Güncelleme Tarihi:
Ölümcül Corona Virüs Çin anakarası başta olmak üzere dünya genelinde 95 binin üzerinde insana bulaşmış durumda.
Virüs kaynaklı semptomlara bağlı olarak yaşamını yitirenlerin sayısı ise 3 bin 300'e yükseldi.
Virüs neredeyse tüm kıtalara yayıldı. 75 ülkeye sıçrayan Corona Virüste, Kaliforniya, Irak, İspanya ilk ölümler ile yüzleşti.
İtalya virüsle en ağır şekilde yüzleşiyor. Ülke salgını bir nebze de olsa durdurabilmek için mart ayının ortasına kadar tüm eğitim kurumlarını kapattı.
Çin anakarası ise milyonlarca insanını karantina altında tutmaya devam ederken bir yandan da günlük hayatı devam ettirmeye çalışıyor.
Çin'de berberler Corona Virüs salgınından korunmak için, hazırladıkları bir aparat ile müşterilerine çok yaklaşmadan saç kesimi ve benzeri bütün istekleri yerine getirmeye çalışıyor.
İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre, Çinli yetkililer, ölümcül virüsün yayılmasını durdurmak için kullanılmış banknotları dezenfekte etmeye ve 14 gün boyunca karantinada tutmaya başladı.
Destelerce kullanılmış yuanı ultraviole ışık altında ya da yüksek ısıda tutan banka çalışanları, nakit paraları tekrar kullanıma sokmadan önce 14 gün boyunca karantinada tutuyor.
Haberin ardından sosyal medyada Çin'deki bir bankadan görüntüler paylaşıldı. Görüntülerde çalışanların paraları nasıl dezenfekte ettiği ve ardından karantinaya aldığı gözler önüne seriliyor.
Yayılma hızı bir türlü yavaşlatılamayan Corona Virüs nedeniyle halka açık yerleri dezenfekte etmek ve insanlar arasındaki teması en aza indirmek Pekin hükumetinin eylem planının ilk unsuru olarak belirlenmiş vaziyette.
Corona Virüs riski taşıyan bölgelerden gelen son dakika bilgilere göre, insanlar 'karantina'' adı altında evlerine asma kilitle kilitlenmeye başlandı.
Karantinadaki şehirlerde yaşayanlar pet şişeler ve kasklarla kendini korumaya çalışıyor. Virüse yakalanan kişi sayısındaki artış korkuturken, insanların bu hastalığa yakalanmamak için aldıkları önlemler de dikkat çekti. İşte Corona Virüs ile savaşan ülkelerden kareler...
Hong Kong'ta çekilen görüntüler, COVID-19 virüsüne karşı alınan önlemlerin gündelik yaşamı nasıl değiştirdiğini gözler önüne seriyor. Hong Kong Kowloon bölgesinde bir restoranda çekilen bu karelerde insanlar yemeklerini dört yanı sarılı bir şekilde saydam bariyerler etrafında yiyor.
Çin'den gelen yeni görüntüler COVID-19 salgınında vahim olayların yaşandığını gözler önüne seriyor. Sosyal medyada gündeme gelen görüntüler, yerel medyada yer alan raporları destekler nitelikte.
Çin'in Zhejiang şehrinden yeni ortaya çıkan görüntülerde, güvenlik görevlileri kapı kapı gezerek 'Buraya sizlerin fiziki karantina olduğunuzu duyurmaya geldik." ifadelerini kullanarak insanlara evlerinden çıkmamalarını söylüyor.
Ekipler ardından, apartman dairelerinin dış kapılarını kalın zincirler ve asma kilitlerle zincirliyor. Fiziki karantina ile ilgili daha fazla detay verilmesinin isteyen ev sahiplerine, "Fiziki karantina, şu anda sizleri kilitlemek" cevabı veriliyor.
COVID-19 virüsünün doğduğu şehir olan Wuhan'da da insanların karantinada kalması için daire kapılarının demir çubuklarla kilitlendiği görüntüler ortaya çıkmıştı.
Tek tek daireleri gezen ekipler evlerin içerisinden gelen ses ve çığlıklara aldırış etmeden insanları kilitlemişti.
Çin'i etkileyen ve dünyaya yayılan virüsle ilgili şu ana kadar bir aşı geliştirilemedi.
50 milyona yakını karantina altında olan Çin'de insanlar kendilerini korumak için yeni yöntemler geliştiriyor.
Sosyal medyada paylaşım rekoru kıran bu görüntüler Hong Kong'da bir gencin virüsle mücadelesinde yaptıklarını gösteriyor.
Salgından korunmak isteyenler kullandıkları cerrahi yüz maskelerini dezenfekte etmek için bir wok tava içerisinde buharlaştırmaya çalışıyor.
Çaresiz havayolu yolcuları, plastik şişeler, motosiklet kaskları, poşetler kullanarak kendilerini ölümcül Corona Virüsten korumaya çalışıyor.
Dünya genelinde birçok havayolu şirketi Corona Virüs nedeniyle Çin uçuşlarını durdurmuş durumda. En son İngiliz hava yolları British Airways (BA), yeni tip Corona Virüs (2019-nCoV) salgını nedeniyle Çin'e tüm uçuşlarını durdurma kararı aldı.
Sosyal medyada paylaşılan fotoğraflar ise insanların salgından ne kadar korktukları ve virüs konusunda çaresiz olduklarını gözler önüne seriyor.
Fotoğraflarda insanların kafalarına plastik şişe geçirdiği, çocuklarını poşete sardıkları görülüyor.
Şanghay'dan Perth'e giden uçuşta, bir adam kendini ölümcül virüsten korumak için motosiklet kaskı takmış halde görüntülendi. Aynı uçuşta olan bazı yolcular insanların hepsinin en azından yüz maskesi taktığını ve uçağın yere indikten hemen sonra spreylerle dezenfekte edildiğini söyledi.
Yaşanan ölümler giderek artıyor. Virüs şu ana kadar dünya genelinde 45 bini aşkın insana bulaşmış durumda.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Örgütün Cenevre'deki merkezinde düzenlediği basın toplantısında, "Şimdi hastalık için bir adımız var ve bu Covid-19" dedi.
"Coğrafi bir yere, bir hayvana, bir bireye veya bir grup insana atıfta bulunmayan, aynı zamanda telaffuzu mümkün ve hastalıkla bağlantılı bir isim bulmalıydık." diye konuşan Ghebreyesus, virüse yeni isim verilmesinin "yanlış veya damgalayıcı" olabilecek diğer adların kullanılmasını önlemek için önemli olduğunu vurguladı.
Ghebreyesus, ayrıca yeni ismin gelecekteki tüm koronavirüs salgınları için standart bir format olarak kullanılma fırsatı vereceğine dikkati çekti.
Virüsün yayılmasını önlemek için tüm ülkelere "mümkün olabildiğince agresif" mücadele vermesi çağrısında bulunan Ghebreyesus, virüse karşı geliştirilecek ilk aşının da 18 ayda tamamlanabileceği bilgisini paylaştı.
Ghebreyesus, "Bu yüzden bugün mevcut silahları kullanarak elimizden gelen her şeyi yapmalıyız." ifadesini kullandı.Bilim insanları koronavirüs hakkında "karışıklık ve damgalanmadan" kaçınmak için DSÖ'ye resmi bir isim verme çağrısında bulunuyordu.