Güncelleme Tarihi:
ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Enerji Şartı Genel Sekreteri Urban Rusnak’ı kabulünün ardından bir basın toplantısı düzenledi.
Yıldız, "Enerji maliyetlerimizin çok fazla arttığını ve bahsettiğiniz gibi bugün doların 2,28’leri - 2,29’ları gördüğünü biliyoruz. Enerji sektörü için doların değerinin artmış olması çok önemli bir dezavantaj. Türkiye son 24 aydır bu yana herhangi bir fiyat artışına gitmedi. Onu yerli kaynaklarımızla, su ve rüzgar kaynaklarımızla telafi etmeye çalıştık. Ancak bu yıl içerisinde su rejimindeki düzensizlikler ve yağış azlığı bizi bunları dengelemeyecek bir noktaya da getirmiş bulunuyor. Elektrik ve doğalgaz fiyatlarında önümüzdeki aydan başlamak kaydıyla Ekim, Kasım ve Aralık aylarını içermek kaydıyla yüzde 9’luk bir fiyat artışına gidiyoruz" dedi.
Yıldız, şöyle devam etti:
"Bütün bunlara rağmen konutta AB ülkeleri arasında en ucuz dördüncü... Bu fiyat artışlarına rağmen. Sanayide en ucuz birinci. Doğalgazda ise hem konutlarda hem de sanayide hala AB üyesi ülkeleri arasında en ucuz birinci sırada yer alıyor. Bizim HES’lerdeki üretmediğimiz elektriğin, yağış azlığından dolayı üretmediğimiz elektriğin farkı 3 milyar TL’nin üzerinde. Türkiye özellikle elektrik üretiminde yüzde 25’ler seviyesinde su kaynaklarından yararlanırken yıl sonunda belki yüzde 19’larda kapatacağız. Bu aradaki farkı başka kaynaklarla, ithal kaynaklarla ve diğer kaynaklardan karşılamak durumunda kaldık" diye konuştu.
İŞTE ZAMLARIN ENFLASYONA ETKİSİ
Ekim ayından itibaren elektrik ve doğalgazda yüzde 9 oranındaki fiyat artışının enflasyona doğrudan etkisinin yaklaşık 0.4 puan artırıcı yönde olması bekleniyor. Reuters'ın sekiz ekonomistten aldığı beklentilere göre, enerji zamlarının doğrudan etkisinin 0.41 puan olması beklenirken, dolaylı etkilerle birlikte yıl sonu enflasyonuna katkının 0.5-1 arasında olacağı öngörülüyor. Bankacılar elektrik fiyatlarının tüketici enflasyonu üzerindeki ağırlığını yaklaşık yüzde 3, doğalgaz fiyatlarının ağırlığını ise yüzde 1.5 olarak hesaplıyorlar.
HSBC Portföy Stratejisti Ali Çakıroğlu, "Bu haliyle bakıldığında elektrik ve doğalgaza yapılan yüzde 9'luk zamların Ekim ayı TÜFE enflasyonuna doğrudan etkisini 0.4 puan olarak hesaplıyoruz. Bununla birlikte dolaylı etkileri de göz önünde bulundurduğumuzda elektrik ve doğalgaz zamlarının 2014 enflasyonuna 0.6-0.7 puan katkı yapabileceğini düşünüyoruz" dedi ve ekledi:
"2014'e ilişkin TÜFE enflasyon tahminimiz yüzde 8.4 seviyesinde bulunurken, biz elektrik ve doğalgaz fiyatlarına bir değişiklik yapılmayacağını öngörmüştük. Bugün açıklanan zamlar sonrasında 2014 yıl sonu enflasyon tahminimizi yüzde 9.1'e revize ediyoruz."
Türkiye'de son 14 yılın en kurak mevsiminin yaşanmasının gıda fiyatları üzerinde yarattığı yukarı yönlü baskı nedeniyle Ağustos'ta tüketici fiyatları enflasyonu yüzde 0.09 ile beklentilerin üzerinde arttı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, TÜFE'de Temmuz ayında yıllık bazda yüzde 9.32 olan artış ise Ağustos'ta yüzde 9.54'e yükseldi.
TCMB'nin yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 7.6 seviyesinde bulunurken ekonomistlerin tahminleri ise yüzde 8.7 seviyesinde bulunuyor.
ELEKTRİKTE SANAYİYE ZAM YÜZDE 6.1
Öte yandan Bakan Yıldız'ın açıklamasının ardından bir açıklama da Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) geldi. EPDK, konutlarda kullanılan elektriğin fiyatını yüzde 9.0, sanayide kullanılan elektriğin fiyatını yüzde 6.1 artırdı.
EPDK'dan yapılan açıklamaya göre, tek zamanlı "mesken tarifesi" yüzde 9.0 arttırılarak kWh başına 31.0484 kuruşa yükseltildi. Tek zamanlı iletim gerilim seviyesinden bağlı sanayi tarifesi de yüzde 6.1 artışla, vergi ve fonlar hariç elektrik fiyatı kWh başına 19.2823 kuruşa çıkarıldı.
Buna göre, tek Zamanlı 4 nolu ticarethane tarifesine de yüzde 9.27 zam yapılarak kWh başına fiyatı vergi ve fonlar hariç 31.3156 kuruşa yükseltildi.