Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2001 00:00
İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük kentlerde ve turistik ilçelerde suyun metreküp fiyatı 112-440 bin lira arasında değişirken, Çeşmeliler metreküp başına 1 milyon 100 bin lira ödeyerek, en pahalı şebeke suyunu içiyorlar.
Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu,su dağıtımı için Çeşme Alaçatı Belediyeleri Çevre Koruma, Altyapı Tesisleri Kurma ve İşletme Birliği (Çalbir) adı altında birlik oluşturduklarını belirtti. Tütüncüoğlu, Kutlu Aktaş Barajı'ndan alınan suyun arıtma tesisinde bu birlik tarafından arıtıldığını ve halka ulaştırıldığını söyledi.
ŞEBEKE EKSİKÇeşme Belediyesi'nin Dünya Bankası ile anlaşma yaptığını ve bu anlaşmaya göre suyun ton fiyatını
dolar üzerinden belirleme kararı alındığını ifade eden Tütüncüoğlu, şu bilgiyi verdi:
''Yapılan anlaşmaya göre, her ayın 4'ünde
Merkez Bankası'nın belirlediği dolar kuru baz alınarak su fiyatı belirleniyor. Suyun halka ulaşması 1 dolara maloluyor. Suyu Özel İdare'den 12.5 cente alıyoruz. Şebekenin eskiliğinden dolayı yüzde 66 su kaybımız var. Kayıplarla birlikte suyun ton maliyeti belediyeye 37.5 cente geliyor. Kayıpları düşürmek için çalışmalarımız sürüyor. Dünya Bankası, 1997 yılında suyun 2.4 dolar olarak fiyatlandırmasını şart koşmuş. O dönemin belediye başkanı bunu kabul etmiş ancak biz, halkın ödemekte güçlük çekeceği gerekçesiyle suyun fiyatını 1 dolar olarak belirledik.''
'DÜNYA BANKASI SIKIŞTIRIYOR' Dünya Bankası'nın su fiyatının 2.4 dolara çıkarılması için belediyeyi sıkıştırdığını, anlaşma gereği su fiyatının yükseltilmesinin ardından bu kurumun Çeşme'ye 13.1 milyon dolarlık yatırım yapacağını anlatan Tütüncüoğlu, ''Dünya Bankası yatırım için suyun fiyatının yükseltilmesini ve su dağıtımının yabancı kaynaklı bir şirkete verilmesini istiyor. Ancak biz halkı düşünerek su fiyatını daha fazla yükseltemiyoruz'' dedi.
İzmir İl Özel İdaresi yetkilileri ise Kutlu Aktaş Barajı'ndan alınan suyun Çeşme'ye satılması için 1 yıllık anlaşma yaptıklarını belirterek, ''Anlaşmaya göre, su 1 yıl boyunca Çeşme Belediyesi'ne Temmuz 2000'deki dolar kuru üzerinden satılacaktı. Halen bu anlaşmaya göre su satışı yapılıyor. Temmuz ayında sözleşme sona erince yeni sözleşme yapılacak ve yeni satış şartları belirlenecek'' diye konuştular.
2000 yılının Temmuz ayında dolar kurunun 600 bin lira olduğu gözönüne alınırsa, Çeşme Belediyesi bu kur üzerinden satın aldığı suyu vatandaşa güncellenmiş kurdan satıyor.
Nisan ayında suyun metreküpü Çeşme'de atıksu bedeli hariç 1 milyon 100 bin lirayken, bu fiyat atıksu bedeli dahil olmak üzere İstanbul'da 400 bin, Ankara'da 330 bin, İzmir'de 440 bin, Ege'deki turistik beldelerden Kuşadası'nda 112 bin 500, Marmaris'te ise 250 bin lira...
(İzmir/aa)