Güncelleme Tarihi:
BMD Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kariyo, kira indirimi talebi karşılanmayan markaların AVM'lerden topluca çıkma kararı aldığı yönündeki iddialara ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, markaların böyle bir kararı olmadığını belirterek, BMD üyesi olup da dernek dışında bir araya gelen markaların AVM'lerden belli talepleri bulunduğunu, bu taleplerin yerine getirilmesini beklediklerini ifade etti.
Kariyo, "Çünkü karlılıkları açısından düşündükleri zaman artık orada var olmalarını anlamlı görmüyorlar. Bu arkadaşlarımız, talepleri yerine gelmediği takdirde çıkabileceklerini söylüyorlar. Yoksa çıkma kararı falan diye bir şey olduğunu zannetmiyorum. Bunlar benim duyumlarım." şeklinde konuştu.
Markaların kira/ciro oranlarının düzeltilmesini istediğini, bunun perakendede markalar için en kritik unsurlardan biri olduğunu vurgulayan Kariyo, şöyle devam etti:
"Bu arkadaşların kira/ciro oranları belirli birtakım AVM'lerde bozulmuş durumda. Onun düzeltilmesini istiyorlar. AVM'lerin perakendecilere sayısız defa vermiş oldukları bir söz var. Bu söz şu; AVM'ler 'kira/ciro oranı bozulmuş olan markalara yardım etmek bizim görevimizdir' diyorlar. Sayısız defa bunu ifade ettiler. Şimdi AVM'lere bu sözlerini hatırlatıyor ve yerine getirmelerini istiyorum.
50-60 kişi olduğu söyleniyor, ama bence o kadar yüksek de değil sayı... Bunların BMD dışında böyle bir arzuları var. BMD dışında bir araya gelmişler bu arkadaşlar. BMD Başkanı olarak AVM'lere diyorum ki; eğer bu arkadaşların kira/ciro oranları gerçekten bozulmuşsa, sözünüz doğrultusunda, bu arkadaşlarımıza yardım etmeniz gerekir. Bu konuda bir avukatı görevlendirmek gibi bir niyetleri var galiba. Biz burada yokuz, BMD olarak biz buranın içerisinde değiliz. BMD'nin 'AVM'ler sözlerini tutmadıkları takdirde çıkalım' diye bir politika yok. Ama eğer markalar orada karlılıklarının düşük olduğunu görüyorsa bireysel olarak çıkma kararı alabilir, alması da doğru olur. Bireysel olarak almaları doğru olur, bir avukata toplu olarak bir imza yetkisi vererek değil... Her firmanın kendi politikası var ve bu politikasına kendisi tek başına, bireysel olarak karar verir. BMD'nin felsefesi bu."
E-TİCARET İLE GELEN TEHLİKE...
Sami Kariyo, AVM'lerdeki kira sıkıntısının sadece İstanbul'da olmadığını, Türkiye'nin bütün illerini kapsadığını, hatta Güneydoğu'daki bazı AVM'lerde durumun daha ciddi, daha kötü olduğunu söyledi. Bu durumun başlıca 4 nedeni bulunduğuna işaret eden Kariyo, "Döviz kurları, turist sayısındaki ciddi azalış, ağustos ayında tüketici güven endeksinde ciddi bir düşüş var. Son olarak da artık Türkiye'de çok kuvvetli olarak e-ticaret insanların hayatına girdi. E-ticaret hayatınıza girdiği zaman, zaten siz artık AVM ya da herhangi bir mağazaya gidip alışveriş yapmıyorsunuz, ürünler sizin ayağınıza geliyor. Bu 4 faktör bir araya gelince böyle bir durum ortaya çıkıyor." şeklinde konuştu.
ABD'den gelen makaleleri incelediğini ifade eden Kariyo, şunları kaydetti:
"Özellikle e-ticaret meselesinden dolayı Amerika'daki AVM'ler ölüyor. Büyük, bizim anchor dediğimiz, Migros, Koçtaş benzeri büyük mağazalar, Amerika'da önümüzdeki 3 yıl içerisinde yüzde 25'i kapatacağını ilan etti. Hemen arkasından, Macy's, Amerika'nın en büyük department store'u, bu yıl içerisinde 100 tane mağazasını kapatacağını açıkladı. Şimdi burada ciddi bir sorun var. AVM'ler artık kendi trafiklerini nasıl yaratabilirler, perakendecilerle nasıl iş birliği yapabilirler, birlikte nasıl trafiği artırabiliriz ve nasıl kazan-kazana ulaşabilirizi ciddi olarak düşünmesi gerekiyor. Bugün perakendeciler ve AVM'ler olarak, birlikte projeler geliştirmemiz ve AVM'lerin Amerika'da başına gelen tehlikeyi ortadan kaldırmak üzere birlikte çalışıyor olmamız lazım. "
"PERAKENDE YOL AYRIMINDA"
BMD Başkanı Kariyo, perakendenin bir yol ayrımında olduğunu belirterek, "Bir virajı dönmesi gerekiyor diye, yeni şartlara göre kendisini yeniden ayarlaması gerektiğini düşünüyorum." dedi. Bu ayarlamayı yaparken perakendecilerin de, AVM'lerin de bunu tek başına yapabilme imkanına sahip olmadığını vurgulayan Kariyo, şu değerlendirmelerde bulundu:
"AVM'cilerin ve perakendecilerin oturup hem perakendeye hem AVM'ye hem tüketiciye hem de orta ve uzun vadede devlete fayda sağlayacak birtakım projeleri birlikte geliştiriyor olması lazım. Bu işin, bütün bu konuşulan şeylerin çözümü aslında bu projeleri geliştirmekten geçiyor. AVM'ci arkadaşlarla bayram sonrası hemen birlikte bu tip birtakım projeleri geliştirmek üzere toplantıyı zaten ayarlamıştım. Bu işin çözümü ne AVM'nin ne perakendenin ne de devletin tek başına alacağı kararlarla olmaz. Bu, AVM'cilerle perakendecilerin oturup birlikte proje geliştirmesiyle, herkesin faydasına ve orta ve uzun vadede de devlete fayda sağlayacak birtakım projelerle olur. Bunu oluşturmak ve geliştirmek durumundayız."