Güncelleme Tarihi:
Ümit TÜRK - Serpil KIRKESER İSTANBUL, (DHA) FETÖ/PDY soruşturmasında dün mahkemeye sevkedilen işadamlarından aralarında Ömer Faruk Kavurmacı ve Faruk Güllü'nün de bulunduğu 27 işadamı tutuklandı. İşadamlarının tutuklanma gerekçesi ise "silahlı terör örgütü üyeliği".
20 GÜN SONRA ADLİYEYE SEVKEDİLDİLER
FETÖ/PDY'nin iş dünyasına yönelik başlatılan soruşturma kapsamında 20 gündür gözaltında tutulan, aralarında Kadir Topbaş'ın damadı Ömer Faruk Kavurmacı ile Güllüoğlu Baklavalarının sahipleri Faruk Güllü ve Nejat Güllü kardeşlerin de bulunduğu 79 iş adamı dün akşam Çağlayan'da bulunanan İstanbul Adalet Sarayı'na gönderildi.
3 AYRI MAHKEME İFADE ALDI
Dün akşam saatlerinde 3 ayrı hakimlik tarafından sorgulanan şüphelilerin ifade alma işlemleri sabah tamamlandı. Sorguları yapılan işadamlarından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın damadı Ömer Faruk Kavurmacı ile Güllüoğlu Baklavalarının sahipleri Faruk Güllü'nün de aralarında bulunduğu 27 iş adamı "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan tutuklandı. Nejat Güllü'nün de bulunduğu 52 kişi ise yurtdışına çıkış yasağı konularak serbest bırakıldı.
"KİMİN İNLERİNE GİRECEK"
İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği 13 sayfalık kararında, "FETÖ/PDY silahlı terör örgütü Türkiye tarihi dahil dünya tarihinde görülmeyen bir yapılanmaya sahip olup hayatın her alanında devlette yargı da, emniyette, iş hayatında ve bunun gibi bir çok alanda gizlilik esasına dayalı olarak bu alanlara sızmıştır. Diğer örgütlerden farkı bir yapıya sahip olup FETÖ/PDY'nin diğer örgütler değerlendirmek gibi mümkün değildir. Örgüt bazen karşınızda hakim, savcı, asker bürokrat, iş adamı gibi alanlarda ortaya çıkmaktadır. Sosyal hayatta normal bir düşünce bir seviyesinde olan, örgüt üyesi gizlilik esasına dayalı olarak kendini toplumdan ve güvenlik güçlerinden saklayabilmektedir. Her eylemini örgütün liderini görüşü ve talimatları doğrultusunda gerçekleştirmekte ve bunu da örgüt amacına uygun olarak gizleyebilmektedir. Bu kapsamda TUSKON ve buna bağlı alt dernekler örgütün amacına uygun olarak kurulmuş olup, özellikle iş adamı seviyesinde olanları üye olarak kabul etmiştir. Son olarak 17 Aralık 2013 tarihinden ve örgütün yargısal darbe olarak adlandırılacak eylemlerinden sonra TUSKON'un 1 Mart 2014 tarihinde yapmış olduğu genel kurula katılan şüpheliler; TUSKON Başkanı Rızanur Meral'in yapmış olduğu konuşmayla Cumhurbaşkanı Erdoğan'a cevap olarak, "Kimin inlerine girecek" şeklinde tehditkar beyanlarla bu yapının örgüte hizmet eden bir iş adamları yapılanması olduğunu belli etmiş, bu beyana karşı salıonda bulunan ve bir kısım şüphelilerin de içinde yer aldığı, dinleyiciler bu konuşmayı alkışlamış, destekledikleri anlaşılmıştır" denildi.
KAVURMACI: ALKIŞLAMADIM, TAVIR GÖSTERDİM
Mahkeme Ömer Faruk Kavurmacı'nın tutuklanmasına ilişkin gerekçesinde şu tespitlere yer verdi:
"Kavurmacı TUSKON Yönetim Kurulu Üyesi olduğu, iş yerinde yapılan aramalarda örgüt başı Fetullah Gülen'e ait kitap ve CD'lerin bulunduğu ve şüphelinin 1 Mart 2014'te yapılan TUSKON'un genel kuruluna katıldığı anlaşılmıştır. Şüpheli ifadesinde sunulan fotoğrafta alkışlamadığını ve tavır gösterdiğini beyan etmiştir. Ancak soruşturma dosyasında bulunan fotoğrafta alkış hareketinde bulunduğu, şüphelinin beyanında geçtiği gibi aile şirketinin Bank Asya üzerinde hisse sahibi olduğu, şüpheli hisselerinin zarara uğramaması amacıyla 17-25 Aralık'tan sonra Bank Asya'ya para aktarımında bulundukları tespit edilmiştir. Ayrıca şirkette terör örgütü başı Fetullah Gülen'e bağlı hocanın gelerek sohbetler de bulunduğu anlaşılmıştır"
NEJAT GÜLLÜ 17-25 ARALIK'TAN SONRA ÖRGÜTLE İLİŞKİSİNİ KESMİŞ...
Yurtdışına çıkış yasağı konularak serbest bırakılan Güllüoğlu Baklavalarının sahiplerinden Nejat Güllü'nün takipsizlikle sonuçlanan 17-25 Aralık soruşturmasından kısa bir süre sonra derneklerle ve örgütle ilişkisini kesmesi ve MİT TIR'larının durdurulmasına ilişkin, "MİT TIR'larını kim durdurduysa vatan hainidir" şeklindeki açıklamaları serbest bırakılmasında gerekçe gösterildi.
TUTUKLANAN VE SERBEST KALAN İŞADAMLARININ İSİMLERİ
Soruşturma kapsamında tutuklanan 27 işadamı şu şekilde:
"Yüksel Nalbant, Şener Ardahanlı, Semih Sadır, Tolga Güven, Uğur Murat Gültekin, İsmail Aytan, Süleyman Taşbaş, Süleyman Düzgün, İlhan Karagöz, Doğan Geco, Çetin Tekdemir, Faruk Güllü, Levent Dursun Akın, Ahmet Şener Gülenç, Emrullah Emre Topal, Barış Şengül, Salih Zeki Azak, Salih Zenginer, Ruhi Gürer, Ramazan Alpay, Ömer Faruk Kavurmacı, Nihat Kurt, Mustafa Zengier, Murat Atakan Kayalar, Mehmet Zenginer, Selahattin Altuntaş ve Selahattin Keleş."
Adli kontrol şartıyla ile serbest kalanlan 52 kişinin isimleri ise şöyle:
"Serkan Tari, Yavuz Karakoç, Şahin Erçin, Sinan Karataş, Serkan Ercan, Şenol Demirağ, Levent Uçak, Hümeyra Akın, Süleyman Tari, Mehmet Çetin Sekizkardeş, Serkan Gökpınar, Fatih Kır, Semih Gayretli, Aylin Kılınçaydın, Zafer Yalçınkaya, Seyithan Demir, Serkan Yavaş, Gülşen Başak, Sezen Isınlık, İsmail Hakkı Kısacık, Adem Karakoç, Kerem Çizmecioğlu, Mehmet Gökdeniz, Ali İhsan Özay, Ertuğrul Yılmaz, Haluk başkan, Fuat Yılmaz, İsmail Kınay, İnci Konuk, Kezban Uyar, Köksal Turna, Mehmet Ali Göv, Ceyhun Pilatin, Muzaffer Bıçak, Ziya Sarıca, Mustafa Sarmusak, Hasan Bayram, Fadime Özge Önal, Cahit Durmaz, Yusuf Yücel, Suat Barış, Salih Bayram, Rena Tezcan Açıkgöz, Özlem Rukiye Kartal Üçüncü, Orhan Atay, Nalan Erpolat, Mustafa Gündüz, Muhammet Murat Kökoğlu, Mehmet Seyit Şentürk, Mehmet Nejat Güllü, Mehmet Songül ve Mehdi Yeyrek."