ve Placido Domingo yer alıyor.
Leyla Umar hayatını kaybetmiş... '' ay deli kız'' sözleri çınladı kulağımda... ışıklar içinde uyusun.
— ackles (@jtackles) November 16, 2015
#LeylaUmar vefat etmiş, çok zarif bir kişilikti Allah rahmet eylesin
— turna fusun (@fusuninsan) November 16, 2015
Leyla Umar vefat etti.. Büyük gazeteciydi. Ondan çok şey öğrendim..
— Burak Kara (@bkara) November 16, 2015
Leyla Umar gibi tutkulu bir gazeteciyle beraber çalışmak ayrıcalıktı. Bir öğretmen gibi çok şey öğretti. Huzur içinde uyu Leyla Abla.
— İlker Akgüngör (@ilkerakgungor) November 16, 2015
Leyla Umar vefat etmiş. Sabah'ta yıllarca birlikte çalıştık. Röportajlarını, ilginç anılarını hayranlıkla dinlerdim. Allah rahmet eylesin.
— Selale Kadak (@selalekadak) November 16, 2015