Güncelleme Tarihi:
KÖY Enstitüleri’nin kuruluşunun 72. yıldönümü, Hasanoğlan Atatürk Anadolu Lisesi Köy Enstitüsü Anfi Tiyatrosu‘nda kutlandı. “Hasanoğlan Onurumuzdur” ismiyle düzenlenen şenliğe 2 bini aşkın kişi katıldı. 20‘yi aşkın kuruluş tarafından oluşturulan Hasanoğlan Çalışma Grubu, köy enstitüsülerinin ilk öğrencileri ve enstitü mezunu öğretmenlerin katılımıyla gerçekleşen şenliğe, Köy Enstitüleri’nin kapatılma sürecini kurgulayan “Toprağın Çocukları” filminin yapımcılığını ve oyunculuğunu üstlenen Erkan Can ile yönetmeni Adnan Özgür de katıldı.
UNICEF’in korumaya aldığı bir eğitim taslağı
Babasının Arifiye Köy Enstitüsü’nden mezun olduğunu belirten Can, enstitüler ve film ile ilgili şunları söyledi:
“Babamın bilmediği yoktu. İğne yapmaktan tutun da ağaç aşılamaya, hayvanları otlatmaya değin. Yani Köy Enstitüleri’nin görevi sadece okuma-yazma öğretmek değildi. Köylüyü kalkındırmak Hasan Ali Yücel’in, İsmail Hakkı Tonguç ve diğerlerinin en önemli hedefiydi. Köylü milletin efendisi olacaktı. O nedenle biz böyle bir film çekmeyi sorumluluk kabul ettik.
Köy enstitüleriyle ilgili ilk film
Memleketim şarkısını söylediler
ETKİNLİKTE, Ankara’da müzik öğretmenlerinin kurduğu Müzik Eğitimcisi Derneği (MÜZED) korosu müzik ziyafeti çekerken, önceki gün yaşamını yitiren sanatçı Ayten Alpman’nın anısına ‘Memleketim’ şarkısı hep bir ağızdan söylendi.
SİT alanı ilan edildi
Hasanoğlan’nın yok olmaması için onlarca girişim başlattıklarını ifade eden Hasanoğlan Atatürk Öğretmen Okulu Mezunları Derneği Başkanı Nermin Yıldırım ise, başvuruları sonucunda Hasanoğlan Köy Enstitüsü’nün içinde bulunduğu arazinin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından SİT alanı olarak ilan edildiğini kaydetti. Şimdilerde ise geçmişi yansıtan binalara restorasyon izni aldıklarının altını çizen Yıldırım, “Hasanoğlan Köy Enstitüsü yerleşkesi içinde bulunan anfi tiyatro, sinema salonu ve müze için yaptığımız restorasyon projesi Bakanlık tarafından kabul gördü ve 2 milyon 200 bin TL para tahsis edildi. Bu para ile bu üç kültür binamızın restorasyon çalışmaları önümüzdeki günlerde Elmadağ Belediyesi ile birlikte başlatılacak. Bu okullardan mezun olan arkadaşlarımızın üzüntüleri de son bulacak. Tarihe sahip çıkmak hepimiz görevi” dedi.