Erkan Can ‘Toprağın Çocukları’nı anlattı

Güncelleme Tarihi:

Erkan Can ‘Toprağın Çocukları’nı anlattı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2012 00:00

Hasanoğlan’da çekilen ve Köy Enstitüleri’nin kapatılma sürecini anlatan “Toprağın Çocukları” filminin yapımcılığını ve oyunculuğunu üstlenen Erkan Can, yeni filmini Ankara Hürriyet’e anlatı.

Haberin Devamı

KÖY Enstitüleri’nin kuruluşunun 72. yıldönümü, Hasanoğlan Atatürk Anadolu Lisesi Köy Enstitüsü Anfi Tiyatrosu‘nda kutlandı. “Hasanoğlan Onurumuzdur” ismiyle düzenlenen şenliğe 2 bini aşkın kişi katıldı. 20‘yi aşkın kuruluş tarafından oluşturulan Hasanoğlan Çalışma Grubu, köy enstitüsülerinin ilk öğrencileri ve enstitü mezunu öğretmenlerin katılımıyla gerçekleşen şenliğe, Köy Enstitüleri’nin kapatılma sürecini kurgulayan “Toprağın Çocukları” filminin yapımcılığını ve oyunculuğunu üstlenen Erkan Can ile yönetmeni Adnan Özgür de katıldı.
UNICEF’in korumaya aldığı bir eğitim taslağı
Babasının Arifiye Köy Enstitüsü’nden mezun olduğunu belirten Can, enstitüler ve film ile ilgili şunları söyledi:
“Babamın bilmediği yoktu. İğne yapmaktan tutun da ağaç aşılamaya, hayvanları otlatmaya değin. Yani Köy Enstitüleri’nin görevi sadece okuma-yazma öğretmek değildi. Köylüyü kalkındırmak Hasan Ali Yücel’in, İsmail Hakkı Tonguç ve diğerlerinin en önemli hedefiydi. Köylü milletin efendisi olacaktı. O nedenle biz böyle bir film çekmeyi sorumluluk kabul ettik.
Köy enstitüleriyle ilgili ilk film

/images/100/0x0/55ea3838f018fbb8f872202c

Bizim derdimiz tekrar konuşulması. Dünyanın en iyi filmini çekmekle ilgili bir iddiamız yok. Ama biz köy enstitüleriyle ilgili ilk filmi çekiyoruz. Toprağın Çocukları filmini imece usulü ile tüm Hasanoğlanlılarla birlikte çektik. Film Adana Altın Koza ve Antalya Altın Portakal film festivallerine katıldıktan sonra 12 Ekim 2012’de 250 kopya ile vizyona girecek.”
Can, şöyle devam etti:
“Enstitüler, ülkemizin en önemli değeri ve bu topraklarda bir milat. Eğitim şimdilerde ülkemizde en çok tartışılan konuların başında geliyor, her gün yeni bir formül hazırlanıyor. Önümüzde, Köy Enstitüleri’nde uygulanan eğitim gibi eksiksiz bir program varken, neden farklı uygulamalara gerek duyuluyor? Neden İsmail Tonguç’un yaptığı, kendisinin hazırladığı kimseden çalmadığı, UNICEF’in koruma altına aldığı bir eğitim taslağı mevcutken, başka eğitim sistemlerine ihtiyaç duyuyoruz? Herkes dönüp bir an olsun geçmişine bakmayı akıl edebilse, doğru sistemin aslında yıllar önce yapıldığı anlayacak. 
Baskıcı bir tutumla sistem değiştirilemez
Köy Enstitüleri’nin kapatılma sürecini anlattığımız ve Hasanoğlan’da çektiğimiz Toprağın Çocukları isimli filmle de bizler bunun tartışılmasını istiyoruz. Türkiye’yi yönetenleri, iktidar ya da muhalefet ayrımı yapmadan bu konuda düşünmeye davet ediyoruz. Hangi alanda olursa olsun, yenilik yaparken geçmişimize, tarihimize bakmamız gerekiyor. Eğitim hepimizin ortak sorunu. Tek taraflı, baskıcı bir tutumla eğitim sistemleri değiştirilemez.

Haberin Devamı

Memleketim şarkısını söylediler

Haberin Devamı

ETKİNLİKTE, Ankara’da müzik öğretmenlerinin kurduğu Müzik Eğitimcisi Derneği (MÜZED) korosu müzik ziyafeti çekerken, önceki gün yaşamını yitiren sanatçı Ayten Alpman’nın anısına ‘Memleketim’ şarkısı hep bir ağızdan söylendi.

SİT alanı ilan edildi

Hasanoğlan’nın yok olmaması için onlarca girişim başlattıklarını ifade eden Hasanoğlan Atatürk Öğretmen Okulu Mezunları Derneği Başkanı Nermin Yıldırım ise, başvuruları sonucunda Hasanoğlan Köy Enstitüsü’nün içinde bulunduğu arazinin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından SİT alanı olarak ilan edildiğini kaydetti. Şimdilerde ise geçmişi yansıtan binalara restorasyon izni aldıklarının altını çizen Yıldırım, “Hasanoğlan Köy Enstitüsü yerleşkesi içinde bulunan anfi tiyatro, sinema salonu ve müze için yaptığımız restorasyon projesi Bakanlık tarafından kabul gördü ve 2 milyon 200 bin TL para tahsis edildi. Bu para ile bu üç kültür binamızın restorasyon çalışmaları önümüzdeki günlerde Elmadağ Belediyesi ile birlikte başlatılacak. Bu okullardan mezun olan arkadaşlarımızın üzüntüleri de son bulacak. Tarihe sahip çıkmak hepimiz görevi” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!