Güncelleme Tarihi:
15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Fettullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması kapsamında kayyum atanan şirketlere ne olacağı büyük merak konusu. İşadamı Ahmet Arslan’ın organize ettiği hükümet ile iş dünyası temsilcilerini bir araya getiren Fikir Sofrası Düşünce Platformu tarafından düzenlenen çalıştayda da kayyum konusu gündeme geldi. Özellikle bankacıların milyar dolarlık şirketlere atanan kayyumların yetkinlikleri konusunda endişelerini ilettiği ifade edildi. Bankacıların kayyum atama sürecinde kendilerine de danışılmasını istediği, şirketlerin sağlıklı işlemesi için ilgili sektör bilgisi olan profesyonellerin tercih edilmesini talep ettikleri öğrenildi.
Bankacılar bu önerilerini, hükümetin de sık sık dikkat çektiği gibi şirketler becerikli, yöneticilik vasfı bulunan kayyumlara emanet edildiğinde kişiler cezalandırılmış şirketlerin ise yaşatılmış olacağı olgusuna dayandırdığı belirtiliyor.
DARBOĞAZA GİREBİLİR
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de daha önce suçun şahsiliğine dikkati çekmiş, operasyon yapılan şirketlerin Türkiye’nin birer değeri olduğunu, amaçlarının söz konusu varlıkları yok etmek olmadığını kaydetmişti. Şimşek, “Bizim derdimiz terör örgütünü yok etmek. Onun finansmanı kurutmaktır” diye konuşmuştu.
Kayyum son olarak Boydak Holding’e atandı. Boydak Holding’te avukat Ramazan Aslan, bankacı Ramazan Erikli, avukat Yurdagül Kezban Kılıç Aksungur, mali müşavir Mustafa Karakaya, mali müşavir Ahmet Ziya Beşparmak görev yapıyor.
Atanan kayyumlar şirkette tüm kararları verme hakkına sahip. Yani, şirketin günlük yönetiminden gelecek perspektifine kadar tüm konularda tek yetkili kayyum olarak atananlar. Bankacıların endişeleri de bu noktada yoğunlaşıyor. Fikir Sofrası etkinliğinde bankacıların “Kayyumlar bilinçsiz, hiçbirinin yöneticilik vasfı yok. Şirketler kötü yönetilirse darboğaza girecek ve sıkıntılar doğacak” dedikleri öğrenildi.
‘EL KOYUN TALEBİNİ İLETTİLER’
DÜN Habertürk Gazetesi’nde de Fikir Sofrası çalıştayında bankacıların bakanlara kayyum yerine şirketlere direkt el konulmasını önerdiklerine ilişkin haber yer aldı. Bankacıların gerekçe olarak bakanlara, “Riskimiz milyarı geçiyor. Şirketlere kayyum atanıyor. O şirketlerde işleyişi bilenler de uzaklaştırıldığı ya da gözaltına alındığı için kurumların mali bünyelerinde zafiyetler yaşanabiliyor” dediği öne sürüldü.