Güncelleme Tarihi:
Yazarımız Vedat Milor sosyal medyada bir anket yaptı ve “Menemen soğanlı mı olmalı, soğansız mı” diye sordu. Meğer herkesin bunu tartışası varmış: Tam 51 bin kişi beğendi, 2 bin 200’ün üzerinde yorum yapıldı ve sonuçta yüzde 51 ile “Soğanlı” diyenler kazandı. Biz de menemen sevenlerden oluşan jürimize bu leziz yemeğin en güzel yapıldığı yerleri sorduk.
1. Beyoğlu’ndaki lezzet üssü
LADES - İSTANBUL
49 senelik mekân, İstanbul’da menemen denince ilk akla gelenlerden. İlk dükkân 1969’da Tarlabaşı Caddesi üzerinde Lades Muhallebicisi adıyla açılmış. 1989’da buna ev yemekleri yapan Lades Restaurant da eklenmiş. Şu an aynı sokakta karşılıklı iki dükkânda faaliyet gösteriyor. Burada menemen tercihe göre tereyağı veya sıvı yağla yapılıyor, soğan ve tuz kullanılmıyor. Sade 9, kaşarlı veya beyazpeynirli 13, kıymalı, sucuklu, pastırmalı ve tavuklu menemenin fiyatı 15 TL. Beyoğlu; (0212) 249 52 08.
2. Çakallı’ya götürür
MUHTARIN YERİ - SAMSUN
Çakallı, Samsun’un Kavak ilçesine bağlı bir mahalle ve menemeniyle meşhur. Yolunuz buraya düşerse 68 yıllık Muhtarın Yeri’ne mutlaka uğrayın. Menemen soğansız yapılıyor; 18 TL. Kavak; (0362) 751 62 60.
3. Boğaz’a nazır
EMEK CAFE - İSTANBUL
53 sene önce açılan Emek’te deniz kenarında oturup manzarayı izlerken soğansız menemenin tadını çıkarabilirsiniz. Sadesi 12; beyazpeynirli, kaşarlı veya sucuklu 16, kavurmalı 20 TL. Sarıyer; (0212) 223 77 28.
4. Karadeniz rüzgârı
ÇAY TARLASI - İSTANBUL
Menemen, içine muhlamada kullanılan kolot peyniri de eklenerek tereyağlı yapılıyor. Soğan isteğe göre katılıyor. Jüri üyemiz Koray Günyaşar “Karadeniz dokunuşlu menemen” diyor. Fiyatı 18 TL. Kadıköy; (0541) 500 34 08
5. Yolunuzun üstünde
MENEMENCİ ALAATTİN - YALOVA
“İstanbul-İzmir yolunda bu lezzetin hatrına durulur” diyor Aynur Tartan. 1958’de kurulan mekânda menemen soğansız. Domatesler organik, tereyağı Trabzon’dan ve köy peyniri kullanılıyor. Fiyatı 22 TL. Altınova; (0543) 273 98 80
6. İlle de soğanlı diyenlere
MENEMENCİ AKIN - İZMİR
Menemen soğanlı, yanında garnitür olarak roka, turşu ve yeşil biber veriliyor. Kullanılan tarla domatesleri ve biberler yine Ege bölgesinden. Sucuklu ve peynirli karışık menemen 9, sadesi 7, kaşarlısı 8 TL. Konak; (0232) 483 18 827.
7. En yakınınızda
EMİRGAN SÜTİŞ - ÇEŞİTLİ İLLER
Birçok kentte şubesi bulunan Emirgan Sütiş, bir menemen krizinde ulaşması en kolay adreslerden. Yumurta, biber ve domatesler organik; isteğe bağlı olarak soğan ekleniyor. Sadesi 12, kaşarlı veya beyazpeynirlisi 14 TL. sutis.com.tr
8. Tam 15 çeşit var!
MEŞHUR MENEMENCİ - İSTANBUL
13 senelik mekânda menemen soğansız ama çeşit bol: Sade, karışık, kaşarlı, sucuklu, sosisli, pastırmalı, kıymalı, tavuklu, patatesli, zeytinli, fındıklı, fıstıklı ve cevizli. Fiyatlar 10-18 TL arasında değişiyor. Kadıköy; (0216) 336 63 08
9. Kavurmayla fark yaratıyor
MENEMENCİ SELAHATTİN
Çakallı’da yol boyu dizili menemencilerden biri de burası. Müdavimleri kavurmalı yumurtasıyla kavurmalı menemenini övmeye doyamıyorlar. Soğansız sade menemen 16, kavurmalı 19 TL. Kavak; (0362) 751 60 26
10. ‘Hayat’ dolu sokakta…
DOWNTOWN - ANKARA
Armada AVMdeki Downtown Food Club, Erdal İpekeşen’in favorilerinden biri. Menemene soğan konmuyor. Domatesler Ayaş’tan geliyor ve iri doğranıyor, püre haline getirilmiyor. Fiyatı 16 TL. Çankaya; 444 7 655