Güncelleme Tarihi:
Siteye konuşan iki kaynak, ABD'nin, "15 Temmuz darbe girişiminin ardından Ankara-Washington ilişkilerinin bozulması" nedeniyle İncirlik üssündeki nükleer silahlarını Romanya'daki Deveselu hava üssüne taşımaya başladığını öne sürdü.
Kaynaklardan biri; nükleer silahların taşınmasında siyasi ve teknik zorluklar olduğunu söyledi ve "20'nin üzerinde nükleer silahı taşımak kolay değil" dedi.
Bir diğer kaynak ise ABD'nin, darbe girişimi sonrası artık nükleer silahlara ev sahipliği yapması konusunda Ankara'ya güvenmediğini iddia etti.
Romanya'nın Caracal kenti yakınlarındaki Deveselu'ya yerleştirilen Amerikan füze kalkanı, daha önce Rusya'nın tepkisine neden olmuştu.
EurActiv'in haberine göre, Romen yetkililer ise nükleer silahların Romanya'ya taşındığı iddialarını yalanladı. Romanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü tarafından EurActiv'e gönderilen yanıtta, söz konusu iddia reddedildi.
EURACTIV'İN İDDİASI JAMES'İN AÇIKLAMALARIYLA ÇELİŞTİ
Sputnik’in haberine göre, ABD Hava Kuvvetleri’nin sivil yöneticisi Deborah Lee James, nükleer silah ve bombaların Türkiye’de güvende olduğunu ve geri çekmeyi düşünmediklerini açıklamıştı.
New York’ta yabancı gazetecilerin sorularını yanıtlayan James'in şu ifadeleri kullandığı belirtilmişti:
“Yaşananlara rağmen Türkiye hâlâ bizim stratejik ortağımız ve İncirlik’teki 50 kadar B61 hidrojen bombasının güvende olduğunu düşünüyoruz. Onları geri çekmeyeceğiz. Tabii ki 15 Temmuz’un ardından komuta kademesindeki pek çok general tasfiye edildi, yerine etkili yeni liderlerin gelmesi zaman alacaktır. Şimdilik yeni gelişmeleri izliyoruz. Daha sonra değerlendireceğiz.”