TL’de ağır kayıp

Güncelleme Tarihi:

TL’de ağır kayıp
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2018 22:06

Dün Türk Lirası tarihinin en dalgalı günlerinden birini yaşadı. ABD Başkanı Trump’ın Türkiye’den gelen çelik ve alüminyuma vergiyi iki katına çıkaracağını duyurmasıyla dolar 6.80 TL’ye kadar çıktı.

Haberin Devamı

TL’de ağır kayıp
TÜRK Lirası dün en dalgalı günlerden birini yaşadı. Dolar, gün içinde bir ara 6.80 liraya kadar yükselerek tarihi zirvesine çıkarken, Euro 7.83 lirayı, Sterlin ise 8.73 lirayı geçti.

Önceki gece ABD ile olan görüşmelerden somut bir gelişme çıkmaması doların Türk Lirası’na karşı yükselişini hızlandırdı. 5.75 lira seviyesinden güne başlayan dolar bir anda 6.25 liraya fırlayarak günün ilk rekorunu kırdı. Bunun nedeni İngiliz Financial Times gazetesinin Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Avrupa’daki bankaların Türkiye’de maruz kaldıkları risk hakkında endişe belirttiği haberiydi. Gün içinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıklamalarına odaklanan piyasaya sürpriz ise ABD Başkanı Donald Trump’tan geldi.

Haberin Devamı

TRUMP ETKİSİ
Trump, Türkiye’den aldıkları çelik ve alüminyum vergilerinin iki katına çıkarılması için yetki verdiğini belirterek, alüminyumda yüzde 20, çelikte yüzde 50 vergi uygulayacaklarını açıkladı. Trump, Twitter’dan yaptığı açıklamada “Türk Lirası güçlü dolarımız karşısında hızla değer kaybederken Türkiye’ye yönelik gümrük vergilerinin iki katına çıkarılması için az önce yetki verdim. Türkiye ile ilişkilerimiz şu anda iyi değil” dedi. Bu açıklama Türk Lirası’nın kaybını hızlandırdı ve dolar bir ara 6.80 lirayı gördü.  Dolar günü serbest piyasada 6.39 TL’den Euro ise 7.24 TL’den tamamladı.

BORSADA DÜŞÜŞ
Doların 6 büyük para birimine karşı değerini gösteren dolar endeksi de dün yılın zirvesinde çıktı. 96.3’e ulaşan endekse tüm para birimlerine değer kaybı yaşattı. Euro dolar paritesi de 1.1415 ile yılın en düşük seviyesine indi. Türk Lirası’nın durumu diğer gelişmekte olan para birimlerinde de baskı yarattı. Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri değer kaybı yaşadı.

Türkiye’nin iki yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 24.80’e, 10 yıllık gösterge tahvil faizi de yüzde 22.11’e fırladı. Bankalararası piyasada dolarda son işlemler 6.4774, Euro’da 7.4205, Sterlin’de 8.2839 liradan yapıldı. Borsa haftanın son gününü yüzde 2,31 kayıpla 94 bin 939 puandan tamamladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!