Güncelleme Tarihi:
Esad rejimine karşı savaşan ve ılımlı çizgisiyle tanınan Özgür Suriye Ordusu’ndan (ÖSO) Türkiye sınırındaki İdlib ve Cisr eş-Şuğur kentlerini ele geçiren Fetih Ordusu ile birlikte hareket ettiklerine dair açıklama geldi.
Örgütün hukuk müşaviri Usame Ebu Zaid, BBC Türkçe muhabiri Mahmut Hamsici’ye konuştu. Türkiye’de yaşayan ama sık sık Suriye’ye de giden Zaid, Fetih Ordusu’nun ÖSO’nun müttefik gücü olduğunu, iki grubun halihazırda üç ayrı yerde birlikte hareket ettiklerini söyleyerek, bu üç yerin “Hama, İdlib ve Lazkiye’nin kırsal kesimi” olduğunu belirtti.
BBC’nin hakkında ‘ılımlı’ tanımı yapılan ÖSO’nun, radikal olarak tanımlanan gruplarla işbirliğinin ne anlama geldiği sorusuna Zaid, “Öncelikle ÖSO, grupları radikal ya da ılımlı olarak ayırdığı bir liste yayınlamadı. Suriye’de iki büyük düşmanımız var; Esad rejimi ve IŞİD. Bu yüzden bu iki düşmana karşı kavgamıza katılmaya hazır her grupla işbirliğine istekliyiz” yanıtını verdi. “O halde bu, El Kaide’ye bağlı örgütlerle de işbirliği yapabileceğiniz anlamına mı geliyor” sorusuna Zaid, ÖSO’nun Nusra Cephesi’ni daha önce birçok kez eleştirdiklerini ve kendileriyle işbirliğini kestikleri yönünde birçok açıklama yaptıklarını söyleyerek “İdlib’le ilgili olarak Nusra Cephesi bu savaşın bir parçası ama buna ulusal çerçeveler altında katıldılar” dedi.
‘ANA BİLEŞEN DEĞİL’
Nusra’nın Fetih Ordusu’nun ana gücü olmadığını kaydeden Zaid şöyle konuştu: “Nusra Cephesi ile El Kaide’ye bağlı güçlerin Fetih Ordusu’nun ana bileşenleri olmadığının kanıtı olarak, İdlib’in özgürleşmesinden sonra Fetih Ordusu’nun bir güvenlik komitesi kurduğunu ve bu komitenin başkanlığını Ahrar’uş Şam hareketinin yaptığını söylemeliyim. Bu, Nusra’nın Fetih Ordusu’nun ana bileşeni olmadığını gösteriyor.” Zaid, “Şu andaki stratejik hedeflerimiz Hama kırsalında, İdlib kırsalında ve Lazkiye kırsalında özgürleştirilen alanları birbirine bağlamak. Buna ulaştıktan sonra tüm Halep’i ve Lazkiye kenti de dahil sahil bölgesini özgürleştirmek gibi seçeneğimiz olacak” dedi.
BİLGİ NOTU: Nusra Cephesi, Ahraru’ş Şam, Aksa Askerleri (Cundu’l-Aksa), Sunne Ordusu (Ceyşu’s-Sunne), Feyleku’ş-Şam ve Hak Tugayı’ndan (Livau’l- Hak) oluşan muhalif gruplar, “Fetih Ordusu” (Ceyş’ul-Fetih) adı altında 24 Mart’ta birleşti. Oluşum 29 Mart’ta İdlib vilayetinin merkezi olan İdlib kentini ele geçirdi. Böylece Şam rejimi, terör örgütü Irak-Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) elindeki Rakka’dan sonra ülkedeki ikinci vilayet merkezini kaybetti. Bu gruplar 25 Nisan’da da Türkiye sınırındaki İdlib vilayetinin batısındaki Cisr eş-Şuğur kentini rejim güçlerinden aldı. Kilit konumdaki bu kentin düşmesiyle rejimin kalelerinden olan liman kenti Lazkiye’ye saldırı yolu açılmış oldu.